Ropalopus femoratus czy varini (=spinicornis)?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kordianos

Ropalopus femoratus czy varini (=spinicornis)?

Post autor: Kordianos »

Proszę kózkarzy o pomoc w oznaczeniu. Nie mam żadnego porównania co do czułków u tych dwóch gatunków. Oznaczyłbym jako spinicornis.
Załączniki
DSC03434.JPG
Przejrzano 3298 razy
Original image recording time:
2008:06:13 11:27:58
Image taken on:
13 czerwca 2008, 09:27 - pt
Focus length:
13.5 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
64
Camera-model:
DSC-H1
DSC03437.JPG
Przejrzano 3291 razy
2008:06:13 11:52:01
Image taken on:
13 czerwca 2008, 09:52 - pt
Focus length:
13.8 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
64
Camera-model:
DSC-H1
DSC03435.JPG
Przejrzano 3290 razy
2008:06:13 11:50:39
Image taken on:
13 czerwca 2008, 09:50 - pt
Focus length:
51.5 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
320
Camera-model:
DSC-H1
DSC03432.JPG
Przejrzano 3293 razy
2008:06:13 11:26:12
Image taken on:
13 czerwca 2008, 09:26 - pt
Focus length:
44.3 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
320
Camera-model:
DSC-H1
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 1 time

Post autor: Marcin Szewczyk »

jak dla mnie R. femoratus
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Dla mnie tez R.femoratus. R.varini ( = spinicornis, to juz synonim od paru lat) ma czułki zakończone dlugimi kolce (na czułkach) i nieco inny pokrój ciała.
brakkonta

Post autor: brakkonta »

jest też i cecha, jakoby femoratus miał mieć tarczkę pokrytą leżącymi włoskami a spinicornis bez kudłów. Wiarygodna to cecha, czy nie?

Dupa gówno tam z tarczką.
femoratus - wierzchołki ud są wyraźnie obwiedzione na czarno. Przedplecze i nasada pokryw ze stojącymi kudełkami. Przedplecze bardziej wypłaszczone, bez wspomnianych poniżej błyszczących, pozbawionych punktacji poletek - punktacja przedplecza jednolita.
varini (spinicornis) - uda są całkowicie czerwone, mogą być co najwyżej nieznacznie zaciemnione na wierzchołkach. Wyżej wspomnianych kudełków brak. Przedplecze bardziej wysklepione i posiada gładkie, delikatnie błyszczące poletka pozbawione punktacji.
No to ja teraz poproszę Fachowców, co by potwierdzili lub poodrzucali to co jest dobre, lub do dupy.
Te koluchy na czułkach, to już Tutaj kiedyś Wujek Adam obalał, bo to i można było pono znaleźć okazy o całkowicie odwrotnym "uzębieniu" czułków (tylko dotyczyło chyba innych Ropalopusów, ale myślę że ta właściwość może się przelać i na inne gatunki w rodzaju). Nic to - prosim Fachowców o zajęcie tzw. stanowiska.
Mazep (u którego przy tej okazji wyszło, że nie ma femoratusa, jeno dwa spinicornisy, znaczy się varini :cry: )
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Przedplecze bardziej wypłaszczone, bez wspomnianych poniżej błyszczących, pozbawionych punktacji poletek - punktacja przedplecza jednolita.
Przedplecze bardziej wysklepione i posiada gładkie, delikatnie błyszczące poletka pozbawione punktacji.
Jest to chyba najlepsza cecha, pierwsza dla femoratusa, druga dla varini
Powodzenia w oznaczaniu. :wink:
admin
Administrator
Kontakt:

J.M. pisze:Te koluchy na czułkach, to już Tutaj kiedyś Wujek Adam obalał, bo to i można było pono znaleźć okazy o całkowicie odwrotnym "uzębieniu" czułków (tylko dotyczyło chyba innych Ropalopusów
Akurat o czulkach to mnie się kiedys zdarzylo napisać przy okazji omawiania szczegółowo cech pokrewnego gatunku R.macropus i R.clavipes tutaj>> https://entomo.pl/coleoptera/cerambycid ... lopusy.htm

A klucz do varini - femoratus mamy tutaj >> https://entomo.pl/coleoptera/cerambycidae/ropmacr.htm
Cecha przedplecza dla femoratus - varini to ciekawa cecha i jak najbardziej najlepiej opierać się na zespole kilku cech w przypadku niepewności.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

Czułki - srułki :lol: (parafrazując "Misia".)
Nie wiem, czy owe problemy "macropusowo-clavipesowe" tak łatwo i w sposób automatyczno/oczywisty da się przełożyć na kwestię R. femoratus - R. varini.
Za to przedplecza, oraz ogólna budowa obu węglarków, oraz, jak wspomina Admin, branie pod uwagę zespołu cech gwarantują nam prawidłowe oznaczenie.
W przypadku czerwononogich Ropalopusów nie jest to specjalnie trudne, nawet gdy nie ma się okazów porównawczych obu gatunków.
Zresztą, popatrzcie na nie na skanach i już więcej ich nie mylcie, nawet po obaleniu litra na łeb! :grin:
PZDR!
Wujek Adam
Załączniki
Ropalopus varini.jpg
Przejrzano 3311 razy
Ropalopus femoratus.jpg
Przejrzano 3308 razy
Awatar użytkownika
Kordianos

Dziękuję za pomoc. Mogłem się spodziewac, że rewelacji nie będzie :neutral:
admin
Administrator
Kontakt:

Adam wyjął mi to niemal z ust, że Ropalopusy 'czerwononogie" różnią się pokrojem ciała i ogólnym habitusem co w sumie nie jest wcale trudno dostrzec i raczej trudno się pomylić.

A co do R.femoratus - no to jest mała rewelacja - gatunek jest lokalny i rzadki. Chetnie przyjmę (zamiana) okazy z tego gatunku. Acha, Kordianos - mam chyba ryjki dla Ciebie :-) wiesz od kogo :-)
brakkonta

admin pisze:Ropalopusy 'czerwononogie" różnią się pokrojem ciała i ogólnym habitusem co w sumie nie jest wcale trudno dostrzec i raczej trudno się pomylić.
No i ładnie, ładnie. Tak to Fachowcy wyjaśnili wszystkim maluczkim, jak to się łone różnią od siebie.....ogólnym habitusem i już. Jednak JAKIEś cechy kluczowe zdałoby się podać. Nie widziałem klucza o takich sformułowaniach "ogólny habitus". Dołączam moje Ropalopusy.....nazwijmy je sobie mniejszy i większy. Proszę o pomoc (+ wyjaśnienia czemu tak, a nie inaczej).
......po mojemu, ten mały, to femoratus (leżące włoski na tarczce, ale i koluchy na czułkach ma ??!!), a większy spinicornisem zwan być może (tarczka łysa, kolce na czułkach, ale za to włosy na przedpleczu ma) ? No to i cholery można dostać
Załączniki
Ropalopusy Mazepusa.jpg
Przejrzano 3302 razy
admin
Administrator
Kontakt:

Dwa femoratusy :) Reszta to zmienność u femoratusa :)
Trzeba sie spotkac na Warsztatach i wziąśc ze sobą takie wątpliwe okazy do oznaczenia, przy okazji wiele mozna przedyskutować.
A tak wogóle Jacku - zapraszam do siebie w wakacje !
brakkonta

no toś Acan dał po garach. Takeś mnię rozjaśnił myśl mą zajebiaszczą, że klękajcie narody. A jeden z nich to ma przezajebiaszcze koluchy na czułkach (co by nam dawało spinicornisa)??? Dzięki za oznaczenie :mrgreen:
Wakacje......a co to są wakacje. Czy to ten czas, kiedy człek pomimo wolnego czasu ma nieprzespane noce z powodu świeżego syna, czy wtedy, kiedy musi znosić 25 godzinne kolki larwy leżącej obok, w łóżeczku :twisted:
Dzięki piękne za zaproszenie, ale postaram się skorzystać zeń dopiero w przyszłym roku. Natenczas (to imię Wojskiego :wink: ) nie zostawię żony samej z tym bajzlem na łbie.
A wracając do oznaczeń Ropalopusów mych - czy nie da się faktycznie ich rozróżnić. Przecie pisaliście, że to takie kurewsko łatwe po tym habitusie jego mać. I piszę to beż złośliwości - ja na tym się nie znam i tegoż nie czuję, ale może Dacie temu radę.
Mazep (zapisujący sobie w kajecie o tym, że za rok bawi przy ognisku i dźwiękach akordeonu w Tomasovii Mazoviensis - tego mi trza)
Awatar użytkownika
Kordianos

admin pisze: Acha, Kordianos - mam chyba ryjki dla Ciebie :-) wiesz od kogo :-)
Szczerze mówiąc, to nie wiem :mrgreen: Co do węglarka - podjadę na to stanowisko i poszukam. Jak coś będzie to służę okazami.
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Jacku a ten habitus to może to że jeden ma wszystkie dwubarwne nogi a drugi tylko 2 ?
admin
Administrator
Kontakt:

Nie. Nogi sa u tych okazów przeciez jednakowo ubarwione. Róznica w habitusie - dla mnie - polega na tym, że jeden jest bardziej płaski, matowy i krótszy.
Jurek Szypuła
Been thanked: 1 time

Re:

Post autor: Jurek Szypuła »

J.M. pisze:chętnie przyjąłbym jakiego "okaza" bo i do porównania nigdy okazów za wiele. Tym bardziej że w danej chwili, to ja już nie wiem co mam. Bełt cech i niczego dojść nie można.
Mazep
Stary wątek odświeżam bo chociaż okaza nie posiadam ale znalazłem dobre zdjęcie tego gatunku:

http://www.galerie-insecte.org/galerie/ ... varini.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”