Oznaczenie chrząszcza

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
cieploluby

Oznaczenie chrząszcza

Post autor: cieploluby »

W jednym z pokoi w mieszkaniu pojawiły się chrząszcze. Długość około 2mm /dwa mm/, czarne. Uaktywniają się po południu około godz 15:00. Zlatują się do białego parapetu okiennego i na szybę. 20 - 40 szt - dorosłe i młode /mniejsze/. Nie dotrawię zlokalizować źródła skąd wylatują, czym się żywią. Po dotknięciu nieruchomieją na parę sekund. Wieczorem siadają na oświetlonym fragmencie ściany. Potrafią "zawędrować" do innych pokoi.
Zaczyna to być męczące. Jak zlokalizować i zlikwidować źródło.
Załączniki
img_002.jpg
img_002.jpg (13.1 KiB) Przejrzano 2672 razy
IMG_0063.JPG
IMG_0063.JPG (21.89 KiB) Przejrzano 2714 razy
Original image recording time:
2008:04:09 20:29:15
Image taken on:
09 kwietnia 2008, 18:29 - śr
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/4
Camera-model:
Canon PowerShot S2 IS
Awatar użytkownika
M. Stachowiak
Been thanked: 1 time

Post autor: M. Stachowiak »

„Żywiak chlebowiec” - Stegobium paniceum L.. Aby dowiedzieć się więcej o tym chrząszczu, poszukaj w Googlach :wink: .
cieploluby

Dziękuję. Poczytam! Pozdrawiam!
cieploluby

Przeczytałem informacje w Googlach. Teraz próbuję zlokalizować miejsce żerowania larw i miejsce wylotu chrząszczy. Rezultaty mizerne, nie znalazłem. Osobniki dorosłe zauważam dopiero jak lądują na parapecie. Może ktoś znalazł sposób na lokalizację źródła wylęgu czy wylotu. Wyczytałem, że ostatnim "stadium" rozwoju jest kopulacja a następnie wylot do okna. Jaki jest okres od momentu wylęgu z poczwarki do kopulacji i wylotu do okna?
Poszukując osobników powinienem natrafić na na dorosłe osobniki przed kopulacją i tuż po niej. Do południa przeszukuję pokój /odkurzam, przeglądam książki/, nie natrafiam na dorosłe osobniki a już po 15:00 lądują na oknie.
Kaska

Post autor: Kaska »

Szukaj w kuchni. Wszelkie produkty zbożowe, mąki, pieczywo, chrupki kukurydziane itp.
M.Nietupski

Post autor: M.Nietupski »

Żywiak chlebowiec to gatunek, który żeruje na produktach pochodzenia roślinnego (zbożowo - mączne, pieczywo, przyprawy, suszone owoce, zioła, zbiory botaniczne, czasem w produktach zwierzęcych). Gdzieś czytałem, że larwy mogą żerować pod tapetami, żywiąc się klejem. Choć gatunek rozwija się na substancjach rozdrobnionych, to sam obserwowałem rozwój tego gatunku na całych ziarniakach zbóż lub np. w różnego rodzaju twardych śrutach. Nazwa angielska gatunku (drug-store beetle) też nam nieco ujawnia informacji nt. jego preferencji pokarmowych - obserwowano żerowanie larw na farmaceutykach. Gatunek charakteryzuje sie bardzo nieregularnym (czas) rozwojem poszczególnych stadiów, nawet w optymalnych dla niego warunkach termiczno -wilgotnościowych. Może ta garść informacji pomoże Ci zlokalizować miejsce żerowania?
cieploluby

Dziękuję za podpowiedzi. Znalazłem główne źródło "zakażenia". Znajdowało się w korytarzu w szafce gdzie żona przetrzymywała produkty zbożowe. Wszystkie mąki itp wyrzuciłem. Szafkę wymyłem. Ale czy to wystarczy? Czas pokaże. Pewnie gdzieś jeszcze są bo się pojawiają ale w zdecydowanie mniejszej ilości. Będę próbował zrobić pułapki świetlne. Problem czy dolecą przed złożeniem jaj? Moje wnioski. Osobniki dorosłe lubią jasne powierzchnie, ściany oświetlone punktowo, żyrandole /świecące/, parapety okienne i szyby w oknach. Z ciemnego korytarza leciały do najbliższego najjaśniejszego pokoju. A ja szukałem na początku tylko w tym pokoju.
ODPOWIEDZ