Badania

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Marcin Wencel

Badania

Post autor: Marcin Wencel »

Witam
Mam ogromną prośbę: Może mi ktoś pomóc w poszukiwaniu informacji :?: Może ma ktoś jakieś wiadomości, dostęp do danych itp. Pytanie brzmi: Czy były prowadzone badania nad jakąkolwiek rodziną owadów w okolicach Opola. Wiem że jest praca dotycząca odkryć nowych stanowisk tygrzyka paskowanego na terenie Opolszczyzny ale żadnych informacji nie moge znaleźć. Chodzi mi głównie o to czy były prowadzone badania nad entomofauną w mojej okolicy np. gmina Komprachcice :wink:
Pozdrawiam i licze na Was Panowie....i Panie :wink:
brakkonta

Post autor: brakkonta »

Tygrzyk nie owad :razz:
Awatar użytkownika
Mattitjah

Post autor: Mattitjah »

A wiesz że istnieje taka instytucja jak Wydział Przyrodniczo-Techniczny Uniwersytetu Opolskiego? Coś kiepsko się orientujesz o terenie który chcesz badać :shock:! A tak w ogóle to Opole słynie ze speców od pluskwiaków!

Pozdrawiam
Marcin Wencel

Wiem że tygrzyk to nie owad :razz:
A co do Wydziału Przyrodniczo-Technicznego Uniwersytetu Opolskiego. Wiem że istnieje. I mam zamiar wybrać się tam a maila już pisałem. Ten post napisałem, z nadzieją że ktoś posiada takowe informacje....
Nie wiem dlaczego Pan sądzi że słabo sie orientuje....Rozmawiałem już na ten temat z wieloma ludźmi, byłem w gminie czy ktoś czasami nie zgłaszał takich badań ale również nic nie było i chciałem sie tylko dowiedzieć gdzie jeszcze mógłbym dostać jakieś informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mattitjah

Proszę bez Panów :mrgreen: jeszcze taki stary nie jestem! Poprostu Mateusz! A żeby robić badania trzeba mieć jakąś wiedzę na temat grupy, którą się chce zajmować (przecież nie będziesz jeździł z materiałem by specjalista go Tobie oznaczał, co najwyżej weryfikował poprawność oznaczenia). Chwytaj się tej którą najbardziej lubisz i którą najlepiej znasz. A jakiego typu badania chciałbyś przeprowadzić?
Marcin Wencel

ok :) To cześć Mateusz. No ja chodze do Technikum Leśnego i wiedze na temat owadów staram sie ciągle pogłębiać. Najbardziej odpowiadają mi motyle. Jeśli nie było prowadzonych badań to chciałbym na początku zbadać "co występuje". Np. na początek motyle dzienne. Wiem że potrzeba do tego dużo czasu i bardzo duży zasób wiedzy ale od czegoś można zacząć a jakąś wiedze na temat motyli dziennych już mam...
Dzięki za odp. Pozdro.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Opole to oczywiście faktycznie bardzo mocny ośrodek "pluskwiarski".
Jesli zaś chodzi o motyle, to od dłuższego juś czasu ostro je na tamtym terenie bada dr Tomasz Blaik z Uniwersytetu Opolskiego. Najpierw proponuję, abyś zaznajomił się z jego publikacjami na temat motyli opolszczyzny a potem decydował czym się zajmiesz.
Z Tomkiem teraz nie ma kontaktu, bo jest na badaniach na Nowej Kaledonii i będzie za jakieś dwa miesiące w kraju...
Awatar użytkownika
Mattitjah

Najlepiej skontaktuj się z naszym forumowym Kol. Curculio. On Tobie doradzi, gdyż jest pracownikiem Katedry Biosystematyki UO. W rejonie Opola to na pewno wszystkie grupy były już badane jak nie po wojnie, to przed nią przez naszych zachodnich sąsiadów. Prawdopodobnie jest jakaś publikacja o gat. motyli dziennych Opola. Musiałbyś raczej ograniczyć się do jakiejś rodziny, podrodziny i skupić się na czymś więcej niż tylko badaniach jakościowych. Może biologia jakiegoś endemicznego gatunku? Oczywiście jeśli nie był badany, bo po co wyważać otwarte drzwi :wink: !
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Jeśli o motyle chodzi, to znane mi są następujące prace:
P.H.Raebel i S.Toll - "Fauna motyli Śląska" , obejmuje motyle Górnego i Dolnego Śląska, a więc również Opolszczyznę.
A.Drozda - "Fauna motyli okolic Raciborza"
M.Bielewicz - "Motyle Kamiennej Góry w Ligocie Dolnej"
a z innych rzędów owadów:
L.Sawkiewicz i M.Żak - "Ważki Śląska", zarówno Górnego i Dolnego.
Z prac przedwojennych:
Z.Stuglik - "Materiały do poznania fauny motyli Śląska (Macrolepidoptera)"
Są też prace dotyczące innych regionów Śląska, np. Śl. Cieszyński, ale pewnie Cię nie będą interesowały.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Drogi Kolego lepiej pytać u źródła czyli u mnie ponieważ pracuję na Uniwersytecie Opolskim.

Jeśli chodzi o motyle to nasz motylarz Tomek Blaik działa na tym terenie od kilkunastu lat i robi to bardzo aktywnie. Ja zajmuje się chrząszczami (przede wszystkim ryjkami) ale pod tym względem jest to biała plama, gdyz jakiekolwiek poważniejsze badania oprócz mnie i prof Kuśki to tylko Niemcy za Niemca robili.

Pluskwiaki również są dobrze zbadane. Polecam się skontaktować z Tomkiem Blaikiem gdyż z tego co mi mówił ostatnio szuka jakiegos młodego adepta co by go nieco przysposobić do motylarskiego dzieła. Aktualnie jest na Nowej Kaledonii ale wraca pod koniec marca jakoś. No i zapraszam do nas na wizytę :)

Tomek Blaik - http://www.kbios.uni.opole.pl/show.php?id=30

Biologia na UO - http://www.kbios.uni.opole.pl/shownews.php

tam znajdziesz wszystkie osoby które działają przyrodniczo (nie tylko entomologicznie) na Opolszczyźnie

Pozdrawiam :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”