Gdzie publikować?

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Gdzie publikować?

Post autor: Wujek Adam [†] »

Cześć!
Staram się właśnie przełamać podzielaną ze Szczepanem niechęć do publikacji :wink: Uzbierało mi się trochę tego i owego. Na początek pomyślałem o doniesieniach faunistycznych na temat nowych stanowisk różnych ciekawych gatunków chrząszczy.
Więc w tym miejscu proszę Kolegów - praktyków o podpowiedź do jakich pism najlepiej zwrócić się w tym względzie?
Dziękuję i pozdrawiam!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Jeżeli krótkie doniesienia faunistyczne to chyba tylko Wiadomości Entomologiczne, stanowczo mają najszerszy zasięg wśród krajowych entomologów.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Cześć!
Myślę, że dobre są Wiadomości Entomologiczne :wink: . Aby jednak tam publikować, trzeba należeć do Polskiego Towarzystwa Entomologicznego (chyba, że coś ostatnio się zmnieniło). Aby się zapisać wystarczy dwóch wprowadzających robakologów :lol: , formularz do pobrania ze strony PTE i ...zapłacić składkę (to informacja dla osób, które zaczynają przygodę z owadami).
p.s.widziałeś na forum moje zdjęcia z Pragi 2007?
pozdrawiam
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Adam, pisz do WE, jakkolwiek dlugo by sie nie czekalo to te informacje docieraja jednak do wiekszej liczby osob niz publikowane w innych czasopismach. Niestety, w Polsce nie ma konkurencji, zadne inne pismo faunistyczne nie oferuje takiego zasiegu. Troche szkoda, ale biorac pod uwage o jakie rzeczy prosza mnie rozmaici zagraniczni znajomi to chyba dane tego typu z innych czasopism w ogole nie wychodza poza Polske... Nie jest to reklama, tylko stwierdzenie faktu, do informacji z innych pism nawet mi jest czasem trudno dotrzec. Poza tym Lechu Buchholz ostatnio narzekal, ze jest coraz mniej krotkich doniesien, cos sie ludziom nie chce pisac.
Pawel
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Czasopisma

Post autor: Wujek Adam [†] »

Witam!
Trzy głosy i wszystkie dotyczące tego samego pisma. To zdaje się przesądzać sprawę. Zapewne macie rację. Pogadam jeszcze z Lechem. Ponoć można tam pisać nie należąc do PTE, ale wtedy trzeba płacić :wink:
A może powiecie mi jeszcze słówko o Chrońmy przyrodę ojczystą? Podobno i tam coś się pojawia?
Bardzo dziękuje i pozdrawiam!
Wujek Adam
PS. Tomku, Twoje praskie fotki widziałem. Wiem, że są w tym samym dziale trzy wątki niżej od tego tematu. Wielu się zastanawia kim jest ta ładna dziewczyna z jelonkiem na czwartej fotce :shock: :wink: :lol: . Popatrz na liczbę ściągnięć tego zdjęcia...
Pawel Jaloszynski

Re: Czasopisma

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Wujek Adam pisze: A może powiecie mi jeszcze słówko o Chrońmy przyrodę ojczystą? Podobno i tam coś się pojawia?
Adam, jak sie uprzesz to mozesz pisac i do Playboya ;-) Powiem ci tak - przy pisaniu roboty bedziesz mial tyle samo (jakies 15 minut), a jak puscisz to do WE to do mnie (i wielu innych osob) twoje dane dotra. Wszedzie indziej dostep do informacji jest mniejszy, ja nigdy w zyciu nie mialem w reku "Chronmy itd." i jakbys mnie spytal czy tam jakies dane faunistyczne sie publikuje to bym nawet nie wiedzial co odpowiedziec. Jak chcesz jakies dane opublikowac, a rownoczesnie je dobrze ukryc, to pewnie znajdzie sie jeszcze pare wydawnictw ;-) Troche szkoda, ze tak jest, bo dobra konkurencja by sie przydala, ale z drugiej strony za malo ludzi pisze, zeby rynek sie powiekszyl. A jak nie chcesz nalezec do tego wrednego PTE ;-) to zgadaj sie z jakims za przeproszeniem czlonkiem i jesli znajdziesz kogos z podobnymi danymi to zawsze mozesz publikowac w duecie (czy innych konfiguracjach), nic nie zaplacisz a moze wspolne dane beda ciekawsze. Tak czy inaczej pisz, chocbys mial to i w Kwartalniku Pszczelarza publikowac ;-)

Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”