Gąsienica czarna w żółte plamki na Epilobium sp. [H. gallii]

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Barbara K.

Gąsienica czarna w żółte plamki na Epilobium sp. [H. gallii]

Post autor: Barbara K. »

Powiat poznański, między Gowarzewem, a Tulcami, obserwacje z 21.09.07.
Na Epilobium sp. (rodzaj wierzbownica) gąsieniczka czarna w żółte plamki. Jaki to może być gatunek?

Zadziwiające, ile napotykam gąsieniczek tej jesieni, może przy okazji obserwacji roślinek łatwiej wpadają mi w oko? Często żerują na roślinach rosnących przy samej szosie. Mistrzowie przetrwania???
Załączniki
2007_09210099_2.JPG
Przejrzano 1901 razy
Original image recording time:
2007:09:21 10:58:16
Image taken on:
21 września 2007, 08:58 - pt
Focus length:
6.2 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
FinePix S6500fd
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Jak dla mnie z twarzy podobna do nikogo. Róg sugeruje rodzinę wiadomo jaką, ale co więcej? Na H.gallii trochę dziwna. Nic innego mi nie przychodzi do łba.
Barbara K.

No tak, to jeszcze ostatnie pytanie na dziś - zaznaczam, że pytanie stawia laik uwielbiający, gdy wokół niego latają chmary motyli - na co szczególnie zwracać uwagę przy foceniu gąsienic motyli?
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Niemniej jednak to czarna forma pośredniego stadium gasienicy HYLES GALLII (Rottemburg, 1775), na nic innego to mi nie wyglada :wink:

Major Hostplants: Galium and Epilobium, especially G. verum and E. angustifolium. Za: http://tpittaway.tripod.com/sphinx/h_gal.htm

PS. na zdjęciu dojrzała gąsienica H. gallii - jasnej odmiany barwnej, ta na Galium sp.
Załączniki
HYLES GALLII (Rottemburg, 1775) - gąsienica jasnej odmiany barwnej, Rezerwat Krzyżanowice, 13.08.2005 r.
HYLES GALLII (Rottemburg, 1775) - gąsienica jasnej odmiany barwnej, Rezerwat Krzyżanowice, 13.08.2005 r.
Przejrzano 1878 razy
Original image recording time:
2005:08:14 09:23:14
Image taken on:
14 sierpnia 2005, 07:23 - ndz
Focus length:
70 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/10
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Pozwolę sobie na przypomnienie dwu moich zdjęć tego gatunku w tym linku
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

A ja miałem takie same gąsienice jak na zdjęciu pani Barbary, tylko ich kropki nie były żółte, tylko czerwone :wink:
Barbara K.

Antku, w TYM linku, który podałeś, nie ma Twoich zdjęć tego gatunku, czy nie miałeś na myśli innego wątku?
Chętnie obejrzałabym i Twoje fotki.

Jarku, oglądając taką rozmaitość wybarwień gąsienic stwierdzam, że na pewno bardzo ważne przy ich fotografowaniu jest jak najbardziej naturalne światło? Oczywiście, o ile to możliwe.
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Są są, tylko trzeba się dobrze rozejżeć :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

w TYM linku, który podałeś, nie ma Twoich zdjęć tego gatunku
Są Basiu, post z dnia 20 września. Nie potrafię tego bardziej sprecyzować. :wink:
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Nie jestem specjalistą w dziedzinie fotografowania, po prostu robię zdjęcia owadom, które tak na prawdę są moją fascynacją od wczesnego dzieciństwa...

Światło w fotografowaniu to rzecz podstawowa, może być naturalne, warto niekiedy doświetlić obiejkt naszego zainteresowania :wink: Są ludzie, którzy fotografują jedynie w naturze, inni wykorzystują owady hodowane... W skrajnych przypadkach fotograf nie dokonuje żadnych zmian w otoczeniu fotografowanego obiektu, tak by był on ujęty na całkowicie naturalnym i niezmienionym planie...
Znam kolegów, którzy nigdy nie używają lamp doświetlajacych, bo to nienaturalne, inni fotografują wyłącznie z lampą/lampami.
Wszystko zależy od tego, czego tak na prawdę oczekujemy od naszych zdjęć i gdzie wytyczyliśmy sobie granicę ingerencji w to, co fotografujemy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”