Nietypowy lot nieparki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
roweromaniak
Kontakt:

Nietypowy lot nieparki

Post autor: roweromaniak »

Na dzisiejszym spacerze zauważyłem nietypowo zachowującego się motyla (zapewne samiec brudnicy nieparki). Było ono na tyle dziwne, że nakręciłem filmik. Po jego obejrzeniu okazało się, że scena przedstawia walkę motyla z jakąś przyczepioną do niego osą (?). Sens tej sceny nie jest jednak dla mnie jasny. Chodzi o zdobycie pokarmu (białka) dla własnych larw osy? A może o złożenie jaj w ciele motyla? A może o coś innego?
Załączone zdjęcia są wykadrowanymi stopklatkami z filmu, a sam film można zobaczyć na mojej stronie (roweromaniak.pl/R=tzo95).
Załączniki
V26A-40.jpg
Przejrzano 182 razy
V26A-45.jpg
Przejrzano 182 razy
V26A-52.jpg
Przejrzano 182 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Re: Nietypowy lot nieparki

Post autor: Jacek Kurzawa »

roweromaniak pisze: 18 lipca 2026, 00:38 - sob Sens tej sceny nie jest jednak dla mnie jasny. Chodzi o zdobycie pokarmu (białka) dla własnych larw osy?
Chodzi o zdobycie białka dla larw. Larwy os żywione są upolowanym i dostarczonym do gniazda materiałem pochodzenia zwierzęcego.
Jak dostarczany jest pokarm? Proces dostarczania pokarmu odbywa się w kilku krokach i wymaga pracy całej kolonii
Polowanie i transport: Robotnice opuszczają gniazdo, aby upolować zdobycz. Ofiary są często paraliżowane jadem, co ułatwia ich przenoszenie i zachowuje ich świeżość na dłużej.
Przygotowanie w gnieździe: Przyniesione owady nie są podawane larwom w całości. Robotnice używają swoich silnych żuwaczek, aby rozdrobnić pokarm na mniejsze, łatwiejsze do strawienia kawałki.
Bezpośrednie karmienie: Robotnice podają tak przygotowaną, rozdrobnioną papkę bezpośrednio do pyszczków głodnych larw
Widywałem kilkurotnie podobne sceny, szerszenie robie w terenie prawdziwe spustoszenie, kiedyś widziałem jak nadleciał szerszeń i precyzyjnie od tyłu usiadł na sporym chrząsczu i w ciągu sekundy uciął mu żuwaczkami głowę. Stało się to metr ode mnie, praktycznie stałem przy tej akcji i szerszeń zrobił to na moich oczach.
Awatar użytkownika
roweromaniak
Kontakt:

Re: Nietypowy lot nieparki

Post autor: roweromaniak »

Dzięki za rozwianie wątpliwości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”