Lasy po nowemu ...

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Lasy po nowemu ...

Post autor: Jacek Kalisiak »

https://niezalezna.pl/polityka/nowa-pol ... ach/532939
Więcej ochrony ... i do lasu nie wejdziesz. I inne ciekawostki ;)
rysiaty
UTM: WT35
Has thanked: 5 times
Been thanked: 17 times

Re: Lasy po nowemu ...

Post autor: rysiaty »

Jacek Kalisiak pisze: 09 grudnia 2024, 08:04 - pn ... i do lasu nie wejdziesz.
A to nie będzie tak jak to jest przy ostojach ksylobiontów/lasach referencyjnych - jest ograniczona gospodarka leśna, a nie wejście na ich teren, bo to nie rezerwat ani park narodowy ...
Awatar użytkownika
Tomasz Grzegorczyk
profil zainteresowan: autostop survival discgolf

Post autor: Tomasz Grzegorczyk »

Jeśli o czyms pisze niezależna to spokojnie można założyć, że to kłamstwo. Nawet opierając się tylko na ich artykule nie widać dlaczego lasy wyłączone z użytkowania gospodarczego miałyby być niedostępne dla ludzi. Myślę, że możemy się cieszyć ze zwiększenia tej formy ochrony przyrody.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

Nigdy wszystkim nie dogodzisz :-) Lesnicy tez zdaje się są niezadowoleni.....
https://www.polsatnews.pl/wideo/lesnicy ... h_6842767/
Podaje tylko dlatego że to koło mnie i widziałem ten protest, zapewne też dostają po kieszeni, nie wiem co sie dzieje w lasach, więcej tu entomologów leśników :-)

Ale mam takie pytanie odnośnie gospodatrki leśnej, obserwując wycinki w lasach (pod Łomżą i pod Warszawą), zauważam ze mnóstwo drewna w postaci jakichś odpadów i gałęzi pozostaje w lesie. Wycinka w ogóle jakaś taka "punktowa" czy przerzedająca w duzym drzewostanie, gdzie wycinane sa wybrane drzewa, reszta zostaje. A gałęzi jest tyle ze az trudem daje sie tam chodzić i to chyba zostanie bo leży juz chyba ze dwa lata. Wydawało mi sie ze kiedyś wszystko zabieranoi.
Czy to jakaś metoda pozostawienia resztek do rozkładu, zwiększenia bioróżnorodności i wspomożenia wzmiankowanych xylofagów??? Czy niedbalstwo systemowe:-)

I drugie pytanie, skąd taka "nienawiść" do samosiejek osik rosnących przy drogach leśnych, czesto są usuwane, co jako miłośnik mieniaków i pokłonników odbieram z pewnym zdziwieniem i niechecią.
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Paweł sprecyzuj o jak odległych czasach wspominasz odnośnie tego że kiedyś wszystko zabierano.
Kiedyś każdy do opalania domu potrzebował drewna więc i zapotrzebowanie było większe. Teraz mało kto pali drewnem a jeśli już to woli kupić gotowy opał a nie "marnować" czas na jego wyrabianie itd.
Osiki są usuwane bo "przenoszą" skrętaka sosny.
Poza tym przy obecnych ciężarówkach do wywozu drewna potrzebne są szerokie drogi bo lusterko nie kosztuje 50 zł jak kiedyś tylko 2-3 tysiące.
Awatar użytkownika
PawełB

Myślę ze nie odlegle, bo nadal widuje sie totalna wycinkę polegająca na wycięciu wszystkich drzew do gołego pola i wywiezienie wszystkiego, ew. pozostawienie "mielonki z resztek" (chyba raczej monokultury sosnowe) - nawet w tych samych lasach w innym miejscu (chodzi o Czerwony Bór). Natomiast to co widziałem pod Łomzą to las mieszany, Dab, Osika, Brzoza i tam wycinane jest jakby co któreś drzewo.....Generalnie to znajomi amatorzy grzybiarze starsznie narzekali ze źle się chodzi po takim lesie , a rzeczywiście na sporym obszarze tak jest. No i określają to jako dewastacje lasu (tzn, że tak nigdy nie było itp)
Bardziej mi chodzi o informację czy taki typ wycinki "częściowej" ma jakąś nazwę (i szczególny cel) i czy zostawianei resztek jest intecjonalne z przyczyn wymienionych poprzednio, czy wynika z braku biedy dzisiaj i opalania pieców ekogroszkiem itp, dlatego nikt tego nie chce :laugh:
Awatar użytkownika
PawełB

Tomasz Grzegorczyk pisze: 09 grudnia 2024, 13:00 - pn Jeśli o czyms pisze niezależna to spokojnie można założyć, że to kłamstwo. Nawet opierając się tylko na ich artykule nie widać dlaczego lasy wyłączone z użytkowania gospodarczego miałyby być niedostępne dla ludzi. Myślę, że możemy się cieszyć ze zwiększenia tej formy ochrony przyrody.
Na pewno czyste kłamstwo :laugh:
ale gdzie w takim razie jest ta jest prawda???? Ja zawsze szukam materiałów źródłowych, ale sa bardzo skąpe, nawet brak oficjalnego programu, spisu referatów itp, czyli zainteresowany może sobie tylko domniemywać z komentarzy różnorakiej prowiniencji......
https://eceg.uw.edu.pl/kalendarium/1003 ... a-o-lasach

to tu masz jakieś sprawozdanie, na pewno godne zaufania bo od ekologów :-):
https://ekoetos.pl/ii-ogolnopolska-nara ... zyszlosci/
ale przyznam ze z takiej nowomowy więcej nie rozumiem ....Prawie jak w KC....
"odbyła się sesja inauguracyjna, podczas której miało miejsce omówienie horyzontalnych założeń procesu, wygłoszenie prezentacji wprowadzających oraz zaprezentowanie kluczowych interesariuszy. Natomiast w dalszej części roku prowadzone są dyskusje oraz konsultacje społeczne. Głównym zadaniami tego interdyscyplinarnego, ogólnopolskiego dialogu jest ustalenie nowych kryteriów dla funkcjonowania polskich lasów. Jego celem jest również zwiększenie ochrony najbardziej wartościowych społecznie i przyrodniczo lasów, nie zapominając o zapewnieniu przemysłowi w Polsce wystarczającej ilości drewna."

a z tego:
https://www.facebook.com/LasMlochowski/?locale=bg_BG
można rzeczywiście wniskować że NGOsy biorą sie za zarządzanie gospodarką lesna. No na pewno będzie dobrze
Inczi

Post autor: Inczi »

Mam nadzieję, że w Polsce nikt nie wprowadzi zakazów wstępu do lasu. W Niemczech ciągle w terenie spotykam obszary zamknięte, oddzielone bramkami, z zakazem wstępu. I jakimś cudem zawsze mnie namierzają, za każdym razem jak wchodze na taki teren to sie pojawia Toyota hilux z leśnikami i trzeba biegusiem sie ewakuowac. W niektorych miejscach do okola lotniska we Frankfurcie zauwazylem kamery i kiedy tylko tam sie pojawiam, po lesnych drogach zaczynaja jezdzic nie lesnicy w Policja. Nie zycze Polakom, aby nasz kraj tez sie stal tak policyjny:/
Awatar użytkownika
PawełB

sam sie zastanawiam skąd ta plotka o zakazie wstęu do lasu, aczkolwiek widże pewna sprzeczność :
"Zgodnie z założeniami MkiŚ, do 2027 roku lasy o wiodącej funkcji przyrodniczej i społecznej mają stanowić 20%. W tym samym roku ścisłą ochroną ma zostać objęte 11% terenów leśnych. Oznacza to większą ilość obszarów przeznaczoną do wyłączenia z użytkowania gospodarczego"
Z jednej strony mają to być lasy "spoleczne" przeznaczone do rekreacji (20%) ale też mają być lasy objęte ścisłą ochroną (11%) czyli moze te bedą jakoś wyłączone? Skoro ścicła ochrona, to czym to się ma różnić od rezerwatu???? trudno wyczuć co sie z tego wykluje.....
kroki
UTM: XS45
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Post autor: kroki »

kubu01

Post autor: kubu01 »

Tak bardziej przystępnie opisane jest na wikipedi:

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99bnia

I to o co @PawelB pytasz i opisujesz to najbliżej jest do rębni V tzw. przerębówki, czyli właśnie wybieranie pojedynczych drzew przy zachowaniu ciągłego naturalnego odnowienia.
Może też tak być, że były po prostu usuwane drzewa zaatakowane przez leśne "potwory" typu: kornik drukarz, przypłaszczek granatek lub ściga purpurowa :p

A co do bólu tylnej części ciała LP... Po części każdy komu ograniczana jest sprawczość, działanie i władza będzie krzyczał że jest niefajnie i tak być nie powinno. A po części jest to zasadne, jak się obserwuje obecne poczynania rządzących. Ja osobiście jestem zawiedziony. Miało być pro eko, a niestety jest coraz bardziej pro oszołomowo.... :/ I pisze to jako osoba pracująca w branży ochrony przyrody.

Jest jeszcze jeden aspekt nierozumienia pewnych słów. Tak bez zbędnego pisania polecam wystąpienie Pawła Pawlaczyka od 2:25:00 tu:

może trochę rozjaśni na czym polega problem w interpretowaniu części zapisów.

Pozdrawiam Kuba
Awatar użytkownika
PawełB

@kubu i @kroki - dzieki za wyjaśnienia, przydatne linki, trochę mi sie rozjaśniło, byłem pewien że to planowe :-) No 4 godziny konferencji do wysłuchania to trzeba mieć dużo czasu....moze spróbuje przy okazji.

"miało być bardziej eko"
z obietnicami wyborczymi jest jak to powiedział jeden taki na kolacji "obietnice wyborcze wiążą tylko tych co w nie wierzą", pomijając nawet rzeczywiste chęci, potem dochodzą realia, walka interesów, problemy ustawodawcze, konieczność finansowania skutków gospodarczych itp.......

A tak przy okazji ochrony przyrody to dzisiaj objawił się medialnie mega plan parku "wielonarodowego":
https://www.onet.pl/informacje/onetkrak ... l,79cfc278
greenpeace.jpg
Przejrzano 6683 razy
jak zwykle siegam do źródel bo teksty na portalach to AI + Tłumacz google
https://greenpeace.at/cee-press-hub/imp ... rpathians/

No i jest polska strona, podpisujcie petycję
https://impossiblepark.org/pl/

no powiem nieźle, Siara by inaczej skomentował :-) Już pomijam te 3 południow województwa Polski, ale w projekcie znajduje sie prawie cała Słowacja. Szczęśliwcy :-) Oczywiście trudno się doszukać w tekstach na czym to ma dokładnie polegać, bo wg opisu na mapce tylko mają to być obszary bez wyrębu, Jak ma być ochrona?? bo raczej niemożliwe jest utworzenie czegoś tak wielkiego o statusie parku narodowego zamieszkiwanego przez miliony ludzi. Ale już jest petycja, prosta jak drut, kliknij i podpisz :-) Wyjaśni się potem
Załączniki
greenpeace petycja.JPG
Przejrzano 6683 razy
Original image recording time:
2024:12:10 10:40:18
Image taken on:
10 grudnia 2024, 09:40 - wt
rysiaty

Tu jest raport z 2023 r. zbierający w jednym miejscu wszystkie proponowane parki narodowe
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Jak widzę cokolwiek z logo Greenpeace to mi się nóż w kieszeni otwiera.
goościu
Has thanked: 2 times

Post autor: goościu »

Nie ma nic prostszego, niż wziąć sobie mapę i coś sobie obrysować. Im więcej, tym lepiej. A już w szczególności wtedy, kiedy się za nic nie odpowiada.
Jeśli się jest osobą mającą minimum wiedzy o gospodarce leśnej (a na Forum z tego co czasem czytuję to pewnie z połowa użytkowników uważa, że ma co najmniej maksimum) nie ma innej możliwości, niż na tę mapkę spojrzeć inaczej niż z politowaniem i zażenowaniem.
I mam tu na myśli głównie pierwszy przykład z brzegu, czyli przepaść w zasadach hodowli lasu stosowanych w Polsce i na Słowacji.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Zamieszczając ten link kierowałem się dwoma sprawami.
Po pierwsze zainteresował mnie wątek utworzenia sieci obszarów chroniących "starodrzewia" (bez wyrębu), jako elementu "uciąglającego" przestrzeń do życia, sprzyjającą dyspersji bioróżnorodności. Zawsze byłem za próbami zwiększania udziału terenów bliższych naturalności (łąk, kseroterm, rozlewisk, wszelkich bajorek itd.) w stosunku do trenów przekształconych przez człowieka (upraw, terenów zurbanizowanych itd.).
Z drugiej strony w tamtym doniesieniu wspomina się o zakazie wstępu do tak utworzonych obszarów, co na kolejny sposób odcina manie od ciekawych przyrodniczo, bioróżnorodnych terenów. Co mnie martwi, ale też jest trochę zrozumiałe wobec zadeptywania i zaśmiecania przez moich rodaków wszystkiego co nie jest ogrodzone wysokim płotem.

Ja rozumiem ten zamiar jako chęć wyprowadzenia tych terenów z zasobu plantacji leśnych i przeprowadzenia do zasobów podlegających renaturalizacji. Nie ma to nic wspólnego z dyskusją o gospodarce leśnej i leśnikach. Co więcej pojawiło się szereg wątków na fejsie na ten i podobne tematy znacznie poszerzających obszar dyskusji, ale jednocześnie jakby zamkniętych dla szerszego kręgu zainteresowanych, bo hermetycznych w języku i zakresie udostępnionych informacji. Tym bardziej uświadamia mi to, że jako społeczeństwo staliśmy się zbędni w podejmowaniu decyzji w sprawach wydawałoby się bardzo istotnych dla środowiska w jakim będziemy żyli i dostępu do niego. A wygląda, że gdzieś tam, za kulisami, dużo się dzieje.
wojtas

Jacku pewnie że byłoby lepiej gdyby było więcej terenów bliższych naturalności ale nawet wymienione przez Ciebie łąki czy kserotermy mają tendencje do zarastania drzewami i krzewami bez ingerencji człowieka. Ponadto objęcie "ochroną" starodrzewi bez przemyślenia i zorientowania się w danym miejscu może okazać się po kilku latach "chronieniem" suchego lasu. I wtedy jak najbardziej potrzebny byłby zakaz wstępu do takiego lasu ze względów bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

wojtas twój głos odbieram jako kolejny z cyklu "gdyby nie leśnicy, to życie na Ziemi zamarłoby miliardy lat temu, albo nawet nigdy się nie narodziło".
wojtas

Każdy odbiera jak chce :okok: Żyjemy przecież w wolnym kraju.
goościu
Has thanked: 2 times

Post autor: goościu »

Jacek Kalisiak pisze: 12 grudnia 2024, 16:43 - czw wojtas twój głos odbieram jako kolejny z cyklu "gdyby nie leśnicy, to życie na Ziemi zamarłoby miliardy lat temu, albo nawet nigdy się nie narodziło".
Wiadomo, poradzilibyśmy sobie bez leśników.
To samo można powiedzieć o mechanikach, prawnikach, górnikach, politykach, policji, urzędnikach, wstaw co zechcesz. Przeżylibyśmy bez nich. Po co nam każdy z nich, skoro ich język jest hermetyczny, a my przecież mamy chłopski rozum i Polak w sercu czuje co należy zrobić aby było właściwie, godnie i wspaniale.
VasT

Post autor: VasT »

wojtas pisze: 12 grudnia 2024, 16:24 - czw Jacku pewnie że byłoby lepiej gdyby było więcej terenów bliższych naturalności ale nawet wymienione przez Ciebie łąki czy kserotermy mają tendencje do zarastania drzewami i krzewami bez ingerencji człowieka. Ponadto objęcie "ochroną" starodrzewi bez przemyślenia i zorientowania się w danym miejscu może okazać się po kilku latach "chronieniem" suchego lasu. I wtedy jak najbardziej potrzebny byłby zakaz wstępu do takiego lasu ze względów bezpieczeństwa.
Odniosę się tylko kwestii "starodrzewi"... Na minionej II Ogólnopolskiej Naradzie o Lasach (27-28 listopada) Ministerstwo Klimatu i Środowiska ogłosiło, że powstanie nowa forma ochrony przyrody tzw. starolasy (bezpośrednie tłumaczenie z Unijnej strategii 2030 "old-growth forest"). Forma ta ma być prawnie usankcjonowana w przyszłym roku, a od 1 stycznia 2026 LP mają wyznaczyć co najmniej 1% swojej powierzchni w formie starolasów, a rok później 2% (ok. 180 tys ha).
Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
rysiaty

ale gdzie ta forma prawnie będzie umieszczona? W art. 6 ustawy o ochronie przyrody? Czy w ustawie o lasach ...
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Ja tylko krótki wtręt. Znam wielu leśników, w zdecydowanej większości są to koledzy entomolodzy. We wszystkich przypadkach mam do nich wielki szacunek za ich wiedzę i poglądy na temat przyrody.
Nie mam nic do leśników jako takich. Zawód jak wiele innych, w tym wyżej wymienionych, wykonywany zapewne z zaangażowaniem i uczciwie. Zarządzanie gospodarką leśną i decyzje w sprawie tworzenia obszarów chronionych na terenie Lasów Państwowych to zupełnie inna kwestia. Rozumiem też zdenerwowanie części leśników związane z planowanymi zwolnieniami będącymi konsekwencją planowanych zmian.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

VasT pisze:Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
No właśnie te plany są już podobno udostępnione na stronach Banku Danych o Lasach i wzbudzają wątpliwości co do rzetelności intencji przy wyznaczaniu obszarów. Tak jak i działania LP na terenach przeznaczonych do utworzenia planowanych rezerwatów. Chętnie usłyszałbym więcej informacji na ten temat od osób dobrze wprowadzonych w temat (od obu stron dyskusji). Jeżeli ktoś zna dobre źródła, to proszę o udostepnienie.
VasT

Post autor: VasT »

rysiaty pisze: 12 grudnia 2024, 19:13 - czw ale gdzie ta forma prawnie będzie umieszczona? W art. 6 ustawy o ochronie przyrody? Czy w ustawie o lasach ...
Według zapowiedzi z ww. narady to w Ustawie o ochronie przyrody, ale jest to scenariusz "rozważany" przez MKiŚ. Dodam, że starolasy mają podlegać ochronie ścisłej.

Co do tego "paraliżu" z tytułowego artykułu to według mnie się to nie wydarzy, ponieważ z tych 17%, które zostały ogłoszone przez Dyrektora DGLP i MKiŚ - 9% tak naprawdę już było chronione w LP jako tzw. ekosystemy referencyjne, gdzie nie były prowadzone żadne zabiegi, poza sytuacjami wyjątkowymi tzn. zagrażającymi bezpieczeństwu ludzi, mienia.

Ps. Wiadomo, że "100 rezerwatów na 100-lecie" to zabieg głównie pijarowy, ale chyba lepszy taki niż wydawanie milionów złotych na kampanię wyborczą np. stawiając reklamy czy organizując "pikniki" ;) ??
rysiaty

PawełB pisze: 09 grudnia 2024, 23:09 - pnale gdzie w takim razie jest ta jest prawda???? Ja zawsze szukam materiałów źródłowych, ale sa bardzo skąpe, nawet brak oficjalnego programu, spisu referatów itp, czyli zainteresowany może sobie tylko domniemywać z komentarzy różnorakiej prowiniencji......
Tu jest program, prezentacja i nagranie relacji:
https://www.gov.pl/web/klimat/ii-ogolno ... a-o-lasach
https://www.gov.pl/web/klimat/starolasy ... y-o-lasach

A tu projekt wytycznych i rekomendacji dotyczących procesu wzmocnienia ochrony lasów o szczególnych walorach przyrodniczych i społecznych
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

O takich sprawach będą decydowały: Zielińska, Kidawa, Jachira... spokojnie, na pewno będzie dobrze. Po co się denerwować skoro mamy fachowców.
kubu01

Jacek Kalisiak pisze: 12 grudnia 2024, 20:33 - czw
VasT pisze:Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
No właśnie te plany są już podobno udostępnione na stronach Banku Danych o Lasach i wzbudzają wątpliwości co do rzetelności intencji przy wyznaczaniu obszarów. Tak jak i działania LP na terenach przeznaczonych do utworzenia planowanych rezerwatów. Chętnie usłyszałbym więcej informacji na ten temat od osób dobrze wprowadzonych w temat (od obu stron dyskusji). Jeżeli ktoś zna dobre źródła, to proszę o udostepnienie.
VasT pisze: 12 grudnia 2024, 21:33 - czw Według zapowiedzi z ww. narady to w Ustawie o ochronie przyrody, ale jest to scenariusz "rozważany" przez MKiŚ. Dodam, że starolasy mają podlegać ochronie ścisłej.
Jeżeli piszecie o danych na BDL'u opisanych jako warstwy: "Wzmocnienie ochrony zasobów leśnych", to na szybko mam dwie sprawy.

Patrząc na rejon w którym pracuję, to m.in. są zaznaczone jako "Lasy bez pozyskania" zwyczajne łąki, lub "bez leśne" mokradła... Także tego, po raz pierwszy... :mysl:

W ten sam sposób zostały oznaczone obszary rezerwatów które mają 40+ lat. I fajnie, tyle tylko..., że od kilkunastu lat w niektórych rezerwatach funkcjonują ustanawiane przez RDOŚ co roku, plany zadań ochronnych. W ramach tych planów Nadleśnictwo jako wykonawca zadań, usuwa z obszaru rezerwatu drzewa zaatakowane przez: "kornika drukarz, przypłaszczka granatka i ścigę" (ściga bez wskazania która...). Także tego, po raz drugi.... :bit:

To po bardzo szybkiej analizie tej warstwy. Domyślam się że w innych częściach Polski mogą być podobne kwiatki, więc to będzie niestety sztuka dla sztuki i działania pozorowane ze strony MKiŚ. A dla pracujących w terenie dodatkowy burdel zarządczy nad obszarem.

PS: tam jeszcze widzę strefy drapoli też są uwzględnione. Także w tych propozycjach są obszary, z których w tej chwili nie powinno wyjeżdżać żadne drewno... :coto:
Awatar użytkownika
PawełB

"zaznaczone jako "Lasy bez pozyskania" zwyczajne łąki, lub "bez leśne" mokradła..."
Pewnie robota zza biurka, ale właściwie ochrona łąk i moradeł też jest ważna do zachowania bioróżnorodności. Ja tak zawsze patrzę troche z punktu widzenia miłośnika motyli :-)

Powiem ze w wielu lasach najbardzie właśnie brakuje mi takich środowisk, ochronionych przed zarastaniem, bo wiadomo że po paru latach zależnie od miejsca wejdą brzozy, olchy i po wszystkim....No niestety sposób użytkowania zmienił sie, właściwie prawie juz sie nie wypasa zwierząt, przez co bez aktywnej przecinki takie otwarte przestrzenia maja krótką racje bytu bez aktywnej ochrony.

Mam dzialkę niedaleko Warszawy (przy trasie katowickiej), gdzie po znaczacym usprawnieniu komunikacji przez obwodnice zaczął sie właśńie boom budowlany na działki (zwłaszcza po covidzie) ale i "normalne " całoroczne domy......Z przerażeniem patrze jak poznikały z tej okolicy stanowiska Telejusa, Nausitusa, fioletka, a nawet przeplatek (wyginęła zupełnie cinksja, atalia staje sie rzadka poza lasem), dostojek (znika selene) czy likaona. Ludzi są tak zdesperowani do zakupów, że kupują nawet podmokłe łączki przy bagnach, ryją rowy i stawiają domki, nie bacząc ze w takim miejscy przyjemność działkowania znacząco niweczą komary......

Model przekształceń był taki: Jakieś 20 lat temu, w miarę starzenia sie miejscowych rolników coraz wiecej pól było ugorowanych, pojawiły sie zarośniete łączki z bogatą roślinnością, na piasczystych polach (ziemie kiepsiuchne w okolicy) pojawiłe się fajne małe kserotermy gdzie roiło sie od kwiatów i owadów. Jeszcze gdzie niegdzie trzymali krowy, to wypas utrzymywał utrzymywał te łączki w jakimś przyzwoitym stanie, potem i to sie skończyło, weszły drzewa, jak właśnie wspomniane brzozy, czeremcha amerykańska na wilgotniejszych miejscach - olchy i wierzby. no a na suche miejsca - oczywiście nawłocie wyparły różnorodna rośłinę zielną. No i niestety fajnych stanowisk ubyło. Teraz to wszystko idzie do wycinki, powstaja zagłębia działkowe, domki z trawniczkami i oczywiście obowiązkowe tabliczki własność prywatna zakaz wstępu albo ogrodzenia na wykupionych łąkach.

Zastanawiam sie jak powinna być prowadzona gospodarka i zabudowa żeby powstały jakieś "refugia" w takich urbanizujących się okolicach, chyba tylko w oparciu o ziemie należące do lasów państwowych, bo jest tego sporo w okolicy. No ale leśnicy to wszystko obsadza..:-) i chyba nawet nie ma takiego pomysłu ochrony. Ciekawi mnie czy te plany ochonne uwzględniaja też inne srodowiska.
kubu01

@PawelB

Ja się z Tobą zgadzam. Masz rację. I nawet dużo więcej można napisać i powiedzieć o potrzebach ochrony terenów otwartych. Właśnie otwartych, a nie lasów, czy tym bardziej strodrzewi. Więc wciskanie "Lasów bez pozyskania" w kontekście ochrony "starodrzewu" na łące czy mokradle jest kłamstwem, oszustwem i naumyślnym wprowadzaniem w błąd obserwatora, który nie posiada wiedzy żeby te informacje zweryfikować! :-(
AgaM
UTM: XS55

Post autor: AgaM »

Tak a propos terenów, które Lasy Państwowe z dumą zgłaszają jako wytypowane do wyłączenia z wycinek... Zaliczyły do nich na przykład rezerwat Łąka Sulistrowicka.
Żeby było dowcipniej, jest to rezerwat, dla którego głównym zagrożeniem od lat jest ... sukcesja leśna.
W mojej okolicy do wyłączenia z wycinek wytypowano głównie jeziora i podmokłe łąki nadrzeczne.
Awatar użytkownika
PawełB

AgaM pisze: 17 grudnia 2024, 08:36 - wt Tak a propos terenów, które Lasy Państwowe z dumą zgłaszają jako wytypowane do wyłączenia z wycinek... Zaliczyły do nich na przykład rezerwat Łąka Sulistrowicka.
Żeby było dowcipniej, jest to rezerwat, dla którego głównym zagrożeniem od lat jest ... sukcesja leśna.
W mojej okolicy do wyłączenia z wycinek wytypowano głównie jeziora i podmokłe łąki nadrzeczne.
Widać lokalni wlodarze lasów bronią się przed zmianami :-) Papier przyjmie wszystko :-)
rysiaty

Do 31 maja 2026 roku można wziąć udział w społecznej akcji identyfikacji starolasów

Jednym z kryteriów jest występowanie gatunków wskaźnikowych świadczących o naturalności lasu - mszaki, porosty, kilka ptaków, jeden ssak, no i chrząszcze ...
Jako „gatunki wskaźnikowe” należy przyjmować gatunki wskazywane jako „gatunki puszczańskie”, „wskaźniki puszczańskiego charakteru lasu”, „relikty lasu pierwotnego”, rzadkie gatunki ksylobiontów w publikacjach naukowych lub w lokalnych opracowaniach naukowych z danego terenu
Wskazywane źródło w wytycznych:
Gutowski i in. 2022. Drugie życie drzewa, wyd. 2. (w tym szczególnie tabela na str. 108, zestawiająca występujące w Polsce gatunki owadów z europejskiej listy: Eckelt, A., Müller, J., Bense, U. et al. “Primeval forest relic beetles” of Central Europe: a set of 168 umbrella species for the protection of primeval forest remnants”, a takżee kilka innych zagrożonych w Europie chrząszczy ksylobiontycznych.
Sprawdziłem tą ministerialną listę, brakowało kilka gatunków z powyższego opracowania i kilka było innych (chyba z innych opracowań) w tym Prionus coriarius dyląż garbarz

Zrobiłem dla wygody listę na iNaturalist z pominięciem dyląża - może komuś się przyda

nie mogłem ustalić dwóch gatunków:
Ptinus subpillosus
Corticeus suberi

zna ktoś aktualne nazwy?
przemek laskowski
Been thanked: 1 time

Post autor: przemek laskowski »

wszystkim zainteresowanym tematyką lasom po nowemu polecam webinar: w którym prof. Świerkosz wyjaśnia co, jak, kiedy i dlaczego z tymi naszymi lasami. Kawałek(prawie 2 godziny nagrania) przystępnie przekazanej wiedzy. Podobnie ciekawie, i łamiąc stereotypy narosłe przez prawie 100 lat, wypowiadali się o lasach i ich przyszłości prelegenci na zjeździe PTL w Nałęczowie we wrześniu 2024. Nagranie(tym razem 6 godzin) dostępne na stronie fb tegoż PTL. Nie podlinkuję niestety, bowiem nie posiadam fejsbuczka. Wśród wykładowców zjazdu również prof. Jagodziński z Kurnika. Zachęcam do odszukania i odsłuchania.
Awatar użytkownika
mg1111
UTM: DD59
Has thanked: 10 times

Post autor: mg1111 »

PawełB pisze: 09 grudnia 2024, 22:44 - pn Bardziej mi chodzi o informację czy taki typ wycinki "częściowej" ma jakąś nazwę (i szczególny cel) i czy zostawianei resztek jest intecjonalne z przyczyn wymienionych poprzednio, czy wynika z braku biedy dzisiaj i opalania pieców ekogroszkiem itp, dlatego nikt tego nie chce :laugh:
Taki typ wycinki, a raczej zabiegu hodowlanego nosi nazwę trzebieży i polega na usunięciu wadliwych i przeszkadzających osobników celem regulacji zagęszczania i poprawy warunków wzrostu dla pozostających drzew dorodnych i pożytecznych.
Co do pozostałości to główna przyczyna jest taka jak ktoś wspomniał wyżej - wygodnictwo/lenistwo społeczeństwa czy jak to ująłeś brak biedy. Zwiększanie zasobów próchnicy jest raczej przy okazji.
Awatar użytkownika
PawełB

Czyli co? można sobie podjechać i pozbierać taką drobnice na rozpałke do domu??? Jakiś gorliwy leśnik nie oskarży o kradziez??? Podkreślam że chodzi o kupy gałezi pozostawiane bez ładu i składu gdzie popadnie, a nie pięknie poukładane w piramidki równo cięte kawałki pnii przy drogach :-)
Awatar użytkownika
mg1111
UTM: DD59
Has thanked: 10 times

Post autor: mg1111 »

Można wyrobić sobie tzw. gałęziówkę (drewno poniżej 5cm średnicy) i potem wykupić ją za drobną opłatą. I nie trzeba się chować przed gorliwym leśnikiem - wystarczy go poinformować o takim zamiarze i podpisać oświadczenie o przyjęciu na siebie odpowiedzialność za własne bezpieczeństwo w czasie tych prac.
Jestem pewien że każdy leśnik się z tego ucieszy (zawsze to większy porządek w lesie). Po trzebieży gałęzie zostają na powierzchni bo ich usuwanie jest zwyczajnie ekonomicznie nieopłacalne.
Awatar użytkownika
Robert Rosa

Post autor: Robert Rosa »

Grzegorz Banasiak pisze: 13 grudnia 2024, 11:32 - pt O takich sprawach będą decydowały: Zielińska, Kidawa, Jachira... spokojnie, na pewno będzie dobrze. Po co się denerwować skoro mamy fachowców.
Grzesiu, kiedy decydował Szyszko, to d... delikatnie mówiąc też nie urywało... zwolennikiem pomysłów pani Jachiry jakoś nie jestem hahahhaa... A co do "braci leśnej" IMO, to firma jest już nastawiona na jedyny target: kasa... lasy traktują, jako jedynie "swoje dobro państwowe", bo przez lata utrzymywali ich w tym przekonaniu politycy, lobby myśliwców, a i my, jako społeczeństwo... no i sobie wyhodowaliśmy tego stwora sami ;)... a żeby było śmieszniej nikt z nas nie chce prywatyzacji lasów.
No i pozdrawiam Wszystkich po latach nieobecności mojej, choć mało i tak zauważalnej :mrgreen:
Awatar użytkownika
PawełB

Teraz jak rozumiem zarządzanie lasów w praktyce przejmą NGO'sy i dopiero będzie git. Zero odpowiedzialności przed "społeczęństwem".

https://wiadomosci.wp.pl/ke-grozi-polsc ... 959678272a

Czyli nawet rzadząca przez dwa lata proeuropejska koalicja i postepowa minister klimatu nie uporali się z wdrożeniem wyroku jakże cenionego przez siebie TSUE do prawa krajowego i będa wkrótce naliczane kary, ciekawe czy takie jak za Bełchatów :-) Widać jest jednak z tym jakiś problem w zarządzaniu lasami.

w skrócie:
Wyrok TSUE z 2 marca 2023 r. (sprawa C-432/21) orzekł, że polskie przepisy ograniczające zaskarżalność Planów Urządzenia Lasu (PUL) są niezgodne z prawem UE. Uniemożliwiają one organizacjom ekologicznym dostęp do sądu w celu kontroli gospodarki leśnej, co narusza dyrektywy środowiskowe i Konwencję z Aarhus. KE wezwała Polskę do zmian pod groźbą kar. W praktyce oznacza umożliwienia zaskarżania planów urządzenia lasów i "zapewnienie społeczeństwu możliwości wpływania na zarządzanie środowiskiem i podejmowanie decyzji środowiskowych"
przemek laskowski

PawełB pisze: 02 lutego 2026, 12:54 - pn ... Uniemożliwiają one organizacjom ekologicznym dostęp do sądu w celu kontroli gospodarki leśnej, co narusza dyrektywy środowiskowe i Konwencję z Aarhus. KE wezwała Polskę do zmian pod groźbą kar. W praktyce oznacza umożliwienia zaskarżania planów urządzenia lasów i "zapewnienie społeczeństwu możliwości wpływania na zarządzanie środowiskiem i podejmowanie decyzji środowiskowych"
doprecyzowując; wyrok TSUE wspomina o obywatelach()obok NGO-sów jako pozbawionych możliwości zaskarżania PUL-i, co w polskich realiach jest znakiem równości, bowiem to obywatele zakładają NGO-sy ekologiczne, które potem w imieniu obywateli tworzą pisma i uczestniczą w postępowaniach przed sądami. Ale dla ścisłości tak w skrócie, to przed sądem może, a dokładniej to będzie mógł, wystąpić każdy zwykły Kowalski, Nowak czy Maliniak.
Nie od dziś wiadomo, że PGL LP uwłaszczył się na polskich lasach i uznał się za jedyne źródło wiedzy i prawa do lasów. Jest to oczywista bzdura, ale przez dziesięciolecia lobby leśne reprezentowane przez leśników lub ich rodziny obecne w każdej kolejnej partii, doprowadziło do takiego absurdu prawnego, że leśnicy stali się policjantami, prokuratorami i sędziami we własnej sprawie, tj. opracowywanie, zatwierdzanie i uznawanie bądź odrzucanie wniosków w sprawie PUL-i). Patrz uprawnienia nadleśniczych przy rozpatrywaniu skargo obywateli do PUL-i.
I nie od dziś wiadomo, że kolejne rządy kolejnych opcji politycznych zmieniają się u steru, a leśnicy z tylnych rzędów ministerialnych krzeseł pociągają za sznurki w kwestiach lasów. Szyszko, Konieczny, Koss, Jaroszewicz...
A cóż złego jest w tym, że naukowcy wespół z prawnikami z NGO-sów będą mieli możliwość patrzenia na ręce wiecznej leśnej mafii? Ja jestem jak najbardziej za. Bo im mniej samowoli samozwańczych właścicieli tym lepiej dla majątku wszystkich Polaków.
A wracając do obecnej koalicji i jej niemożności przyjęcia/zmiany przepisów, które zapobiegną możliwym karom- cóż, główny koalicjant koalicji, czyli PO,KO, czy jak oni się teraz nazywają lub nazwą w przyszłości) delikatnie pisząc jest tak samo kompetentna do nadzoru nad lasami jak poprzednicy z koalicji jarkowo-zbyszkowej.
Liczę, że obecne kierownictwo MKiŚ przeforsuje uchwalenie przepisów chroniących przyrodę- na przekór Donaldowi i Władkowi.
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z krótkim wyjaśnienim prawników: https://www.clientearth.pl/najnowsze-dz ... kuly/pule/
Awatar użytkownika
PawełB

przemek laskowski pisze: 03 lutego 2026, 10:46 - wt
A cóż złego jest w tym, że naukowcy wespół z prawnikami z NGO-sów będą mieli możliwość patrzenia na ręce wiecznej leśnej mafii? Ja jestem jak najbardziej za. Bo im mniej samowoli samozwańczych właścicieli tym lepiej dla majątku wszystkich Polaków.
A wracając do obecnej koalicji i jej niemożności przyjęcia/zmiany przepisów, które zapobiegną możliwym karom- cóż, główny koalicjant koalicji, czyli PO,KO, czy jak oni się teraz nazywają lub nazwą w przyszłości) delikatnie pisząc jest tak samo kompetentna do nadzoru nad lasami jak poprzednicy z koalicji jarkowo-zbyszkowej.
Liczę, że obecne kierownictwo MKiŚ przeforsuje uchwalenie przepisów chroniących przyrodę- na przekór Donaldowi i Władkowi.
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z krótkim wyjaśnienim prawników: https://www.clientearth.pl/najnowsze-dz ... kuly/pule/
No tak każdy Kowalski sie zna na urządzaniu lasu bo był tam na grzybach i widział wycięte drzewa:-) Ale pomogą mu złożyć wnioski do sądu i opłacą je różne organizacje walczace z ociepleniem klimatu itp.
Podlinkowana organizacja prawnicza jest wielce wiarygodna, jako lobbysta opłacany przez.....Komisję Europejską.
https://www.farmer.pl/fakty/unia-europe ... 56656.html

W skrócie: Komisja Europejska w której Frans Timmermans odpowiadał za politykę środowiskowo-klimatyczną, zawierała umowy z pozarządowymi organizacjami, które miały za kasę z unijnego budżetu lobbować za Zielonym Ładem. na projekty środowiskowe, w którym na lata 2021–2027 było przewidziane 5,4 mld euro. Odbiorcami tych dotacji są takie organizacje jak: WWF, Friends of the Earth i ClientEarth i szereg mniejszych organizacji i stowarzyszeń ekologów i obrońców praw zwierząt.

Jak ktoś nie rozumie, to KE przelewała ogromne pieniądze z budzetu UE organizacjom które miały głośno wspierać w UE projekty (klimatyczne) które to Komisja sama chciała wprowadzić :-) Oczywiście nikt za taki skandal nie beknął, rozeszło się jak zawsze po kościach

I to jest właśnie główny problem NGO, nigdy do końca nie wiadomo skąd sie biorą pieniadze, najczęściej mamy skomplikowany łańcuszek-fundacja opłaca inna fundacje a ta czerpie pieniądze z ....funduszu ew. od darczyńców anonimowych lub nie (jak np najbogatsi ludzie świata, w tym tacy z Kremla :-) )
Rafał Cieślak

Post autor: Rafał Cieślak »

Zgadzam się poprzednim postem, żeby komuś pokazywać palcem co należy zrobić i w jaki sposób to trzeba posiadać zasób wiedzy w temacie. Ja osobiście nie pokierowałbym ręka chirurga co ma wyciąć a co zostawić bo się na tym nie znam. Mam ogromny szacunek do lekarzy mimo wielu nieprawidłowości w służbie zdrowia.
Jest to oczywista bzdura, ale przez dziesięciolecia lobby leśne reprezentowane przez leśników lub ich rodziny obecne w każdej kolejnej partii, doprowadziło do takiego absurdu prawnego, że leśnicy stali się policjantami, prokuratorami i sędziami we własnej sprawie, tj. opracowywanie, zatwierdzanie i uznawanie bądź odrzucanie wniosków w sprawie PUL-i).
Widać że kolega słabo się orientuje, polecam do lektury ustawę o lasach. Projekty PULi przygotowują firmy wyłonione w przetargu, które nie są jednostkami LP.
Jednak znam wiele przykładów, gdzie w wyniku objęcia ochroną pewnego obszaru zagłaskano przedmiot ochrony, który wskutek tych działań co najmniej zmniejszył liczebność. I w tych przypadkach proces jest nieodwracalny i nic nie pomoże uderzenie się w klatę (to była zła decyzja). Jeżeli leśnicy i LP to samo zło, to dlaczego jest w Polsce tyle rezerwatów (nie tylko leśnych).
przemek laskowski

Rafał Cieślak pisze: 05 lutego 2026, 07:57 - czw Widać że kolega słabo się orientuje, polecam do lektury ustawę o lasach. Projekty PULi przygotowują firmy wyłonione w przetargu, które nie są jednostkami LP.
dostrzegam, że kolega mocno lobbujący za PGL LP. Nie będę zgadywał, czy również zatrudniony, czy powiązany rodzinnie tudzież biznesowo.
A wskaże mi kolega jedną osobę z tych zewnętrznych firm wyłanianych w przetargach(poza księgową lub sprzątaczką), która pracując nad pul-em nie jest po wydziale leśnym :mrgreen: .
I przypomni mi jeszcze kolega, na podstawie czyich danych, tj. od kogo otrzymanych opracowywany jest pul?
Rafał Cieślak pisze: 05 lutego 2026, 07:57 - czw
Jednak znam wiele przykładów, gdzie w wyniku objęcia ochroną pewnego obszaru zagłaskano przedmiot ochrony, który wskutek tych działań co najmniej zmniejszył liczebność. I w tych przypadkach proces jest nieodwracalny i nic nie pomoże uderzenie się w klatę (to była zła decyzja). Jeżeli leśnicy i LP to samo zło, to dlaczego jest w Polsce tyle rezerwatów (nie tylko leśnych).
Wskaże więc kolega te przykłady? Nie musi być wiele. Trzy wystarczą!
Co do nawiazania do lekarzy, mechaników, itd. Typowa narracja leśna bazujaca na skojarzeniach. Odbiję więc piłeczkę i zadam kolejne pytanie. Czy chciałby kolega by taką np. operację na otwartym sercu przeprowadzał u kolegi psychiatra albo gastrolog? Podpowiem w zaufaniu, że to również lekarze. I dalej, czy chciałby kolega by jego nowiuśkiego elektryka mercedesa klasy 500 naprawiał mechanik z salonu firmowego Class-a?

Ja znam natomiast kilka(bo nad wieloma musiał bym się zastanowić albo zaczerpnąć uzupełniającej opinii) przykładów, gdzie leśnicy tzw. "zgl" zdewastowali i gatunki i siedliska podlegające ochronie.
przemek laskowski

PawełB pisze: 04 lutego 2026, 19:29 - śr
przemek laskowski pisze: 03 lutego 2026, 10:46 - wt
No tak każdy Kowalski sie zna na urządzaniu lasu bo był tam na grzybach i widział wycięte drzewa:-) Ale pomogą mu złożyć wnioski do sądu i opłacą je różne organizacje walczace z ociepleniem klimatu itp.
Podlinkowana organizacja prawnicza jest wielce wiarygodna, jako lobbysta opłacany przez.....Komisję Europejską.
https://www.farmer.pl/fakty/unia-europe ... 56656.html

I to jest właśnie główny problem NGO, nigdy do końca nie wiadomo skąd sie biorą pieniadze, najczęściej mamy skomplikowany łańcuszek-fundacja opłaca inna fundacje a ta czerpie pieniądze z ....funduszu ew. od darczyńców anonimowych lub nie (jak np najbogatsi ludzie świata, w tym tacy z Kremla :-) )
A dlaczego PawełB zakładasz, że tak nie jest? Czyżby znał wszystkich składających skargi? Z tego co można wyczytać, to do tej pory zastrzeżenia i wnioski do pul-i składały osoby lub organizacje, które jednak mają wiedzę. Przykłady dla nadleśnictw Stuposiany, Cisna, Bircza tylko to potwierdzają. I potwierdzają niestety obawy NGO-sów i obywateli, że każdy złożony wniosek- nawet najbardziej właściwie uzasadniony i udokumentowany, nadleśniczy może dowolnie odrzucić.
Dla jednych jest wiarygodna, dla innych nie. Żyjemy w wolnym na szczęście kraju i mamy swobodny wybór kogo uważamy za wiarygodnego a kogo nie. Ja wybieram i ufam ocenom chociażby: prof. Świerkosza, dr. Mokrzyckiego, śp. prof. Wesołowskiego, prof. Holeksy, prof. Jagodzińskiego, prof. Gutowskiego, i jeszcze wielu innym. Nie wierzyłem i nie wierzę natomiast: śp. prof. Szyszko, prof. Hilszczańskiemu, śp. prof. Zawile-Niedźwieckiemu, i całej rzeszy naukowców-arywistów z PGL LP.

Czyli za unijną kasę zaprzedał duszę i... Polskę również były premier Mateusz Morawiecki. Wszak to on negocjował i podpisał Zielony Ład :laugh:
Jeżeli ktoś nie rozumie, że PGL LP przekupowało i przekupuje polityków i naukowców, to zaprawdę niewiele rozumie.
I przykłady z bilbordami w lasach i garażach, czy też etatami widmo w różnych rdlp dla różnych usłużnych akurat osób tej ślepoty nie zmienią.

I to jest właśnie główny problem leśników z PGL LP. Za pieniądze i dla pieniędzy(z Funduszu Leśnego, etatów, ewentualnie darczyńców z nadleśnictw) są zawsze gotowi do paktów nie tylko z lobbystami krajowymi czy unijnymi, ale i łańcuszkami Kremlowskimi. Przykre, ale jakże rzeczywiste.
A wracając do tematu patologii leśnych: chyba PawełB nie zadałeś sobie trudu i odnalazłeś i nie odsłuchałeś nagrań ze zjazdu PTL w Nałęczowie z 24 roku. Szkoda. Zachwyt nad PGL LP mógłby u Ciebie odrobinę zelżeć.
przemek laskowski

i jeszcze zarówno Tobie PawełB jak i Rafał Cieślak, ale też wszystkim uczestnikom dyskusji w temacie "Lasów po nowemu..." podsuwam i zachęcam do odsłuchaniakolejny webinar- tym razem Polskiego Towarzystwa Botanicznego: Być może coś komuś rozjaśni, wyjaśni, bądź sprostuje. Polecam.
Rafał Cieślak

Widzę że kolega Przemek Laskowski się coraz bardziej rozkręca. Nie bardzo rozumiem toku rozumowania: czy ukończenie wydziału leśnego jest w jakiś sposób korupcjogenne? Może się pomyliło z Collegium Humanum, z całym szacunkiem dla rzetelnych studentów i pracowników tej uczelni. Przykłady nietrafionych obiektów ochrony: rezerwaty Stasin i Chmiel. Zapraszam w teren, można zobaczyć efekty ochrony na żywo.
przemek laskowski

Dostrzegam Rafale, że zaczynasz nadinterpretować moje wpisy. Wskaż więc proszę fragment, w którym napisałem, że ukończenie wydziałów leśnych jest korupcjogenne. Czyżbyś, kiedy brak merytorycznych argumentów, musiał posiłkować się konfabulacjami?
Rozumiem, że to przykłady z bilbordami czy politycznymi etatami w rdlp Szczecinek tudzież rdlp Białystok tak mocno Cię ubodły. Cóż. Prawda czasami boli.
Ale wracając do do wątku z przykładami przez Ciebie przytoczonymi. Rozwiniesz temat, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi. Doczytałem, że obiektem ochrony są tam brzozy czarne i ich liczba spadła przez 20 lat spadła. Ale napiszesz coś więcej, np. podasz przyczynę tego spadku i uzasadnienie dla niego. Chodzi kto lub co wpłynęło na taką a nie inną dynamikę. Jakieś opinie naukowe. Mogą być z UP Lublin, IBLES-u, RDLP Lublin, RDOŚ Lublin. Poproszę. Chętnie doczytam.
Rafał Cieślak

A propos wykładu prof. Jaroszewicza widać że w sposób bezpośredni nie pała przyjaźnią do leśników, jednak nie przeszkadzało mu to piastować kierowniczego stanowiska w Dyrekcji Generalnej LP, a w swoim wywodzie pominął parę niewygodnych szczegółów.
Rafał Cieślak

"Przemek Laskowski pisze: A wskaże mi kolega jedną osobę z tych zewnętrznych firm wyłanianych w przetargach(poza księgową lub sprzątaczką), która pracując nad pul-em nie jest po wydziale leśnym " tu nie trzeba niczego interpretować taki jest Twój ton wypowiedzi. I na tym zakończę mój udział w tej bezcelowej dyskusji
przemek laskowski

Rafał Cieślak pisze: 05 lutego 2026, 14:27 - czw "Przemek Laskowski pisze: A wskaże mi kolega jedną osobę z tych zewnętrznych firm wyłanianych w przetargach(poza księgową lub sprzątaczką), która pracując nad pul-em nie jest po wydziale leśnym " tu nie trzeba niczego interpretować taki jest Twój ton wypowiedzi. I na tym zakończę mój udział w tej bezcelowej dyskusji
:laugh: :laugh: :laugh:
taaak.
Nic dodać, nic ująć przy Twoim rozumieniu czytanego tekstu. Cóż Rafale. Masz rację: kończ, wstydu sobie i leśnikom oszczędź.
A z podlinkowania jakiegokolwiek opracowania naukowego dotyczącego rezerwatu Stasin, gdzie byłoby o obiekcie ochrony i zagrożeniach dla niego, samo przez się rozumie się, że zostałeś niniejszym wpisem zwolniony.
Dobrego popołudnia życzę :okok:
przemek laskowski

Rafał Cieślak pisze: 05 lutego 2026, 14:23 - czw A propos wykładu prof. Jaroszewicza widać że w sposób bezpośredni nie pała przyjaźnią do leśników, jednak nie przeszkadzało mu to piastować kierowniczego stanowiska w Dyrekcji Generalnej LP, a w swoim wywodzie pominął parę niewygodnych szczegółów.
:laugh: :laugh: :laugh: można by rzec: każdemu wg zasług. :tak:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”