Co to za robak i czym to zwalczyć?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
jamajka
Co to za robak i czym to zwalczyć?
Pomóżcie takie robaczki pojawiły się w pokoju podejrzewamze to szubak smirnowa ale pewny nie jestem sa w jednym pokoju na podłodze dywan wytrzepany na śniegu rozłożone lepy ale nic się tam nie przyczepia. Pomóżcie co to może być i czym to zwalczyć? Robakow vylo kilka ale sporo larw... czy są one groźne? Nie znalazłem tez źródła robaczki i nie mam pojęcia skąd mogly się wziac...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2021:01:15 16:53:34Image taken on:15 stycznia 2021, 15:53 - ptFocus length:3.92 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/1.7ISO speed rating:250Camera-model:SM-A705FN
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Co to za robak i czym to zwalczyć?
Jest to któryś szubak; gdyby było zdjęcie od góry, można byłoby oznaczyć gatunek. Zwalczyć będzie trudno, bo to mało wymagające chrząszcze, ale pojedynczo pokazujace się szubaki to nic strasznego. Trzeba tylko uważać na mało używane rzeczy z pierza, futra, wełny itp., bo w takich zapomnianych i źle przechowywanych szubaki mogą się rozmnożyć.
-
jamajka
Mam jeszcze takie zdjecie.... wieksza ilość została już wyeliminowana teraz trafiają się pojedyncze larwy nie dorosłe osobniki dlatego boje się że jest ich sporo jeszcze.... w domu sprzątne jest regularnie woec jest czysto ale tego osobnika nie możemy się pozbyć... byc może to przez stary parkiet....
- Załączniki
-
- 20201210_144722.jpg (7.14 KiB) Przejrzano 2213 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Teraz widać, rzeczywiście A. smirnovi.
Parkiet może być o tyle "winny", że w starych częściej można znaleźć różne szczeliny i zakamarki, a szubaki lubią takie miejsca - ciemno, zacisznie, dobra przestrzeń na gromadzące się włosy (którymi te chrząszcze się żywią); sam natomiast nie stanie się pokarmem. Ale, jak napisałam, parę szubaków to nie powód do paniki.
Parkiet może być o tyle "winny", że w starych częściej można znaleźć różne szczeliny i zakamarki, a szubaki lubią takie miejsca - ciemno, zacisznie, dobra przestrzeń na gromadzące się włosy (którymi te chrząszcze się żywią); sam natomiast nie stanie się pokarmem. Ale, jak napisałam, parę szubaków to nie powód do paniki.
-