Co to za "robaczek"?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Color
Co to za "robaczek"?
Witam! Intryguje mnie jeden rodzaj "robaczka", który chodzi mi po mieszkaniu:jest dosyć mały - około 3-5 mm całość - chodzą po ścianach, są raczej wolne, nie potrafią uciekać. Czasem jakiś przyplącze się gdzieś w pościeli, ale widać że ulubione terytorium to jednak ściana, "przeczesują" powoli i dokładnie przestrzeń w poszukiwaniu zapewne tego czegoś czym się żywią (nie mam pojęcia co to). Dobrze widać to na filmiku. Półprzezroczysty, koloru brązowo-bordowego. Pierwszy raz widzę takiego robaczka. Dziękuję!
Dołączam zdjęcia, ale to screeny z filmiku, więc wyglądają niestety jak zrobione tosterem...
Mam nagrany filmik, nie mogę go tu załączyć, podam link niżej (można pobrać jak się zjedzie na dół tej strony - nie rozsyłam wirusów!... ale wiem, też bym pewnie nie pobrała ;P):
https://megawrzuta.pl/download/beba7fc2 ... 7cd3e.html
P.S. Nie widzę załączonych przeze mnie zdjęć... przyznam szczerze, że słabo się orientuję, bo założyłam konto tylko żeby zapytać o tego robaczka.
Dołączam zdjęcia, ale to screeny z filmiku, więc wyglądają niestety jak zrobione tosterem...
Mam nagrany filmik, nie mogę go tu załączyć, podam link niżej (można pobrać jak się zjedzie na dół tej strony - nie rozsyłam wirusów!... ale wiem, też bym pewnie nie pobrała ;P):
https://megawrzuta.pl/download/beba7fc2 ... 7cd3e.html
P.S. Nie widzę załączonych przeze mnie zdjęć... przyznam szczerze, że słabo się orientuję, bo założyłam konto tylko żeby zapytać o tego robaczka.
- Załączniki
-
1.jpg- (46.95 KiB) Pobrany 1378 razy
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2020, 18:05 - sob przez Color, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Co to za "robaczek"?
Zdjęcia na forum muszą być w formacie jpg i nie większe niż 400 KB.Color pisze:Nie widzę załączonych przeze mnie zdjęć...
-
Color
-
Color
Są zdjęcia - jeszcze raz przepraszam za jakość... dodam, że przesadziłam z tymi 5 mm, raczej 3 mm.
- Aneta
Nie są takie najgorsze
W każdym razie da się rozpoznać kolegę - to chrząszcz z rodzaju Gibbium (zapewne G. psylloides) z rodziny Anobiidae. Mogą żerować w spożywce, konkretnie w produktach zbożowych albo suszonych owocach, ale niekoniecznie; rozwijają się też na różnych szczątkach organicznych, zwierzęcych czy roślinnych. Fajny, bo rzadki u nas gatunek 
-
Color
Ojeeej, no to w końcu się dowiedziałam - zastanawiałam się już pół roku co to... : D Dziękuję serdecznie!!! : D Bardzo sympatyczne i "pocieszne" są te robaczki. Możliwe że na tych ścianach szukają jakichś pyłków albo zarodników grzybów? Nie mają raczej szansy u mnie żywić się resztkami żywności ani suszonymi owocami... Jestem zaskoczona, że to rzadki w Polsce gatunek, gdyż piszę z centrum zasmogowanego Krakowa, haha!
- Aneta
Akurat te chrząszcze są w Polsce synantropijne, do tego występujące przede wszystkim w większych miastach, więc wszystko się zgadzaColor pisze:Jestem zaskoczona, że to rzadki w Polsce gatunek, gdyż piszę z centrum zasmogowanego Krakowa, haha!
Pyłkami i zarodnikami się nie żywią, wolą bardziej konkretne jedzenie
-
Color
O, no to faktycznie wszystko się zgadza!
Nie posiadam zwierząt domowych, a mieszkam w kamienicy wybudowanej gdzieś pod koniec XIX wieku - parkiet jest oryginalny, nigdy nie był tutaj wymieniany, jest w super kondycji, ale są w nim dosyć duże szczeliny, więc może tam się gnieżdżą... Bóg wie co tam się nazbierało od XIX wieku... : D A czy larwy mogą teoretycznie rozwijać się w doniczkach z kwiatami i szkodzić kwiatom?
Nie posiadam zwierząt domowych, a mieszkam w kamienicy wybudowanej gdzieś pod koniec XIX wieku - parkiet jest oryginalny, nigdy nie był tutaj wymieniany, jest w super kondycji, ale są w nim dosyć duże szczeliny, więc może tam się gnieżdżą... Bóg wie co tam się nazbierało od XIX wieku... : D A czy larwy mogą teoretycznie rozwijać się w doniczkach z kwiatami i szkodzić kwiatom?
-
Color