Czy to kątnik?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
klaudiab
- UTM: Poznań
Czy to kątnik?
Mieszkam na parterze. W nocy zauważyłam dużego czarnego pająka, który szedł dość powoli (a podobno kątniki są szybkie). Jak narobiłam rabanu i krzyku to on schował się pod wiaderko z mopem ale dało się go zabić bez problemu, nie biegał po podniesieniu wiadra. Dziś na ścianie koło drzwi wejściowych (prowadzących bezpośrednio na zewnątrz) zauważyłam takiego oto stwora. Pająki są okej, ale na dworze, łące, w terrarium, zoo itd. dla mnie nie do zaakceptowania w domu. Jak się tego pozbyć? Boję się skorzystać z toalety, mimo że prawdopodobnie nie są niebezpieczne. Ten tu miał między 2-3 cm rozpiętość odnóży, 'nocny łazienkowy' był większy trochę i jakby grubsze odnóża ale generalnie chyba tan sam gatunek
-
klaudiab
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Czy to kątnik?
Z tych zdjęć trudno będzie zidentyfikować, są zbyt niewyraźne. Aczkolwiek na kątnika mi to nie wygląda, za krótkie nogi - choć rozpoznanie tu chyba niczego nie zmienia, skoro boisz się pająków w ogólności.
Żaden z naszych krajowych pająków nie jest niebezpieczny dla człowieka.klaudiab pisze:Boję się skorzystać z toalety, mimo że prawdopodobnie nie są niebezpieczne.
-
klaudiab
Czy domowe sposoby na zniechęcenie ich do mieszkania ze mną takie jak sok z cytryny czy mięta pomogą?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Cytryna i mięta IMO bardziej nadają się do drinków niż do odstraszania pająków
No i istnieją jakieś antypajęcze insektycydy, ale mają taki skład, że wolałabym użerać się z ośmionogami niż wdychać podobne świństwo.
Ale można jeszcze ewentualnie pozakładać moskitiery na okna, a w przypadku domu wolnostojącego - siatkowe drzwi.
Ale można jeszcze ewentualnie pozakładać moskitiery na okna, a w przypadku domu wolnostojącego - siatkowe drzwi.