Łukasz Solecki pisze:czy jest możliwość zamontowania kamery w okularze a nie w dedykowanym trzecim torze? Odnoszę wrażenie, że tam obraz będzie zdecydowanie lepszy. Nie chcę niepotrzebnie rozkręcać mikroskopu, żeby czegoś nie uszkodzić.
Pozwolę sobie odpowiedzieć na tę część pytania

Tak. Musisz mieć tylko przejściówkę 23,2 mm (średnica Twojej kamery) na 30 lub 30,5 mm (musisz sprawdzić jaka jest dokładna średnica tubusów Twojego mikroskopu). Najczęściej ma ona formę takiego czarnego pierścienia. Potwierdzam też, że w tańszych mikroskopach często trzeci tor pod kamerę jest najsłabiej skorygowany i czasem znacznie lepsze rezultaty (ostrość, kontrast, mniejsze aberracje) uzyskuje się umieszczając kamerę w tubusach okularowych.
Łukasz Solecki pisze:Jeśli potrzebuję zrobić zdjęcie preparatu ustawiam go tak, żeby był widziany przez kamerę a ostrość już ustawiam patrząc na obraz wyświetlany na ekranie monitora. Czy to źle? Prawdopodobnie, jeśli widzę to co wyświetla kamera, to nie osiągnę lepszej ostrości ciągle posługując się tą samą kamerą. A może się mylę?
I działasz poprawnie.
Popatrzyłem na informację o Twojej kamerze i faktycznie z tej niestety specjalnie dużo nie wyciągniesz.
Kiedy pracowałem w Delcie, starałem się za żadne skarby nie "żenić" tego rodzaju urządzeń z mikroskopami stereoskopowymi. W transmisyjnych, "biologicznych" jeszcze od biedy dało się na tym pracować, ale w warunkach słabszego oświetlenia było kiepsko - prędkość, dynamika, szumy, balans bieli, bardzo słabe. To najtańsze kamerki przeznaczone raczej do "zabawy". Jednak gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Spróbuj poeksperymentować, jeśli nie zamierzasz nic dokupować.
Łukasz Solecki pisze:A jeśli już obrabiać to jaki program proponujecie? No może nie tylko do obróbki ale również do stackowania?
Do obróbki często korzystałem z darmowego GIMPa. Wbrew pozorom zrobił się z tego całkiem fajny kombajn posiadający wiele rozwiązań spotykanych np. w Photoshopie. W kwestii stacków... dla mnie istnieje tylko Helicon Focus

Niestety, darmowy już nie jest.
A tak w sumie to zastanawiam się, czy do kopulatorów to raczej typowy mikroskop "biologiczny" by się bardziej nie sprawdził. Stałoogniskowe obiektywy będą z całą pewnością lepiej skorygowane niż "tania" optyka typu zoom. Nieprzypadkowo zdjęcia maleńkich obiektów, pomimo mniejszej głębi ostrości i dystansu roboczego wolę robić pod takimi mikroskopami niż pod stereoskopem.