1. ruderarius, 29.04.18, Żalno k. Tucholi
2. rupestris, 22.08.18, ok. Tucholi
3. lapidarius, 02.08.18, ok. Wierzchucina w Borach Tucholskich
Dzięki. No pięknie, wyłożyłem się na najłatwiejszymBrachytron pisze:Pierwsze dwa tak, lapidarius prawdopodobnie tak, muscorum --> pascuorum
Tylko humilis czy to się tyczy też tej trójki z wcześniejszego posta?Brachytron pisze:Na to wygląda :D
A jednak...Fakt, im dłużej się gapiłem na te zdjęcia, tym bardziej wątpiłem w muscorum. Dzięki za sprawdzenie. To może jeszcze kilka:Brachytron pisze:Pascuorum. Na drugim zdjęciu widać, że parę czarnych kłaków jest
Dzięki za sprawdzenie. Tak, te włoski są na pewno odgięte, czy czarne - nie wiem, może faktycznie nie. Dobra, zostawmy go nieoznaczonego, skoro nie ma pewności. Zamiast niego może 3 następne poddam pod ocenę:Brachytron pisze:ostatni jest dziwny bo niby ma to trójkątne wcięcie, ale ono wygląda na odgięte włoski, a powinny być czarne włoski, których nie widzę. Poza tym nie ma przepaski na TII co się zdarza i Terrestribombusów. W grę wchodzi może jakiś soroeensis soroeensis, ale ja widuję tylko s. proteus. W sumie nie wiem :D
Dodaję zatem jeszcze jedno zdjęcie (więcej nie mam) tego pierwszego (15a), może da się coś uściślić. I trzy kolejne z okolic Grupy, z 06.07.18. Typuję tak:Brachytron pisze:Pierwszy to może być terrestris, pozostałe prawdopodobnie cryptarum.
Super, dzięki za potwierdzenieBrachytron pisze:15 utwierdza mnie w typie terrestrisowym, pozostałe typowałbym podobnie
Dzięki, przynajmniej drugiego dobrze oznaczyłem...Ok., zbliżamy się do końca, teraz takie 3 osobniki, wszystkie z 20.06.18:Brachytron pisze:Na pewno trzmiel bo goleń błyszcząca i nadstopie szerokie, może cryptarum, drugi to lucorum.