Prośba o oznaczenie/potwierdzenie
-
MB@
- UTM: CC71
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 2 times
Prośba o oznaczenie/potwierdzenie
Cześć, jak w tytule.
100) Xanthia togata ?
101 a) i b) Chloroclysta miata ?
102) Hypena rostralis ?
Pozdrawiam
MB@
100) Xanthia togata ?
101 a) i b) Chloroclysta miata ?
102) Hypena rostralis ?
Pozdrawiam
MB@
-
MB@
Re: Prośba o oznaczenie/potwierdzenie
Mam już zdjęcie Chloroclysta siterata, ale chyba samca, mało podobnego do tego motyla.
Dlatego tego wziąłem za Ch.miata.
A to chyba samica Ch.siterata?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
MB@
Dlatego tego wziąłem za Ch.miata.
A to chyba samica Ch.siterata?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
MB@
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Oba gatunki (Ch.siterata i Ch.miata) są do siebie podobne, a przy tym dosyć zmienne.
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Chloroclysta_Miata
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Chl ... a_Siterata,
W kluczu do oznaczania miernikowców Błeszyńskiego cechy determinacyjne są podane dla tylnego skrzydła (ze względu na zmienność przednich skrzydeł). Ch. siterata jest o wiele pospolitszy. Ch. miata nie był wykazywany ze środkowej Polski (CC71), aktualnie jedynie z rejonów górskich - nie jest to oczywiście dowód, że go tam nie ma, ale istotna sugestia.
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Chloroclysta_Miata
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Chl ... a_Siterata,
W kluczu do oznaczania miernikowców Błeszyńskiego cechy determinacyjne są podane dla tylnego skrzydła (ze względu na zmienność przednich skrzydeł). Ch. siterata jest o wiele pospolitszy. Ch. miata nie był wykazywany ze środkowej Polski (CC71), aktualnie jedynie z rejonów górskich - nie jest to oczywiście dowód, że go tam nie ma, ale istotna sugestia.
-
MB@
To prawda, ale na przykład Lycaena dispar w moim województwie nie był wykazywany od 2008 roku a ja zrobiłem mu zdjęcie i w dodatku 24 sierpnia tego roku, czyli trochę za późno, jak na niego. A tylko kilka razy wybrałem się w teren na zdjęcia. Co może oznaczać, że nie jest tu tak rzadki, tylko mniej jest osób fotografujących motyle 
A zasugerowałem się tym fragmentem, którego ślady wypatrzyłem u C.miata a u C.siterata nie za bardzo.
A zasugerowałem się tym fragmentem, którego ślady wypatrzyłem u C.miata a u C.siterata nie za bardzo.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
W zaznaczonym miejscu nie znajduje się żadna cecha determinacyjna dla tych gatunków.
popatrz jeszcze na ten wątek:
viewtopic.php?f=87&t=11740
popatrz jeszcze na ten wątek:
viewtopic.php?f=87&t=11740
- Mothman
- UTM: CD04
- Been thanked: 1 time
Lycaena dispar występuje w całej Polsce i jest drugim najpospolitszym gatunkiem czerwończyka (przynajmniej w moich okolicach) po żarku. W niektóre lata obserwuję go nawet częściej niż L. phlaeas... W ostatnich latach stał się gatunkiem dwupokoleniowym - osobniki I pokolenia obserwuję od końca maja do końca czerwca, a II pokolenie od około 20 lipca do 30 sierpnia.na przykład Lycaena dispar w moim województwie nie był wykazywany od 2008 roku a ja zrobiłem mu zdjęcie i w dodatku 24 sierpnia tego roku, czyli trochę za późno, jak na niego. A tylko kilka razy wybrałem się w teren na zdjęcia. Co może oznaczać, że nie jest tu tak rzadki, tylko mniej jest osób fotografujących motyle
24 sierpnia to jeszcze nie tak późno
To, że nie jest wykazywany na lepidoptera.eu może świadczyć o tym, że dla entomologów stał się tak pospolity, że nie zawracają sobie głowy dodawaniem jego obserwacji...
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Zdecydowanie nie jest to późno, ja w tym roku obserwowałem L. dispar jeszcze 31.08 (Szymbory FD06), 2.09 (Klepacze FD38, Białystok FD48) i 15.09 (Szepietowo-Żaki ED95).Damian Chełminiak pisze:24 sierpnia to jeszcze nie tak późno
-