proszę o pomoc w rozpoznaniu co to jest

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
mazienka79

proszę o pomoc w rozpoznaniu co to jest

Post autor: mazienka79 »

Dzień dobry,
Jestem totalnym laikiem i szukam tu u Was pomocy.
Takie, jak na zdjęciu, robaczki zaatakowały mi kuchnię w okolicy okna i sufitu. Są malutkie nie mają więcej jak 1mm a niektóre nawet nie tyle.
Są w dużej ilości, dość szybkie ale nie skaczą chodzą po wszystkim w kuchni ale najbardziej upodobały sobie słupek koło okna. Nikt nie wie co to.
Załączniki
Zdjęcie wykonane w Lublinie, 26.08.16
Zdjęcie wykonane w Lublinie, 26.08.16
Przejrzano 4381 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: proszę o pomoc w rozpoznaniu co to jest

Post autor: Aneta »

Jakieś roztocze, trudno będzie oznaczyć dokładniej.
mazienka79

A jak z tym walczyć?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Najlepiej w ogóle byłoby zlokalizować źrodło pochodzenia tych pajęczaków, ale do tego trzeba wiedzieć cóż to za jedne, a to - jak napisałam - może być trudne. Teoretycznie rzecz biorąc, do domu mogą wchodzić w większych ilościach tak roztocze roślinożerne (np. Bryobia), jak i pasożytnicze, żerujące na ptakach (np. Ornithonyssus). Te pierwsze będą tylko przeszkadzać samą obecnością, drugie mogą próbować podgryzać ludzi. Jeżeli w pobliżu wspomnianego okna macie jakieś ptasie gniazda, to może być trop potwierdzający wersję drugą. Jeśli nie, a roztocze roją się też na ścianach zewnętrznych, wtedy obstawiałabym raczej roślinożerców. Wtedy IMO wystarczyłoby uszczelnienie potencjalnych miejsc wejścia przy oknie i ewentualne zastosowanie jakiegoś insektycyda wewnątrz, jeżeli pajęczaków jest naprawdę dużo. Jeśli natomiast źródłem okażą się ptaki, wtedy niestety nie obędzie się bez usunięcia ich gniazd.
mazienka79

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Posprzątaliśmy całe mieszkanie i na razie jakby zniknęły ale mieszkamy tuż pod gołębim gniazdem więc to na pewno to. W poniedziałek zadzwonię do administracji i poproszę o usunięcie. Tam jest mnóstwo odchodów a mam małe dziecko więc nie chcę by to jakoś się na nim odbiło.
Jeszcze raz dziękuję. Fachowcy nie mogli sobie poradzić z identyfikacją a tu tak szybko i sprawnie. Jestem bardzo wdzięczna.
ODPOWIEDZ