prośba o identyfikacje
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
grzesio
- UTM: rzeszow
prośba o identyfikacje
witam. Jestem nowy na forum więc przepraszam za błędy ( mam nadzieję, że dobra kategoria).
W załączniku 2 zdjęcia - na fioletowym tle to stworzenie widziałem w ilości sztuk 3, lecz kolejne zdjęcie to już przesada,bo dziennie zabijam około 10 szt. Przepraszam za jakość zdjęć, ale nawet aparatem 21 mpx nie jestem w stanie zrobić lepszych zdjęć.
No więc moich pytań jest kilka , przede wszystkim co to jest, skąd się wzięło, jak się pozbyć i wszystko co należy wiedzieć.
Te robaczek z drugiego zdjęcia ukrywa się w parkiecie tam przynajmniej widziałem , że tam się wciska - do tego ma skrzydła więc sobie lata z punku A do punktu B .
proszę o pomoc
W załączniku 2 zdjęcia - na fioletowym tle to stworzenie widziałem w ilości sztuk 3, lecz kolejne zdjęcie to już przesada,bo dziennie zabijam około 10 szt. Przepraszam za jakość zdjęć, ale nawet aparatem 21 mpx nie jestem w stanie zrobić lepszych zdjęć.
No więc moich pytań jest kilka , przede wszystkim co to jest, skąd się wzięło, jak się pozbyć i wszystko co należy wiedzieć.
Te robaczek z drugiego zdjęcia ukrywa się w parkiecie tam przynajmniej widziałem , że tam się wciska - do tego ma skrzydła więc sobie lata z punku A do punktu B .
proszę o pomoc
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2016:02:03 10:47:45Image taken on:03 lutego 2016, 09:47 - śrFocus length:4.6 mmShutter speed:1/32 SecF-number:f/2ISO speed rating:50Camera-model:D5803
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2016:05:12 11:41:01Image taken on:12 maja 2016, 09:41 - czwFocus length:4.6 mmShutter speed:1/32 SecF-number:f/2ISO speed rating:64Camera-model:D5803
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: prośba o identyfikacje
1 - zaleszczotek, pożyteczny, nie zabijać
2 - któryś z małych skórników (Dermestidae) - raczej jakiś Attagenus, acz przy takim zdjęciu głowy nie daję
2 - któryś z małych skórników (Dermestidae) - raczej jakiś Attagenus, acz przy takim zdjęciu głowy nie daję
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Na pierwszym zdjęciu jest jakiś zaleszczotek (Pseudoscorpionidea);
zupełnie nieszkodliwy mieszkaniec np. szczelin pod korą drzew, ściółki leśnej,
Czasem żyją również w starych bibliotekach, czy pszczelich ulach gdzie żywią
się roztoczami, skoczogonkami, gryzkami, itp.
Przypadkowy gość w domu, trafia się w budynkach przyniesiony
np, z drewnem do kominka, może z jakiejś sterty starych gazet
z piwnicy?.... , czasem też z doniczką z kwiatami.
Co do drugiego się nie wypowiem
zupełnie nieszkodliwy mieszkaniec np. szczelin pod korą drzew, ściółki leśnej,
Czasem żyją również w starych bibliotekach, czy pszczelich ulach gdzie żywią
się roztoczami, skoczogonkami, gryzkami, itp.
Przypadkowy gość w domu, trafia się w budynkach przyniesiony
np, z drewnem do kominka, może z jakiejś sterty starych gazet
z piwnicy?.... , czasem też z doniczką z kwiatami.
Co do drugiego się nie wypowiem
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
-
grzesio
z tym pierwszym rozumiem - aczkolwiek wyglądał dość przerażająco.
jeśli chodzi o drugi to sprawdziłem i zdjęcie w google potwierdziło, że to " Szubak Smirnowa "
jak sie tego pozbyć ?
jeśli chodzi o drugi to sprawdziłem i zdjęcie w google potwierdziło, że to " Szubak Smirnowa "
jak sie tego pozbyć ?
- Aneta
Trudne, w kierunku do niewykonalnegrzesio pisze:jak sie tego pozbyć ?
-
grzesio
rozumie, no cóż coś powalczę z tymi klientami. Przeczytałem już chyba wszystko co możliwe na ten temat wiec zobaczymy co się da zrobić.
jeśli chodzi o kolegę wyżej to mieszkam w bloku na 3 pietrze w centrum miasta, wiec kominek odpadam, gazety również, książek w domu starych raczej nie ma - więc naprawdę nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Okruchy hmmm mam roczne dziecko w mieszkaniu więc porządek musi być - nie ma żadnych okruchów na dywanie, pod łóżkiem itp. Te robaczki są tylko i wyłącznie w 2 pokojach - jeden nasłoneczniony, a drugi nie - pozostaje 3 pokój lecz w trzecim pokoju parkiet jest " przykryty " panelami i tam nie ma takiego problemu. Z tego co zauważyłem chowają się w szczeliny parkietu lub przy listwach parkietowych -lub swobodnie "paradują " po parapecie, ścianie, firankach.... Jak go rusze kilka razy to się zdenerwuje i poleci 0,5m dalej i dalej spaceruje. Czy jest sens kupować jakieś płytki które niby zwabiają takie robaczki ? Kiedyś miałem problem z molami w mieszkaniu - ale pozbyłem się zabytkowych korzuchów i różnych takich zabytkowych ciuchów i z molami mam cisze. Jakby nie było bardzo dziękuje za pomoc. Mam tylko nadzieję, że to nie jest szkodliwe dla mojego dziecka - chociaż ponoć robaczki są nie groźne. jeszcze raz dziękuję za pomoc - POZDRAWIAM
jeśli chodzi o kolegę wyżej to mieszkam w bloku na 3 pietrze w centrum miasta, wiec kominek odpadam, gazety również, książek w domu starych raczej nie ma - więc naprawdę nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Okruchy hmmm mam roczne dziecko w mieszkaniu więc porządek musi być - nie ma żadnych okruchów na dywanie, pod łóżkiem itp. Te robaczki są tylko i wyłącznie w 2 pokojach - jeden nasłoneczniony, a drugi nie - pozostaje 3 pokój lecz w trzecim pokoju parkiet jest " przykryty " panelami i tam nie ma takiego problemu. Z tego co zauważyłem chowają się w szczeliny parkietu lub przy listwach parkietowych -lub swobodnie "paradują " po parapecie, ścianie, firankach.... Jak go rusze kilka razy to się zdenerwuje i poleci 0,5m dalej i dalej spaceruje. Czy jest sens kupować jakieś płytki które niby zwabiają takie robaczki ? Kiedyś miałem problem z molami w mieszkaniu - ale pozbyłem się zabytkowych korzuchów i różnych takich zabytkowych ciuchów i z molami mam cisze. Jakby nie było bardzo dziękuje za pomoc. Mam tylko nadzieję, że to nie jest szkodliwe dla mojego dziecka - chociaż ponoć robaczki są nie groźne. jeszcze raz dziękuję za pomoc - POZDRAWIAM
- Aneta
Te akurat rzeczy nie mają znaczenia, szubaki nie żywią się celulozą w żadnej formie. Przeczytaj to, co wymieniłam w poprzednim poście i szukaj pod kątem tamtych przedmiotów.grzesio pisze:kominek odpadam, gazety również, książek w domu starych raczej nie ma - więc naprawdę nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
Nie znam żadnych płytek zwabiających Attagenusy, to nie są mole spożywcze.Czy jest sens kupować jakieś płytki które niby zwabiają takie robaczki ?
Nie, nie jest.Mam tylko nadzieję, że to nie jest szkodliwe dla mojego dziecka - chociaż ponoć robaczki są nie groźne.
-