Inwazja małych owadów
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
slemp
Inwazja małych owadów
W mieszkaniu pojawiło się setki takich pół milimetrowych owadów.Zdjęcie zrobiłem dzisiaj w mieszkaniu.
- Załączniki
-
- Owad.JPG (14.41 KiB) Przejrzano 4901 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2016:04:03 18:48:08Image taken on:03 kwietnia 2016, 16:48 - ndz
-
slemp
Re: Inwazja małych owadów
W mieszkaniu pojawiło się setki takich pół milimetrowych owadów.Zdjęcie zrobiłem dzisiaj w mieszkaniu.Może to Tramwajarze malutkie bo pod blokiem jest ich tysiące.Możliwe że to są młode.Proszę o pomoc.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
To nie są owady, tylko pajęczaki, jakieś roztocze - niewykluczone, że pasożytnicze.
-
zrozpaczona
Witam,
chciałabym odświeżyć wątek, ponieważ też mam problem z tymi maleńkimi stworzonkami, które pojawiły się w domu już w tamtym roku.
Upodobały sobie południowo-wschodnią ścianę domu, zasuwają "aż miło":( szczególnie teraz w słoneczne i ciepłe poranki, a dostają się do środka chyba pod styropianem (tak podejrzewamy), bo uszczelniliśmy okna najlepiej jak mogliśmy, ale pojawiają się nadal:(((((( Dodam że były aktywne również zimą, zauważyłam je na parapecie na zewnątrz w słoneczny mroźny (-10) dzień jakoś w styczniu.
Może ktoś zna sposób na uniemożliwienie im (lub zniechęcenie) wchodzenia do domu i spacerów po parapetach i ścianach (na razie)? Najchętniej ekologiczny:), ale niekoniecznie. Pomocy!
PS.1.Przepraszam że nie wstawiam swojego zdjęcia, tylko podpinam się pod założyciela postu, ale sama nie zrobię lepszego ujęcia, ponieważ posiadam tylko amatorski sprzęt, a stworki te są wielkości połówki łebka od szpilki i na moim zdjęciu i tak widać tylko ciemne kropeczki:)
PS.2. Co to znaczy że mogą być pasożytnicze? Na czym konkretnie pasożytują?
chciałabym odświeżyć wątek, ponieważ też mam problem z tymi maleńkimi stworzonkami, które pojawiły się w domu już w tamtym roku.
Upodobały sobie południowo-wschodnią ścianę domu, zasuwają "aż miło":( szczególnie teraz w słoneczne i ciepłe poranki, a dostają się do środka chyba pod styropianem (tak podejrzewamy), bo uszczelniliśmy okna najlepiej jak mogliśmy, ale pojawiają się nadal:(((((( Dodam że były aktywne również zimą, zauważyłam je na parapecie na zewnątrz w słoneczny mroźny (-10) dzień jakoś w styczniu.
Może ktoś zna sposób na uniemożliwienie im (lub zniechęcenie) wchodzenia do domu i spacerów po parapetach i ścianach (na razie)? Najchętniej ekologiczny:), ale niekoniecznie. Pomocy!
PS.1.Przepraszam że nie wstawiam swojego zdjęcia, tylko podpinam się pod założyciela postu, ale sama nie zrobię lepszego ujęcia, ponieważ posiadam tylko amatorski sprzęt, a stworki te są wielkości połówki łebka od szpilki i na moim zdjęciu i tak widać tylko ciemne kropeczki:)
PS.2. Co to znaczy że mogą być pasożytnicze? Na czym konkretnie pasożytują?
- Aneta
Na ptakach.zrozpaczona pisze: Co to znaczy że mogą być pasożytnicze? Na czym konkretnie pasożytują?
-
zrozpaczona
Aneto, dzięki za szybką odpowiedź,
dziś od rana latam z mokrą szmatą i wypatruję i wycieram drani na wszystkich oknach, na zewnątrz tzw masakra.
Skąd one mogą się brać? Pod domem beton i trawnik, dopiero w pewnej odległości, ok. 4-5 m rosną nieduże drzewa ale żadnych ptasich gniazd tam nie ma.
Sporadycznie na brzegu balkonu siadają wróble, w domu nie mam ptaków i nigdy nie miałam
możesz coś doradzić? Szukać jakiegoś fachowca? Tylko właściwie jakiego?
dziś od rana latam z mokrą szmatą i wypatruję i wycieram drani na wszystkich oknach, na zewnątrz tzw masakra.
Skąd one mogą się brać? Pod domem beton i trawnik, dopiero w pewnej odległości, ok. 4-5 m rosną nieduże drzewa ale żadnych ptasich gniazd tam nie ma.
Sporadycznie na brzegu balkonu siadają wróble, w domu nie mam ptaków i nigdy nie miałam
- Aneta
Przede wszystkim nie wiadomo, jakie pajęczaki są u Ciebie, to wcale nie muszą by ptasie pasożyty - to zresztą potwierdzałby brak ptaków w bliskim sąsiedztwie. Z tego co się orientuję, takiej masowej inwazji na zewnętrzne ściany domu dokonują raczej roztocza roślinożerne, np z rodziny Tetranychidae (Bryobia sp. chociażby) - te są nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt, nie zasiedlą też mieszkania, jeśli się do niego dostaną.
-