Pomoc i prośba w potwierdzeniu i identyfikacji.

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
Motylica

Pomoc i prośba w potwierdzeniu i identyfikacji.

Post autor: Motylica »

Witam
Mam 7 motyli, w tym 4 do sprawdzenia oznaczeń a trzy do oznaczenia. Motyle fotografowane były w miejscowości Rzeczyca w województwie Dolnośląskim, w powiecie Średzkim, w gminie Środa Śląska. Będę wdzięczna za potwierdzenie i oznaczenie motyli. Pozdrawiam. Z góry dziękuję za potwierdzenie oznaczeń i ewentualną korektę oznaczeń.
Załączniki
a) Emmelina monodactyla 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
b) 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
c) Agapeta hamana 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
d) Idaea ochrata 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
e) Scopula rubiginata  16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
f) 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
g) 16.07.2015 Rzeczyca.jpeg
Przejrzano 821 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Pomoc i prośba w potwierdzeniu i identyfikacji.

Post autor: Aneta »

d, e - ok
g - Cryphia algae
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Pomoc i prośba w potwierdzeniu i identyfikacji.

Post autor: Bartek Pacuk »

c też dobrze. I jeszcze uwaga do koleżanki Motylicy. Tak sobie przeglądam Twoje posty i się zastanawiam, dlaczego wciąż wstawiasz zdjęcia w rozmiarze 30-50 KB (zazwyczaj), kiedy górna granica rozmiaru wynosi 150 KB :?: :mysl: Większe zdjęcie = lepiej widać = większa szansa, że ktoś oznaczy/zweryfikuje. Mam wrażenie, że przez to sporo Twoich zdjęć pozostaje bez komentarza. Przy łatwiejszych gatunkach rozmiar zdjęcia może nie mieć znaczenia, ale przecież nie każdy gatunek się do takich zalicza. Mnie (podejrzewam, że nie tylko mnie) męczy takie wgapianie się w miniaturki i po prostu odpuszczam, gdzie przy większym zdjęciu byłbym skłonny posiedzieć chwilę i spróbować wytypować gatunek, jeśli mi się z czymś kojarzy i wiem choć mniej więcej, gdzie go szukać.
A, i jeszcze kwestia przycięcia zdjęcia przed wstawieniem na forum - często masz na zdjęciach za dużo tła, a za mało motyla ;-) To nawet i przy dużym zdjęciu może być problemem...
ODPOWIEDZ