Anthrenus verbasci

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
zezyl

Anthrenus verbasci

Post autor: zezyl »

Witajcie,
od jakiegoś czasu zauważyłem podążające nie wiadomo skąd ale zawsze ku sufitowi robaczki których dotychczas nie widziałem nigdy,
małe w brązowo białe plamy i chyba "włochate", po przeszukiwaniu internetu doszedłem że może to być Anthrenus verbasci.
Wiecie może w jaki sposób pozbyć się tego ustrojstwa?

Anthrenus verbasci
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Anthrenus verbasci

Post autor: Aneta »

Tak naprawdę zupełnie nie da się pozbyć, bo mrzyki żyją i rozmnażają się w byle szparach i zakamarkach, pokarmowo też nie są wybredne. Można częściej sprzątać, ale to wiązałoby się z nieustannym odsuwaniem mebli, żeby się do ww. szczelin dostać. Natomiast chemię na mrzyki IMO szkoda stosować, to nie są aż tak uciążliwe stworzenia dla zwykłych ludzi (pomijam właścicieli zbiorów przyrodniczych), żeby podtruwać siebie przy okazji.
zezyl

Post autor: zezyl »

a czy są one w jakiś sposób szkodliwe?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Podobno włoski larw mogą wywoływać u wrażliwych na to osób reakcje alergiczne, ale to działa przy naprawdę dużym zagęszczeniu tychże larw. Zdrowym ludziom pojedyncze mrzyki nic złego nie zrobią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”