Proszę o identyfikację znaleziska
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Kaśko
- UTM: DBEB
Proszę o identyfikację znaleziska
Witam, znalazłam w sobotę cztery robaczki w łóżku w komorze na pościel. Tam trzymałam reklamówkę z rajstopami (nie wiem czy coś tam było, bo całość wyrzuciłam) oraz pudełko tekturowe - w nim był jeden oraz to co zrzucają z siebie. Osobnika dorosłego nie widziałam. Od soboty zaglądałam tam i nic, aż do dziś - znalazłam jednego. Szukałam w szafkach w pokoju. Jeden był w szafie w półce na górze, tam trzymam szaliki i rękawiczki. Mało używane rzeczy. Do tej komory też często nie zaglądam ale dwa miesiące temu na pewno nic tam nie było.
Dodam, że mieszkam w Niemczech. Moli tu nie ma. Mrozów też nie dlatego zmagamy się z muszkami owocówkami. Zastanawiałam się czy może to nie one? Szukałam jakiś wiadomości w internecie i wystraszyłam się, że może to być karaczan ale mam spożywkę w pokoju: herbatę, cukier, chleb i tam nic nie ma. W mieszkaniu tym są trzy pokoje i w każdym z nich mieszkają obcy sobie ludzie, dlatego niektóre produkty trzymam w pokoju. Jestem w szoku, bo nigdy nie miałam tego typu gości w mieszkaniu, dlatego proszę pomóżcie zidentyfikować znalezisko i podsunąć pomysł jak się tego pozbyć.
Dodam, że mieszkam w Niemczech. Moli tu nie ma. Mrozów też nie dlatego zmagamy się z muszkami owocówkami. Zastanawiałam się czy może to nie one? Szukałam jakiś wiadomości w internecie i wystraszyłam się, że może to być karaczan ale mam spożywkę w pokoju: herbatę, cukier, chleb i tam nic nie ma. W mieszkaniu tym są trzy pokoje i w każdym z nich mieszkają obcy sobie ludzie, dlatego niektóre produkty trzymam w pokoju. Jestem w szoku, bo nigdy nie miałam tego typu gości w mieszkaniu, dlatego proszę pomóżcie zidentyfikować znalezisko i podsunąć pomysł jak się tego pozbyć.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Proszę o identyfikację znaleziska
Bez zdjęcia nie sposób nawet cokolwiek zasugerować - każdy owad ma przecież swoją larwę.
-
Kaśko
Właśnie próbuję wysłać filmik ale nie wchodzi. Nie wiem dlaczego.
-
Kaśko
Pomyślałam, że może mogłabyś mi podać swojego e-maila, to wysłałabym ten filmik. Naprawdę zależy mi żeby wiedzieć co to takiego jest.
-
kostek
W imieniu "Kaśko" zamieszczam filmik z tym robalem. Niestety aparatem ciężko było go uchwycić - obraz ciągle się rozmywał. Plik jest trochę duży, dlatego wstawiam na OneDrive. Oto link: https://onedrive.live.com/redir?resid=5 ... ideo%2cmp4
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Faktycznie rozmazaniec, ale wygląda na larwę mrzyka (Anthrenus). Pospolity synantrop.

Są, są, tylko jeszcze o tym nie wieszKaśko pisze:Dodam, że mieszkam w Niemczech. Moli tu nie ma.
-
Kaśko
Ale one żywią się wełną, a w skrzyni łóżka nic takiego nie miałam..
Dywanu też nie mam, sama nie wiem. Ktoś mi powiedział, że to odmiana mola ale nie znalazłam nic fruwającego.
Ale jeśli to mrzyk, to jak się go pozbyć? Czy "tego" znajdę więcej?
Dywanu też nie mam, sama nie wiem. Ktoś mi powiedział, że to odmiana mola ale nie znalazłam nic fruwającego.
Ale jeśli to mrzyk, to jak się go pozbyć? Czy "tego" znajdę więcej?
-
Kaśko
Powiedz mi proszę gdzie mam ich szukać, gdzie one lubią być. No i jak się ich pozbyć? Co je odstrasza? Czego nie lubią..
- Aneta
Przebywają i rozmnażają się w szparach podłogowych, szczelinach itp. Nic szczególnego ich nie odstrasza, jedynym środkiem zaradczym jest częste, dokładne sprzątanie lub/i zostawienie w spokoju domowych pająków 
-
Kaśko
- Aneta
Jeśli przypadkiem wejdą do szafy, to w miejscu raczej nie zostaną
Ale między ubraniami prędzej znajdziesz mole odzieżowe.
-
Kaśko
Mam jeszcze takie pytanie. Kupiliśmy płytkę Bros, ja może przesadzam ale nie miałam nigdy robactwa w domu..
Czy ona pomoże? Obawiam się, że wszystkie owady pozdychają w tym pokoju, a wtedy dopiero będę miała mrzyków od pierona.
-