Dla mnie forum jest miejscem spotkań, wymiany spostrzeżeń, dzielenia się doświadczeniami, miejscem gdzie mogę liczyć na szybką, bezinteresowną pomoc. Jedyną poważną funkcję naukową, jaką pełni w sposób ułomny, a mogłoby ją realizować w sposób istotny, jest funkcja zbierania danych faunistycznych. A takie dane mogą mieć wartościowy charakter, jeżeli są podane w formie zdjęcia i odpowiednich danych, a w części przypadków powinny być poparte zebranym okazem dowodowym. Oczywiście pozostaje jeszcze odpowiedzieć sobie na pytanie, czy forum powinno jednocześnie w jakiejś formie zapewnić/uczestniczyć we wprowadzaniu takich danych w obieg naukowy.
Oczywiście jak pisałem wyżej, swoja wizję roli forum powinny przedstawić osoby decyzyjne w sprawie forum i tej wizji i roli powinny podporządkować sposób funkcjonowania forum i zapewnienie odpowiednich funkcji. Dla mnie forum istniejące w obecnej postaci (nawet z działem "Domowe robaczki", bo czemu nie można pomóc ludziom spoza naszego kręgu?) może funkcjonować dalej tak jak jest i pełnić rolę wirtualnego miejsca spotkań i dyskusji, i tych luźnych i tych naukowych, cokolwiek by to znaczyło.