Kraśniki z 20 czerwca 2014, Beskid Niski, łąka
1.Zygaena purpuralis czy viciae? /nie mam innego zdjecia.../
2. Z. viciae? /wydaje mi się, że to był dwukrotnie ten sam osobnik, w innych ujęciach/
3.Zygaena filipendulae czy Z. viciae? /to chyba inny osobnik niż ten z nr 2/
Proszę o oznaczenie
-
ptama
- UTM: Gorlice
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Re: Proszę o oznaczenie
1 z tego ujęcia Zygaena purpuralis, lub Zygaena minos. Oznaczanie do gatunku po gąsienicach i roślinach na których żerują, albo po kopulatorach. Okazy typowe można oznaczyć po kształcie ostatniej plamki, ale musi to być ujęcie prostopadłe.
Pozostałe OK, ale ten drugi Z viciae w tym świetle wygląda bardzo ładnie. Niemniej ten wyżej jest w naturalnych barwach. One w naturze są na ogół z czarnymi prześwitującymi skrzydłami i nie mają tak silnego niebieskiego połysku.
U kraśników istotny jest kształt czułków,a u niektórych gatunków białe zakończenie buławki. Staraj się aby choć jeden czułek na fotce był ostry.
Pozostałe OK, ale ten drugi Z viciae w tym świetle wygląda bardzo ładnie. Niemniej ten wyżej jest w naturalnych barwach. One w naturze są na ogół z czarnymi prześwitującymi skrzydłami i nie mają tak silnego niebieskiego połysku.
U kraśników istotny jest kształt czułków,a u niektórych gatunków białe zakończenie buławki. Staraj się aby choć jeden czułek na fotce był ostry.
-
ptama
- UTM: Gorlice
Re: Proszę o oznaczenie
Marku, bardzo Ci dziękuję.
Będę się starała zwracać uwagę na wspomniane cechy.
Kraśniki są wyjątkowo grzecznymi motylkami, spokojnymi.
Lubię je fotografować, choć zdjęcia moje do oznaczenia nadają się nieszczególnie...
A ten ostatni wyszedł wyjątkowo atrakcyjnie; niebieski brokacik i jeszcze różowa falbanka na skrzydłach, chyba od posiłu, pyłku świerzbnicy...
Będę się starała zwracać uwagę na wspomniane cechy.
Kraśniki są wyjątkowo grzecznymi motylkami, spokojnymi.
Lubię je fotografować, choć zdjęcia moje do oznaczenia nadają się nieszczególnie...
A ten ostatni wyszedł wyjątkowo atrakcyjnie; niebieski brokacik i jeszcze różowa falbanka na skrzydłach, chyba od posiłu, pyłku świerzbnicy...
-