Tym razem pytania są dwa, czyje to jaja i co to za błonka składa w nie swoje jaja? Chyba, że żyworodna
jajem w jajo w Romanowie
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
jajem w jajo w Romanowie
Na liściu brzozy znalazłem złoże jaj. Tym razem obstawię, że pluskwiaka
Te jaja "motyle" okazały się być jajami Reduviidae (viewtopic.php?f=60&t=27994), ale po najmłodszym stadium nimf też pewnie nic więcej powiedzieć się nie da.
Tym razem pytania są dwa, czyje to jaja i co to za błonka składa w nie swoje jaja? Chyba, że żyworodna
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:31 16:57:18Image taken on:31 maja 2014, 14:57 - sobFocus length:105 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D90
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: jajem w jajo w Romanowie
Błonka to coś z Chalcidoidea bez Chalcididae i kilku innych rodzin. Obawiam się, że ustalenie żywiciela może nie pomóc
Ale fotka fajna
Ale fotka fajna
- Jacek Kalisiak
Dzięki Jacku. Złóż jaj do hodowli nie zbieram, Chociaż jak dzisiaj zobaczyłem, że z tego złoża "motylich" wyszły nimfy, to żałuję, że i tego nie wziąłem. To "motyle" wziąłem bo chciałem jeszcze zrobić zdjęcia w domu, a tu wyszły nimfy
No ale zapytam, czy takie błonki ktoś by oznaczył? Wtedy następnym razem zbiorę.
- Jacek Kalisiak
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Jacek , genialnie ci wyszła ta fotka, chyba terenowa? Napisz dwa słowa o technice-sądząc z pliku DSC to jakieś Sony?
Co do jaj to chyba drapieżny Troilus luridus z Pentatomidae
Co do jaj to chyba drapieżny Troilus luridus z Pentatomidae
- Jacek Kalisiak
Dzięki za słowa otuchy, ale fotograf ze mnie marny
Parę zdjęć cyknąłem tym jajkom, tylko kilka wyszło nieźle, ale błonka pracowała bez wytchnienia
. Jeżeli chodzi o fotografię owadów to ciągle jestem początkujący, zdjęcia robię z ręki w świetle zastanym, czasami wspieram się rozpadającym się statywem. Może w tym roku popracuję poważniej nad współpracą z lampą błyskową. Od niedawna fotografuję D90 + 105 macro. Zdjęcie to oczywiście crop.
- Jacek Kalisiak
Tak, zdjęcie robiłem w naturze późnym popołudniem w koszulce z krótkim rękawem, co widać

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:31 16:57:18Image taken on:31 maja 2014, 14:57 - sobFocus length:105 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D90