Biegacz do oznaczenia
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Biegacz do oznaczenia
Czy to Anisodactylus binotatus?
Jakoś zdjęć nie powala, strasznie ruchliwy obiekt był. Muszę coś wymyślić, żeby fotografować biegacze ... mam ich niepokojąco mało.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Re: Biegacz do oznaczenia
Jak nie widać, kiedy wszystko widaćRafał Celadyn pisze:Clathus sp.-nic nie widać...
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...to ja się goscia staram zmobilizować ,żeby się bardziej starał ,a Ty wyskakujesz z oznaczeniami!Bartek Pacuk pisze:Jak nie widać, kiedy wszystko widać
Rafał
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Ponieważ znam rodzaj to wiem że delikwent należy do plemienia Sphodrini. Dzięki kluczowi Watały można dotrzeć do tego plemienia. Tak to mniej więcej wygląda:
17. Żuwaczki na wierzchołkach mniej lub bardziej zaostrzone. (wg mnie ze zdjęcia wynika że ostre)
18. Długość ciała powyżej 3mm. (zdecydowanie więcej)
19. Czoło z dwiema szczecinkami przyocznymi z każdej stronie (widzę na zdjęciu dwie przy prawym oku)
20. Przedostatni człon głaszczków wargowych z dwiema szczecinkami (widzę na swoim zdjęciu cztery szczeciny w tej okolicy więc przypuszczam, że to to - po dwie na każdy człon)
21. Epipleury pokryw bez przedwierzchołkowej zakładki (na moim zdjęciu są proste)
22. Długość ciała u krajowych gatunków powyżej 10mm. (mój biegacz był większy)
I tu mammy wskazanie na właściwe plemię.
Mam pytanie do 18. Zawiera ów punkt jeszcze taką część:
"Ósmy rząd pokryw na całej swej długości znajduje się w równej odległości od rzędu skrajnego."
Jak to należy rozumieć? Ósmy rząd to ten przy złączeniu obu pokryw (no bo nie skrajny). Pokrywy na końcach się zaokrąglają, więc wszystkie rzędy się zbiegają. Jak więc mogą mieć równą odległość od siebie na całej swej długości ?
Dzięki niemieckiemu kluczowi mam o C. metallicus:
Kwestia jeszcze określenia międzyrzędu - czy jest nim również przestrzeń miedzy rowkiem a krawędzią pokrywy, czy liczą się tylko przestrzenie między rowkami ?
Podsumowując: typuję C. metallicus.
17. Żuwaczki na wierzchołkach mniej lub bardziej zaostrzone. (wg mnie ze zdjęcia wynika że ostre)
18. Długość ciała powyżej 3mm. (zdecydowanie więcej)
19. Czoło z dwiema szczecinkami przyocznymi z każdej stronie (widzę na zdjęciu dwie przy prawym oku)
20. Przedostatni człon głaszczków wargowych z dwiema szczecinkami (widzę na swoim zdjęciu cztery szczeciny w tej okolicy więc przypuszczam, że to to - po dwie na każdy człon)
21. Epipleury pokryw bez przedwierzchołkowej zakładki (na moim zdjęciu są proste)
22. Długość ciała u krajowych gatunków powyżej 10mm. (mój biegacz był większy)
I tu mammy wskazanie na właściwe plemię.
Mam pytanie do 18. Zawiera ów punkt jeszcze taką część:
"Ósmy rząd pokryw na całej swej długości znajduje się w równej odległości od rzędu skrajnego."
Jak to należy rozumieć? Ósmy rząd to ten przy złączeniu obu pokryw (no bo nie skrajny). Pokrywy na końcach się zaokrąglają, więc wszystkie rzędy się zbiegają. Jak więc mogą mieć równą odległość od siebie na całej swej długości ?
Dzięki niemieckiemu kluczowi mam o C. metallicus:
Co po wpuszczeniu w translator googla daje:Oberseite (mindestens die Flugeldecken) deutlich metallisch gefarbt.
Größere Art (über 8 mm). Halsschild langgestreckt, jederseits mit 2
Basaleindrucken (Abb. 227c). Flugeldecken fein gefurcht. Mindestens 3,
meistens mehr Porenpunkte im 3. Zwischenraum. Flugeldecken, oft auch
der Halsschild grun, blau, kupfrig oder violett metallisch glanzend, selten
schwarz; Korperanhange braun, besonders die Oberkiefer, Taster und
Schienen aufgehellt, das 1. Fuhlerglied rotbraun. Mit reduzierten
Hinterflugeln
Rysunek przedplecza by się zgadzał. No i skoro Bratek wskazuje na 3 lub 5 międzyrząd, to chodzi pewnie o pory z klucza. Więc ich jest dużo.Najlepiej (przynajmniej pokrywa) barwione wyraźnie metaliczny.
Większe gatunki (około 8 mm). Przedplecze podłużne boczne, każda z 2
Basaleindrucken (rys. 227C). Pokrywa subtelnie zmarszczone. Co najmniej 3,
zazwyczaj więcej porów punkty w trzeciej Między przestrzeń. Flugeldecken, często
zielony przedplecze, niebieski, fioletowy lub miedziany metaliczny błyszczące, rzadko
czarny; Korperanhange brązowy, szczególnie górna szczęka, przyciski i
Rozjaśniła szyny, pierwszy Fuhlerglied bordowy. o ograniczonej
Hinterflugeln
Kwestia jeszcze określenia międzyrzędu - czy jest nim również przestrzeń miedzy rowkiem a krawędzią pokrywy, czy liczą się tylko przestrzenie między rowkami ?
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Dziękuję za motywacjęRafał Celadyn pisze:...to ja się goscia staram zmobilizować ,żeby się bardziej starał ,a Ty wyskakujesz z oznaczeniami! :mrgreen: ...ja wiem co to za typ ,ale nie powiem :P , a wgapiać się w międzyrzędy nie będę !Bartek Pacuk pisze:Jak nie widać, kiedy wszystko widać![]()
![]()
Rafał
Chociaż po stwierdzeniu, że na zdjęciu nic nie widać, nie sądziłem, że można coś z kluczem powalczyć
Taka dygresja:
czy biegacze przystają na chwilę ? Jakbym tak delikwenta na chwilę umieścił w zamkniętym kręgu to chyba stanie kiedyś ? Czy tak będzie biegał jak w cyrku
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
..biegacze najlepiej focić zimą-w zimowiskach ...
Rafał
Rafał
nie wiem co to jest...GrzegorzGG pisze:
- GrzegorzGG
- Kontakt:
No Calathus metallicus. A nie ?Rafał Celadyn pisze:..biegacze najlepiej focić zimą-w zimowiskach ...
![]()
Rafałnie wiem co to jest...GrzegorzGG pisze:
A co do zimowisk ... już to widzę
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
-
Bartek Pacuk
Nie, rzędy (rowki) liczy się od środka, a więc ten przy złączeniu to pierwszy. A co do odległości - równa odległość znaczy, że rzędy biegną mniej więcej równolegle do siebie. Jak nie są równoległe, to znaczy, że się do siebie zbliżają lub od siebie oddalają.GrzegorzGG pisze: Jak to należy rozumieć? Ósmy rząd to ten przy złączeniu obu pokryw (no bo nie skrajny). Pokrywy na końcach się zaokrąglają, więc wszystkie rzędy się zbiegają. Jak więc mogą mieć równą odległość od siebie na całej swej długości ?
Z definicji wynikało by, że to drugie - międzyrząd to coś między dwoma rzędami, zatem jeśli rząd jest tylko z jednej strony, to nie ma międzyrzędu. Tak to widzę. Chociaż nie, przecież licząc od środka pokryw mamy od razu pierwszy międzyrząd - tu chyba szew robi za rząd, więc chyba jednak między skrajnym rzędem a zewnętrzną krawędzią pokryw jest międzyrząd...GrzegorzGG pisze: Kwestia jeszcze określenia międzyrzędu - czy jest nim również przestrzeń miedzy rowkiem a krawędzią pokrywy, czy liczą się tylko przestrzenie między rowkami ?
Na pewno w końcu stanie - sprawdzałemGrzegorzGG pisze:czy biegacze przystają na chwilę ? Jakbym tak delikwenta na chwilę umieścił w zamkniętym kręgu to chyba stanie kiedyś ? Czy tak będzie biegał jak w cyrku
I jak napisał Rafał - to nie C. metallicus.
-
ricosz
- UTM: EC95
To zależy od gatunku. Sporo ich już sfotografowałem i z doświadczenia powiem, że niektóre potrafią zamrzeć w bezruchu na dłuższą chwilę na nasz widok, inne będą uparcie biegały dookoła zamkniętego kręgu i zazwyczaj nigdy na jego środku nie przystaną, zechcą się wcisnąć w kąt co nie ułatwia focenia, ciężko je zmusić żeby stanęły na otwartej przestrzeni, ale się zazwyczaj po dłuższym czasie uda. Niektóre gatunki przystają na moment, żeby po chwili szybko pobiec, poruszają się jakby "skokami" i te najbardziej wkurzają, bo w momencie naciskania na spust jego już nie ma w kadrze. Jednak największym problemem, moim zdaniem, nie jest zmuszenie ich do pozowania, ale dobre naświetlenie. Wiele z nich, jak sam wiesz, jest metalicznie czarnych, dając silne odbicia, wręcz przepały, z jednoczesnymi niedoświetlonymi obszarami. Nie pomaga najlepszy dyfuzor czy ładnie rozproszone światło z innego źródła. Ja tam jednak najbardziej lubię fotografować biegacze, chyba właśnie za ich nerwowe zachowanie, które i mi się udzielaGrzegorzGG pisze: czy biegacze przystają na chwilę ? Jakbym tak delikwenta na chwilę umieścił w zamkniętym kręgu to chyba stanie kiedyś ? Czy tak będzie biegał jak w cyrku
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Spróbowałem jeszcze raz.
Dla C. rotundicollis mamy:
Lecz skoro ma być tylko max 5 porów, to chyba u mnie jest więcej: Czy zatem jest to: C. rotundicollis ?
Dla C. rotundicollis mamy:
Jest więc mowa o 4-5 porach w 3 międzyrzędzie. Ponadto narożniki tylne przedplecza wyraźnie węższe niż barki. Wielkość ciała też pasuje.Männchen ohne erweiterte Vorderfüße. Halsschild breit, die Seiten
durchgehend konvex gerundet oder im basalen Drittel gerade verengt
(Abb. 226a), die Halsschildhinterecken breit verrundet und deutlich
schmaler als die Schultern der Flugeldecken. 4-5 Porenpunkte im 3.
Zwischenraum der Flugeldecken. Dunkelbraun, die Seiten des
Halsschildes und der Flugeldecken hell durchscheinend, Korperanhange
hell- bis mittelbraun, Schenkel manchmal angedunkelt. Hinterflugel oft
reduziert (geflugelte Tiere uberwiegen). 8,5-11,5 mm. Westeuropa von
Portugal bis Polen, nordlich bis Schweden und Irland, sudlich bis
Norditalien. Zumindest in Teilen Mitteleuropas ein rezenter Einwanderer
aus sudwestlicher Richtung. Haufigkeitszunahme in den letzten
Jahrzehnten. Laubwalder, seltener Nadelwalder, aber auch in offenen
Lebensraumen auf schwerem Boden (Acker, Grunland). In tieferen Lagen.
Lecz skoro ma być tylko max 5 porów, to chyba u mnie jest więcej: Czy zatem jest to: C. rotundicollis ?
- GrzegorzGG
- Kontakt:
No ale, czysto teoretycznie rozumując, gdyby tak stanął na dłużej (wystarczająco długo) i miałoby się statyw (hipotetycznie) to robiąc zdjęcie bez lampy nie ma mowy o przepaleniach czy refleksach ?ricosz pisze:To zależy od gatunku. Sporo ich już sfotografowałem i z doświadczenia powiem, że niektóre potrafią zamrzeć w bezruchu na dłuższą chwilę na nasz widok, inne będą uparcie biegały dookoła zamkniętego kręgu i zazwyczaj nigdy na jego środku nie przystaną, zechcą się wcisnąć w kąt co nie ułatwia focenia, ciężko je zmusić żeby stanęły na otwartej przestrzeni, ale się zazwyczaj po dłuższym czasie uda. Niektóre gatunki przystają na moment, żeby po chwili szybko pobiec, poruszają się jakby "skokami" i te najbardziej wkurzają, bo w momencie naciskania na spust jego już nie ma w kadrze. Jednak największym problemem, moim zdaniem, nie jest zmuszenie ich do pozowania, ale dobre naświetlenie. Wiele z nich, jak sam wiesz, jest metalicznie czarnych, dając silne odbicia, wręcz przepały, z jednoczesnymi niedoświetlonymi obszarami. Nie pomaga najlepszy dyfuzor czy ładnie rozproszone światło z innego źródła. Ja tam jednak najbardziej lubię fotografować biegacze, chyba właśnie za ich nerwowe zachowanie, które i mi się udzielaGrzegorzGG pisze: czy biegacze przystają na chwilę ? Jakbym tak delikwenta na chwilę umieścił w zamkniętym kręgu to chyba stanie kiedyś ? Czy tak będzie biegał jak w cyrku
PS. Może zwiększenie ISO by coś dało ? Wtedy bez flesza ale z dużym ISO cykać foty ?
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...to co pokazujesz to już mikrorzezba z jakimis wgłębieniami ,hetopory sa większe ...GrzegorzGG pisze:Czy zatem jest to: C. rotundicollis ?
nie ,nie rotundicolis...
Rafał
Ostatnio zmieniony 20 marca 2014, 00:00 - czw przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 2 razy.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
No to się poddaje na razie. Nie wiem co jest istotne, kluczowe dla gatunku, i znajduję się w trzecim oraz piątym międzyrzędzie.
Przyznaje że taka walka z kluczem (który notabene mam dzięki Waszej uprzejmości) jest pouczająca, ale już opadłem z sił
Przyznaje że taka walka z kluczem (który notabene mam dzięki Waszej uprzejmości) jest pouczająca, ale już opadłem z sił
-
ricosz
Tak, czysto hipotetycznie sytuacja znacznie się poprawi. Próbowałem na martwym okazie na bardzo długim czasie i z nieruchomym aparatem i rzeczywiście wtedy przepałów nie ma. Ale w praktyce na żywych biegaczach nigdy mi się to nie udało.GrzegorzGG pisze: No ale, czysto teoretycznie rozumując, gdyby tak stanął na dłużej (wystarczająco długo) i miałoby się statyw (hipotetycznie) to robiąc zdjęcie bez lampy nie ma mowy o przepaleniach czy refleksach ?
PS. Może zwiększenie ISO by coś dało ? Wtedy bez flesza ale z dużym ISO cykać foty ?
Wysokie ISO w kompaktach to kiepski pomysł. Od 400 ISO szumy nie do przyjęcia, a wbudowane w aparat odszumianie spowoduje tylko mydlenie i utratę szczegółów.
Jak wysokie ISO to tylko lustrzanka.
Ostatnio zmieniony 20 marca 2014, 00:00 - czw przez ricosz, łącznie zmieniany 2 razy.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Eeee, tego lustra nie kumam. Wyjaśnisz mi to? Jakaś sztuczka o której nie wiem ?ricosz pisze:GrzegorzGG pisze: Od 400 ISO szumy nie do przyjęcia, a wbudowane w aparat odszumianie spowoduje tylko mydlenie i utratę szczegółów. "Lustro" - jak najbardziej.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
to proste Grzesiu...po nieudanej sesji fotograficznej,zrzucasz buty, włączasz sobie np. to :arrow:http://www.youtube.com/watch?v=ipEDSD4ASdY , stawiasz lustro na stole ,wyciągasz najdłuższy referat i "czytając go" wiesz już ,że nie jestes sam...jest was dwóch -jemu też się nie udałoGrzegorzGG pisze:Eeee, tego lustra nie kumam. Wyjaśnisz mi to? Jakaś sztuczka o której nie wiem ?
Rafał
Dobranoc
-
Bartek Pacuk
No chetopory przecież...GrzegorzGG pisze:No to się poddaje na razie. Nie wiem co jest istotne, kluczowe dla gatunku, i znajduję się w trzecim oraz piątym międzyrzędzie.
U C. rotundicollis wygląda to tak jak na zalinkowanych zdjęciach:GrzegorzGG pisze:Ponadto narożniki tylne przedplecza wyraźnie węższe niż barki.
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/ca ... collis.htm
http://www.coleo-net.de/coleo/texte/calathus.htm
Czyli przedplecze zwęża się wyraźnie gdzieś od połowy w kierunku tylnych kątów. Spośród krajowych gatunków tylko C. rotundicollis tak ma. Twój ma inaczej.
Zwróć też uwagę na ogólną kolorystykę osobnika na Twoich zdjęciach
-
ricosz
Akurat nie to miałem na myśli, ale ciekawe wytłumaczenie mojej uproszczonej myśli. A miałem na myśli lustrzankę. Poprawiłem swój post na bardziej zrozumiałyRafał Celadyn pisze: to proste Grzesiu...po nieudanej sesji fotograficznej,zrzucasz buty, włączasz sobie np. to :arrow:http://www.youtube.com/watch?v=ipEDSD4ASdY , stawiasz lustro na stole ,wyciągasz najdłuższy referat i "czytając go" wiesz już ,że nie jesteś sam... jest was dwóch - jemu też się nie udało :hahaha:
Dobranoc
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Wczoraj przeglądając zdjęcia rodzaju Calathus w ikonografii prof. Borowca zakodowałem sobie, że jak gatunek jest na czerwono to znaczy że zdjęć nie ma (a tak jest tylko dla C. cinctus). Dziś przejrzałem wszystkie ikony i jeśli miałbym sugerować się ogólnym wyglądem i kolorystyką to wybrałbym C. fuscipes.
Muszę to jeszcze przejrzeć z kluczem, co piszą na jego temat
Edit:
W kluczu niemieckim dla C. fuscipes zaczyna się tak:
PS. Dygresja. W czasach studiów wykładowca z geometrii powiedział kiedyś, że aby coś utkwiło w pamięci trzeba to przeżyć, przetrawić i przeboleć. Czuję, że o Calathusach nie zapomnę
Muszę to jeszcze przejrzeć z kluczem, co piszą na jego temat
Edit:
W kluczu niemieckim dla C. fuscipes zaczyna się tak:
co z pomocą translatora przetłumaczyłem tak:3. und 5. Flugeldeckenintervall mit zahlreichen Porenpunkten.
Halsschildbasalgruben deutlich punktiert
Nie wiem czy Halsschildbasalgruben to podstawa przedplecza (gruben jest tłumaczone jako "kopany"). Ponadto czy Porenpunkten oznacza zwykłe pory czy chetopory...3 i 5 międzyrząd punktowany licznymi porami. Podstawa przedplecza wyraźnie kropkowana.
PS. Dygresja. W czasach studiów wykładowca z geometrii powiedział kiedyś, że aby coś utkwiło w pamięci trzeba to przeżyć, przetrawić i przeboleć. Czuję, że o Calathusach nie zapomnę
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
GrzegorzGG pisze:jeśli miałbym sugerować się ogólnym wyglądem i kolorystyką to wybrałbym C. fuscipes.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Dzisiejsze trzygodzinne łażenie po lesie zaowocowało jeszcze jednym biegaczem (a właściwie parą - w ujęciu liczebnikowym). Pozowały spokojnie po tym jak odsunąłem kawałek kory na butwiejącym konarze. Oto zdjęcia:
Wygląda jak Calathus fuscipes, ale czy to on? Cały, że tak powiem zaparowany, więc ciężko cokolwiek zobaczyć na międzyrzędach. Jeśli to jednak inny rodzaj to poproszę jedynie o wskazówkę do rodzaju, a dalej chcę powalczyć sam z kluczem. 
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- GrzegorzGG
- Kontakt:
A toś mnie zaskoczył...
Czyżby mnie Limodromus assimilis tak oszukał, że go nie poznałem ... ?
Czyżby mnie Limodromus assimilis tak oszukał, że go nie poznałem ... ?
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- GrzegorzGG
- Kontakt:
-