Prośba o identyfikację
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Oks
Prośba o identyfikację
Nistety coś takiego zaatakowało mój dom. Jest tego dużo szczególnie w kuchni i łazience. Bardzo małe. Czy ktoś mógłby pomóc mi ustalić co to jest? 
-
ricosz
- UTM: EC95
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Prośba o identyfikację
Ricosz, a byłbyś łaskaw pospamować sobie w Hydeparku?
Oks - zdjęcie takie sobie, ale wygląda to na młodą larwę prusaka (Blatella germanica). Dla pewności możesz zrobić lepszą fotę.
Oks - zdjęcie takie sobie, ale wygląda to na młodą larwę prusaka (Blatella germanica). Dla pewności możesz zrobić lepszą fotę.
-
Oks
Tylko, że od około dwóch tygodni mamy takie małe, a od wczoraj mamy wystawioną pułapkę na Prusaki i Karaluchy Vaco i nic się nie złapało. Dodatkowo spryskaliśmy sprejem na robale biegające filmy Expel (w tym na Prusaki i Karaluchy). Od tego czasu widziałem już z cztery okazy radośnie sobie biegają w okół pułapki i w miejscu gdzie było pryskane. Dużych nie widzieliśmy, tylko żona coś o jednym dużym wspominała że raz w łazience grasował, a tak to tylko te małe, głównie w kuchni przy śmietniku ale też w łazience i w kuchni przy blacie.
Załączam dwa lepsze zdjęcia.
Załączam dwa lepsze zdjęcia.
-
ricosz
- UTM: EC95
Kurczę, na moje oko to faktycznie Blatella germanica. Zdjęcia już znacznie lepsze, można było od nich zacząć
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Nie szkodzi. Larwa B. germanica jak byk.Oks pisze:Tylko, że od około dwóch tygodni mamy takie małe, a od wczoraj mamy wystawioną pułapkę na Prusaki i Karaluchy Vaco i nic się nie złapało.
-
Oks
-