Proszę o rozpoznanie robaczka
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
martinforester
Proszę o rozpoznanie robaczka
Witam, mam problem z określeniem robaczków jak na zdjęciu. Występują pojedynczo ale w całym mieszkaniu, w zasadzie tylko na gołych powierzchniach ściany z gładzią. Czy jest niebezpieczny dla ludzi? Jak ewentualnie pozbyć się tych robaków. Z góry bardzo dziękuję
- Załączniki
-
- robaczki.jpg (10.64 KiB) Przejrzano 1703 razy
-
- robak2.jpg (18.13 KiB) Przejrzano 1701 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Proszę o rozpoznanie robaczka
Ja tu widzę co najmniej dwa, o ile nie trzy różne owady. Pierwszy, na zdjęciu nr 2 i na pierwszym po prawej, to pluskwa i tym raczej trzeba się przejąć (aczkolwiek z tej fotki trudno mi ocenić czy to pluskwa domowa, czy może taka pasożytujaca na ptakach - ta czasami też potrafi przedostawać się do domów). Drugi - zdj. 1 u dołu po lewej - to jakiś gryzek (Psocoptera) i tym nie należy się przejmować. Poza tym widać coś IMO jeszcze innego od wyżej wymienionych, na nr 1 u góry po lewej - znów przydałoby się większe zdjęcie (na forum można wrzucać takie o wadze nawet 150 kB, więc śmiało).
-
martinforester
Bardzo dziękuję pani za odpowiedz.Jednakże interesuje mnie jeszcze jakie są róznice między pluskwą domową a tą występującą u ptaków ? czy ta występująca u ptaków może atakować ludzi?
- Aneta
Jeśli już, to raczej przypadkowo. Ataki pluskwy domowej są konkretne, na skórze pogryzionych osób pojawiają się czerwone, swędzące wypryski, często tworzące charakterystyczną "ścieżkę" - wyguglaj sobie "bedbug bites".
A można je odróżnić m.in. po rozmiarach - p. domowa jest większa, nawet trochę ponad 5 mm dł. Mniejsza, średnio 3 mm pluskwa ptasia - dokładnie myślę tu o związanej z jaskółkami Oeciacus hirundinis - jest bardziej kosmata, tutaj masz fotki dla porównania:
domowa
ptasia
No i miejsce znalezienia - domowa będzie się trzymać łóżka (rama, materac) i jego okolic (listwy przypodłogowe, zakamarki między ścianą a podłogą, czasem potrafią nawet chować się pod obrazami); ptasia - bliżej okien, jako że przychodzi z zewnątrz.
I jeszcze wątek forumowy o O. hirundinis:
viewtopic.php?f=70&t=13625
A można je odróżnić m.in. po rozmiarach - p. domowa jest większa, nawet trochę ponad 5 mm dł. Mniejsza, średnio 3 mm pluskwa ptasia - dokładnie myślę tu o związanej z jaskółkami Oeciacus hirundinis - jest bardziej kosmata, tutaj masz fotki dla porównania:
domowa
ptasia
No i miejsce znalezienia - domowa będzie się trzymać łóżka (rama, materac) i jego okolic (listwy przypodłogowe, zakamarki między ścianą a podłogą, czasem potrafią nawet chować się pod obrazami); ptasia - bliżej okien, jako że przychodzi z zewnątrz.
I jeszcze wątek forumowy o O. hirundinis:
viewtopic.php?f=70&t=13625
-
martinforester
Opiszę pani jak to wszystko się zaczęło... W tym roku kupiłem mieszkanie, do remontu ale na balkonie były trzy gniazda jaskółcze. Nie chciałem ich usuwać bo były małe w gnieździe więc czekałem z wymianą okien aż się usamodzielnią i wylecą z gniazd ... i jakiś czas temu one odleciały więc usunąłem gniazda w tym, że jedno pękło mi i się rozsypały robaczki . Po 3 dniach przyszli panowie od okien i wymienili okna mówiąc, że mamy,, jakieś" robaki w jednym z okien jak wyrywali to zauważyli coś właśnie podobnego do pluskiew ( tak twierdzili) dodam , że to właśnie nad tym oknem, pokruszyło mi się to gniazdo. Minęło kilka dni...i zauważyliśmy te robaczki,( które zamieściłem na fotografiach ) w mieszkaniu....a teraz nie wiem co robić...i bardzo proszę panią o poradę, czy zrywać panele i wszystko dezynfekować w mieszkaniu aby nie atakowały one mieszkańców? i czy one potrzebują tylko ptaków aby żyły, czy człowiekiem tez się zadowolą w takiej sytuacji jak nie ma już ptaków( najprawdopodobniej wcześniejszych żywicieli)?
- Aneta
Czyli najprawdopodobniej będą to jednak jaskółcze pluskwy. Ale jeśli nie ma już ich żywicieli, to problem sam powinien zniknąć, to są pasożyty stricte ptasie i nie przeniosą się na ludzi tak jak pluskwy domowe. Ewentualnie dla świętego spokoju możecie spryskać miejsca, gdzie znajdujecie niedobitki jakimś Raidem czy podobnym środkiem owadobójczym.
BTW, "pani" nie jest potrzebna, tu na forum jest zwyczaj mówienia (czy raczej pisania) sobie na "ty" :]
BTW, "pani" nie jest potrzebna, tu na forum jest zwyczaj mówienia (czy raczej pisania) sobie na "ty" :]
-
martinforester
OK;), Super, bardzo dziękuję za te informacje. W każdym razie wielkość tych pluskiew jest mieszcząca się w tym przedziale 2,5-3,9 mm. Dodam,że prędkość z jaką się przemieszczają określiłbym mianem wolno-poruszającym się :)Jeśli mi się uda zrobić jeszcze lepsze fotografie to je chętnie umieszczę.