prośba o identyfikację
-
michałm
prośba o identyfikację
Witam - ważka znaleziona w okolicach Krakowa, młoda (siedziała w sąsiedztwie wylinki). za pomoc w identyfikacji serdeczne dzięki.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:14 10:40:44Image taken on:14 maja 2013, 08:40 - wtFocus length:4.3 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:Canon IXUS 220HS
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
-
michałm
Re: prośba o identyfikację
Błyskawiczna odpowiedź!
Czy jesteś pewien na 100%.
Ja oznaczyłem tą ważkę jako młody samiec właśnie przenieli dwuplamej (korzystając ze strony ważki.pl), jednakże biotop i miejsce znalezienia mi nie pasowały - okolice Krakowa, staw położony poza lasami (w sąsiedztwie zadrzewienia olchowe)! a na wskazanej stronie piszą o nieco innych wymaganiach siedliskowych!
Proszę o odpowiedź. i dzięki za super szybkie odpisanie.
Czy jesteś pewien na 100%.
Ja oznaczyłem tą ważkę jako młody samiec właśnie przenieli dwuplamej (korzystając ze strony ważki.pl), jednakże biotop i miejsce znalezienia mi nie pasowały - okolice Krakowa, staw położony poza lasami (w sąsiedztwie zadrzewienia olchowe)! a na wskazanej stronie piszą o nieco innych wymaganiach siedliskowych!
Proszę o odpowiedź. i dzięki za super szybkie odpisanie.
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
Re: prośba o identyfikację
Tak to bez wątpienia E. bimaculata. Jeśli chodzi o siedlisko - otoczenie leśne w rzeczywistości nie jest żadnym z kluczowych czynników siedliskowych. Te luźne wskazania na zbiorniki śródleśne są prawdopodobnie wynikiem tego, że otulina leśna jest jednym z kilku czynników, które sprzyjają utrzymaniu umiarkowanej trofii zbiornika, co akurat jest korzystne dla gatunku.
-