potrzebuje pomocy w posegregowaniu i oznaczeniu owadów

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Zablokowany
Monia
Kontakt:

potrzebuje pomocy w posegregowaniu i oznaczeniu owadów

Post autor: Monia »

Piszę na forum licząc na pomoc kogoś życzliwego.Otóż mam ok 2 tys zdjęć motyli i innych owadów i mam problem z ich posegregowaniem tak by zostały 1-2 zdjęcia z danego gatunku z podpisem na fotce,tak by reszte fotek mozna było usunąć.wiem wiem powiecie,że idę na łatwiznę ale już kilka razy próbowalam robilam nowy folder wklejalam wszystkie fotki do róznych folderów(motyle,owady,koniki polne,ważki) i z tego wybierałam do kolejnego folderu poszczegolne gatunki sprawdzalam z moja galeria na picassie i co i za kazdym razem wychodzilo mi wiecej fotek niz spisałam sobie te ktore mam oznaczone i od nowa kolejny folder i znowu to samo-pogubilam sie juz sama.Najprosciej byłoby wszystko usunąć i zacząć fotografowac od nowa ale szkoda mi tego co juz mam.
Pomoże ktos moze jakieś rady?może ktoś ma czas i chęci na taka zabawę.mogę zaoferować malą zapłatę za włozona pracę.jak coś pisać na pv a jakies rady to w temacie.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Re: potrzebuje pomocy w posegregowaniu i oznaczeniu owadów

Post autor: Rafał Celadyn »

...nie staraj się robić wszystkiego na raz, zrób jeden folder z grupą, w której masz najwięcej doświadczenia (lub masz najmniej fotek) ,potem ,jeśli to na przykład motyle dzienne(Rhopalocera) zrób podfoldery podrodzin i umieść w nich wszystkie gatunki jakie pasują do poszczególnych "działów",potem wyrzuć wszystkie "najgorsze" fotki i kopie , posegreguj gatunki w folderach gatunkowych i idź dalej -inaczej się nie da...a jak zrobisz pierwszy folder kompletnie to zobaczysz ,że pójdzie z górki :wink:
Powodzenia
Rafał
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Jak pisze Rafał - posegreguj wszystko - najpierw wg. rzędów potem dalej, na rodziny, rodzaje gatunki. W ten sposób unikniesz dublowania. Nie kopiuj tylko przenoś pliki. Uzywaj jakiegoś sprytnego menadzera zdjęć, Picasa nie jest tak dobra (są lepsze np ACDSee, XnView). Uporządkowanie tych zdjęć powinno zająć Ci do 2 godzin.
Najpierw posegreguj, potem usun, na koncu podpisz to co zostało. Pamietaj, że foldery bedziesz miala ponazywane (mozesz uzyc wielu nazw rodzajowych w folderze co pozwoli na wyszukiwanie). Zmiany nazw plików mozesz dokonać narzedziami wielokrotnej zmiany nazwy pliku (np Total Commander, ACDSee i in)
Nie uzywaj jednoczesnie dwóch menadzerów bo zgłupiejesz (piszesz, że sprawdzasz to Picasą, mniemam, że robisz czymś innym. Ja to robię zazwyczaj przeglądarką grafiki i windowsowym eksplorerem. Wspomagaj się indeksowaniem plików (zaindeksuj folder zdjęć).
Monia
Kontakt:

Dzięki za podpowiedzi.Na picassie mam ok 260 zdjęć motyli z czego kilkanaście sie powtarza,wiekszość oznaczona,więc z tym nie bedzie problemu z dopasowaniem i podpisaniem.Tylko na kompie jest jeszcze z 1000 fotek motyli,wiele sie powtarza i nie wiem czy czegoś nie przeoczę:(.Z uzywaniem programow u mnie kiepsko,nie umiem sie posługiwać nawet tymi prostymi.Pomęczę sie trochę ale juz znalazł się kolega forumowy,co może pomoże,wiec postaram się zrobić sporo a te trudniejsze tematy zostawic jemu:)
Monia
Kontakt:

Można usunąć temat :)
Zablokowany