Pararge aegeria - III czy IV pokolenie w październiku?
-
Peter Senn
Pararge aegeria - III czy IV pokolenie w październiku?
Dziś widziałem osadnika egeria na skraju lasu w Gdyni. Nigdy jeszcze nie widziałem tego gatunku tak późno w roku. Czy jest to raczej normalne zjawisko tu na północy kraju, czy III pokolenie w tej części Polski rozwija się wyjątkowo? Ciekaw jestem jakie są obserwacje koleżanek/kolegów z tego regionu.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Pararge aegeria III pokolenie
Na południu to raczej nie dziwi! W tym roku spodziewam się jeszcze późniejszych obserwacji tego gatunku - ostatni, niemal nie uszkodzony okaz widziałem dzisiaj - 14.10.2012 - EA93.
P.S. Inną sprawa jest uściślenie, czy to rzeczywiście III-cie pokolenie tego osadnika w tym sezonie
P.S. Inną sprawa jest uściślenie, czy to rzeczywiście III-cie pokolenie tego osadnika w tym sezonie
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Pararge aegeria - III pokolenie w październiku.
To całkiem możliwe - rozwój tego osadnika jest niezwykle zagmatwany, nie sposób doliczyć się, z którym pokoleniem mamy aktualnie do czynienia - w lecie obserwowałem tego samego dnia świeżo złożone i stare jaja oraz gąsienice L1, L2, L3, L4, a dodatkowo jednocześnie latały w sporej ilości motyle tego gatunku...
Najłatwiej wyróżnić I pokolenie - pierwsze okazy wiosenne obserwowałem 23.04 br i gatunek ten latał nieprzerwanie w mojej okolicy do 03.06., II pokolenie obserwowałem od 26.06 i tu sytuacja komplikuje się, bowiem motyle obserwowałem nieprzerwanie do 30.09 (najprawdopodobniej były to motyle należące do nakładających się II i III pokolenia), obserwacja z 14.10 to być może osobnik IV pokolenia, lub bardzo opóźniony osobnik III pokolenia
Najłatwiej wyróżnić I pokolenie - pierwsze okazy wiosenne obserwowałem 23.04 br i gatunek ten latał nieprzerwanie w mojej okolicy do 03.06., II pokolenie obserwowałem od 26.06 i tu sytuacja komplikuje się, bowiem motyle obserwowałem nieprzerwanie do 30.09 (najprawdopodobniej były to motyle należące do nakładających się II i III pokolenia), obserwacja z 14.10 to być może osobnik IV pokolenia, lub bardzo opóźniony osobnik III pokolenia
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Pararge aegeria - III pokolenie w październiku.
22.10.2012 - pojedynczy osobnik w sadzie owocowo-orzechowym - EA94. Tym razem można śmielej obstawiać IV pokolenie tego gatunku