Dziwny owad

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
captainclaw

Dziwny owad

Post autor: captainclaw »

Witam,
ostatnio do mieszkania wpadł mi jakiś dziwny owad i nie mogę go zidentyfikować. Długości ok. 5 cm, wściekle pomarańczowy z trójkątną głową i dużymi, wypukłymi, czarnymi oczami. Ma spłaszczony z boków odwłok i przezroczyste, błyszczące skrzydła o wyraźnym żyłkowaniu, cicho terkocze nimi gdy lata. Przyleciał w środku nocy - raz przed północą, drugi raz około wpół do trzeciej w nocy. Wabi go światło, ale nie tak mocno jak ćmy, bo leci do lampy, ale nie obija się o nią głupio i nie usiłuje się przypalić żarówką. Jest raczej nerwowy i bojowo nastawiony, jak próbowałam go przegonić ugryzł mnie w rękę i zostawił po sobie dosyć duży, piekący bąbel od którego mrowiła mnie całą dłoń :( Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu nieproszonego gościa.
Z góry przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale nie pozwala do siebie dostatecznie blisko podejść i siada na abażurach :P
Załączniki
IMG_1575.JPG
Przejrzano 1117 razy
Original image recording time:
2012:07:24 23:39:45
Image taken on:
24 lipca 2012, 21:39 - wt
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.7
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Canon PowerShot S5 IS
IMG_1579.JPG
Przejrzano 1117 razy
Original image recording time:
2012:07:24 23:41:22
Image taken on:
24 lipca 2012, 21:41 - wt
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.7
ISO speed rating:
125
Camera-model:
Canon PowerShot S5 IS
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Dziwny owad

Post autor: Aneta »

Błonkówka z Ichneumonidae, Ophioninae, być może Ophion sp.
BTW musiałaś go nieźle przycisnąć - wielokrotnie łapałam te błonki w dłonie i jeszcze do tej pory żadna mnie nie użarła.
captainclaw

Re: Dziwny owad

Post autor: captainclaw »

Dzięki za szybką odpowiedź :) Poszukałam pod wskazanymi nazwami i wygląda zupełnie jak Enicospilus. Tylko skoro według Wikipedii gąsiennniczniki żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym, to czemu to tak mocno gryzie? :P

Właśnie wcale go nie przyciskałam, siedział na parapecie przy otwartym oknie i chciałam go podsunąć na zewnątrz, ale zanim go w ogóle dotknęłam, podszedł do przodu i mnie użarł :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”