Gąsienica do id
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Harvi
- UTM: EC48
Gąsienica do id
Nie wiem co to za motylek. Znaleziona dziś. Siedziała w domku z liści maliny połączonych przędzą. Zapewne się zajada malinami, ale chciałbym się zorientować co jeszcze spożywa, zanim ją wezmę do hodowli.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Gąsienica do id
To jest Orthosia sp., obstawiałabym O. gracilis chwilę przed przepoczwarczeniem. Co do hodowli - będziesz musiał zimować poczwarkę, motyl pokaże się dopiero na wiosnę przyszłego roku.
-
Harvi
Dziękuję Aneta za identyfikację. Wcześniej nie zabrałem jej do domu, tylko zrobiłem zdjęcia. Poszedłem dopiero niedawno by ją zabrać, bo postanowiłem ją jednak pohodować. W międzyczasie była burza. Myślałem, że się skończy jak z Orgyia antiqua, którą mi ulewa zmyła. No i nie zastałem jej na poprzednim miejscu, ale poszperałem niżej i znalazłem ją przy samej ziemi prawie na jakimś źdzble. Zabrałem ją. Na razie siedzi w hodowlarce z maliną. Pisałaś, że jest ona "na chwilę przed przepoczwarczeniem", a przepoczwarczają się w ziemi. I tu proszę o rady. Jak głęboko one się zagrzebuję i w związku z tym jaka minimalna warstwa ziemi będzie niezbędna? Czy trzeba ją zwilżać (ziemię), czy poczwarka przetrwa to na sucho? Jakie warunki termiczne zapewnić. Chodzi o to czy w pojemnik z ziemią w której by zimowała, może znajdować się na zewnątrz. Wiadomo, że wtedy bardziej byłaby wystawiona na działanie mrozu na balkonie, niż normalnie w glebie w dodatku pod śnieżną kołderką. A mrozy ostatniej zimy oscylowały momentami -20 stopni. Z drugiej strony za ciepło mieć też chyba nie powinna by imago nie wyszedł np w styczniu. Jak to rozwiązujecie u siebie? Proszę o wskazówki, rady bym mógł stworzyć dobre warunki do dalszego rozwoju motyla.
Do głowy przyszła mi jeszcze taka myśl by teraz gdy się przepoczwarczy wyjąć poczwarkę z hodowlarki i umieścić ją na zewnątrz w ziemi. Miejsce oznaczyć dokładnie i ponownie poczwarkę wyjąć pod koniec lutego. Co myślicie o takim roziwiązaniu?
Do głowy przyszła mi jeszcze taka myśl by teraz gdy się przepoczwarczy wyjąć poczwarkę z hodowlarki i umieścić ją na zewnątrz w ziemi. Miejsce oznaczyć dokładnie i ponownie poczwarkę wyjąć pod koniec lutego. Co myślicie o takim roziwiązaniu?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Jak głęboko się zakopują, dokładnie nie powiem, bo Orthosii nie hodowałam. Ale zawsze lepiej zapewnić za dużo ziemi niż za mało, więc dałabym minimalnie jakieś 6-7 cm. Co do zimowania - można to robić na zewnątrz, pojemnik z poczwarką trzeba tylko zabezpieczyć przed mrozami i potencjalnymi drapieżnikami - w zależności od jego rozmiarów: można zakopać go razem z gąsienicą (zakopywania wyjętej z niego gąsienicy bardzo nie polecam; jeśli się przy tym nie uszkodzi, to może zostać łatwo przez coś skonsumowana), można postawić go w nieogrzewanej altanie czy piwnicy (balkon też jest ok), izolując go dodatkowo od nadmiernego chłodu (np. wkładając do większego pudła i obsypując w nim dodatkową warstwą ziemi). Na forum było sporo tematów dot. zimowania poczwarek, najwięcej w dziele Hodowla i Zawisaki, możesz tam jeszcze poszukać jakichś wskazówek.
Przy zimowaniu w domu często jest ryzyko, że motyl wylęgnie się przed czasem (jeśli hoduje się do zbioru nie ma kłopotu, gorzej jeżeli chce się motyla wypuścić), niektóre gatunki wymagają również przechłodzenia do bezproblemowego wylęgu - niestety nie wiem jak w tej kwestii mają się Orthosie, może ktoś hodował je i się wypowie.
Przy zimowaniu w domu często jest ryzyko, że motyl wylęgnie się przed czasem (jeśli hoduje się do zbioru nie ma kłopotu, gorzej jeżeli chce się motyla wypuścić), niektóre gatunki wymagają również przechłodzenia do bezproblemowego wylęgu - niestety nie wiem jak w tej kwestii mają się Orthosie, może ktoś hodował je i się wypowie.
-
Harvi
Dziękuję za porady, uwagi.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomocne wskazówki to proszę pisać. Na razie siedzi w hodowlarce z maliną tylko, ziemi jeszcze nie ma. Wieczorem sprawię jej miejscówkę do przepoczwarczenia się, przy okazji zrobię jej jeszcze trochę zdjęć. 
-
Harvi
Teraz ta gąsieniczka wygląda troszkę inaczej. Straciła zielony kolor na rzecz jasnego odcienia brązu. Ciągle zajada malinę.