Prosze o oznaczenie
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Harvi
- UTM: EC48
Prosze o oznaczenie
Dziś znaleziona. Przypadkiem. Zamykałem na noc foliaczek i na nim ją znalazłem. Wziąłem do hodowania, lecz nie wiem co to za gatunek i czym ją karmić. Na razie siedzi w pojemniku o suchym pysku. Zdjęcia słabe bo przy sztucznym świetle. Jutro rano wstawię lepsze.
-
Harvi
Re: Prosze o oznaczenie
Daję wyraźniejsze zdjęcia. Gąsieniczka prosi o szybkie oznaczenie, bo nie chce wyglądać jak modelka z wybiegu. 
Ona już chce do ziemi a nie do miski
Po tym pokurczeniu to nie wiem, ...może Polymixis flavicincta ?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Ewentualnie Aporophyla jakaś - ale w tym wypadku z ID najlepiej poczekać na imago 
-
Harvi
Czyli ona już się przepoczwarcza? Więc jedzenia jej nie muszę podawać? Jeśli to coś z rodziny, którą podała Aneta to mogę jej zaserwować babkę, szczaw bądz wrzos. To ona w końcu potrzebuje ziemi do przepoczwarczenia czy nie?
Znalazłem ją prawie dwa metry nad ziemią uczepioną do dolnej strony deski. Jeśli się przeobraża to miejsce jej znalezienia nie wskazywałoby na to, że szukała ziemi.
Gąsienice lubią sobie połazić przed przepoczwarczeniem. Foliaczek uznała za przeszkodę to się wspięła 
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Rodzinę podaliśmy oboje z Wojtkiem taką samąHarvi pisze:Jeśli to coś z rodziny, którą podała Aneta
A sówki nie przeobrażają się wysoko na gołych deskach, jak np. Pierisy, dlatego jej też daj trochę ziemi, ewentualnie roślin, w razie gdyby wolałaby przepoczwarczyć się między liśćmi.
-
Harvi
Systematyka jak widać kuleje u mnie.Aneta pisze: Rodzinę podaliśmy oboje z Wojtkiem taką samą![]()
Co do obiektu tego wątku to już ma do dyspozycji pojemnik z glebą i roślinkami. Mam nadzieję, że się z tego
-