Polskie Oryctes sp.

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
brakkonta

Polskie Oryctes sp.

Post autor: brakkonta »

Jest problem. Czy ktoś z Was ma informacje dotyczące występowania dwóch podgatunków Oryctes nasicornis w Polsce?
Primo - czy ktokolwiek potrafi wskazać na różnice pomiędzy samicami ssp. nasicornis i polonicus?
Drugie primo - czy to w ogóle dobre podgatunki. Pytam, bowiem z bliskich sobie stanowisk wydłubałem obydwa (jedynie po samcach to widać) i to mnie tak trochę chwieje w wierze co do dobroci tychże.
Trzecie primo - jeżeli są to dobre gatunki, to czy mają jakieś specyficzne rozłożenie na terenie naszego kraju, czy też są ze sobą przemieszane?
Mazep
brakkonta

Re: Polskie Oryctes sp.

naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc :shock: ? Tylu Żukarzy w Rzplitej i ciiisza :|
Mazep
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Post autor: Przemek Zięba »

A po czym rozpoznałeś samce? Tzn. wg jakiego klucza?
brakkonta

z Baraud'a. Różnice leżą w poletku zwanym areola apposita (na bokach przedplecza taka grupa punktów). Ja nadal czekam na jakąś pomoc i martwi mnie ta cisza. Przecie to taki duży i kochany przez wszystkich robak i co, i nic? Nikt nic nie wie o dwóch Oryctes'ach w Polsce?
Mazep
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Post autor: Przemek Zięba »

Może dopiero po twoim poście wszyscy rzucą się do trupków oryctesowych? Sam to zrobię :-) a z Barauda wyczytałeś że u kobiet tych podgatunków różnic nie ma? Az zerknę chociaż jeżeli taka cecha występuje u samców a u samic nie opisywana to pewnie tak samo trzeba podejść do sprawy z babeczkami.
brakkonta

Przemek Zięba pisze:a z Barauda wyczytałeś że u kobiet tych podgatunków różnic nie ma?
niii, wiem to od Adama Byka.
Mazep
Awatar użytkownika
Edwin Buga

Post autor: Edwin Buga »

Taka bestia przyleciała mi dzisiaj do świetlówki zwykłej i UHV 36W nad drzwiami garażu - Lesko EV98. Jest to już drugi egz. pierwszego zignorowałem trzy dni temu ale przypomniał mi się post Jacka więc drugiego sfociłem a zywy siedzi w trocinach i je banana. : :hp:
Załączniki
DSC03171.JPG
Przejrzano 3061 razy
Original image recording time:
2012:06:23 14:13:00
Image taken on:
23 czerwca 2012, 12:13 - sob
Focus length:
4.25 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
125
Camera-model:
DSC-HX5V
DSC03176.JPG
Przejrzano 3061 razy
2012:06:23 14:13:34
Image taken on:
23 czerwca 2012, 12:13 - sob
Focus length:
4.25 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
125
Camera-model:
DSC-HX5V
DSC03182.JPG
Przejrzano 3061 razy
2012:06:23 14:14:34
Image taken on:
23 czerwca 2012, 12:14 - sob
Focus length:
12.57 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/10
ISO speed rating:
125
Camera-model:
DSC-HX5V
brakkonta

dzięki Edwinie za pamięć. Gdyby nosoróg dokonał żywota prosiłbym (jeśli nie będzie potrzebny) o podesłanie.
Mazep
Hubert Adamek

Post autor: Hubert Adamek »

Ja mam odłożonych kilka osobników sprzed kilkunastu lat, ale muszę sprawdzić czy są wśród nic samce. Jakby co skontaktuję się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”