Małe białe/przeźroczyste robaczki - proszę o rozpoznanie.

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
wmk
UTM: szcz

Małe białe/przeźroczyste robaczki - proszę o rozpoznanie.

Post autor: wmk »

Od około 2-3 dni, zostały zauważone, cała plaga matko bosko..! Ratunku! Proszę o rozpoznanie... chodzą po 1 szafce, na dole zamknięte kilka ubrań, wyżej na pulkach kilka papierów, dokumenty, jakieś przybory - żele pod prysznic itp itd, w innym miejscu troche cukru rozsypanego było i w woreczku stary chleb xd (pokój w akademiku).
Chodzą przeważnie tylko po tej szafce... . Proszę o pomoc w rozpoznaniu i jakieś porady w pozbyciu się ich...

Chodzą głównie po tej szafce i po przedmiotach na niej, tzn chodziło po przedmiotach bo zostały wyciągnięte, w miarę przeczyszczone itd itd.
http://iv.pl/images/11033867696937679732.jpg

Tutaj, głównie chodzą po elementach z tej szafki, w których znajduje się jakiś płyn, jakby wyczuwały wodę, nie wiem i głównie po czarnych tak jak widać, tutaj po kubku termicznym... . Mam też żel pod prysznic zamykany czarną zaślepką to po tej zaślepce ciągle chodzą..., nawet jak przemyje i postawie gdzies obok to sie 1,2 znajda zaraz na niej. Gdy leżał na szafce, to na zaślepce było ich od groma, głównie na niej, czarnej.
http://iv.pl/images/11516549095677797105.jpg

I zostawiają takie coś... chyba to one to zostawiają, takie coś znalazłem w tej szafce, w starej rozerwanej kopercie, złożonej na pół, w środku z kartkami, stała z boku wepchnięta pionowo, i to było wśrodku.
http://iv.pl/images/55948168646715200549.jpg

PEŁNO CZEGOŚ TAKIEGO JAK WYŻEJ (BRĄZOWEGO) znalazłem także na ubraniach na dole w szafce... myślałem ze to jakieś próchno drewno i korniki, ale chyba nie.. głównie takie coś znalazłem na ciemnych ubraniach, na jasnych nie, ubrania były świeże, czyste, wyprane, nie noszone... gdy wyciągnąłem zlozony czarny T-shirt, to było tego na nim pełno... .

Czy to są roztocza jakieś większe, a to brązowe to chyba nie jakieś jaja? Odchody? Z tego co wyczytałem to są wartości mikro.. a to jak widać jest spore w skupisku... . Co to jest? Pomocy.

@Dodam, ze jestem alergikiem i jestem uczulony na roztocza dosyc mocno. Na szafce z boku wisiał zawsze ręcznik, właśnie nim tez wczoraj wytarłem twarz, (gdy jeszcze nie wiedzialem o ich istnieniu na niej), która to później cała niesamowicie mnie piekła, w tym tez usta naokoło, które pieką mnie także jeszcze nadal już kilkanaście godzin od tamtego momentu... . Czy to może potwierdzić to że to roztocza jeszcze dodatkowo? Jednak ciągle mnie męczy to coś brązowego...
Awatar użytkownika
Michał Michlewicz
UTM: XU30/WU97
Specjalność: Formicidae

Re: Małe białe/przeźroczyste robaczki - proszę o rozpoznanie.

Post autor: Michał Michlewicz »

Witaj.
Po pierwsze, przed napisaniem posta polecam zapoznać się z regulaminem - linkowanie zdjęć jest niedozwolone, należy je wrzucić na serwer.
Same zdjęcia są bardzo kiepskie i ciężko tu nawet strzelać. Moim zdaniem są to faktycznie roztocze*, ale nic więcej nie powiem, bo o tej grupie wiem niewiele i same zdjęcia czegokolwiek nie ułatwiają. Jedyne co mogę polecić, to częściej sprzątać :mrgreen:
__
* no właśnie, poprawna nazwa tej grupy pajęczaków (Acari), to roztocze, nie roztocza. Roztocza (l.mn.) to saprofity (grzyby, bakterie), roztocze (l.mn.) to pajęczaki.

Pozdrawiam,
Michał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”