do oznaczenia

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
fifi101

do oznaczenia

Post autor: fifi101 »

1-
P1110676.jpg
Przejrzano 1164 razy
Original image recording time:
2010:06:17 08:07:25
Image taken on:
17 czerwca 2010, 06:07 - czw
Focus length:
27.1 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ50
2-
P1380902.jpg
Przejrzano 1164 razy
Original image recording time:
2012:06:09 12:47:31
Image taken on:
09 czerwca 2012, 10:47 - sob
Focus length:
10.8 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/3.2
ISO speed rating:
200
Camera-model:
DMC-FZ50
Harvi
UTM: EC48

Re: do oznaczenia

Post autor: Harvi »

Poczekaj, aż ktoś potwierdzi, lub zdementuje moje typy bo ja tak baaaardzo amatorsko oznaczam.
1. Cabera exanthemata
2. Asthena albulata
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Ja bym raczej powiedział że:
1. Scopula ternata
2. Scopula floslactata
Harvi

No tak, jak zwykle :gun: trafiłem w płot. :laugh:
Wojtku mógłbyś podać decydujące cechy różniące te gatunki? Bo mi jako laikowi trudno je rozróżnić. Czy korzystasz z jakichś kluczy do oznaczania czy po prostu masz już tak motylki opatrzone, że robisz to tak "od ręki"? I czy nie będę zbyt wścibski jak się spytam jak długo zajmujesz się motylkami i czy interesujesz się nimi jako hobbysta czy także zawodowo?
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Już na wszystko odpowiadam:
Wojtku mógłbyś podać decydujące cechy różniące te gatunki? Bo mi jako laikowi trudno je rozróżnić
Nie znam decydujących cech, ani nie widziałem nigdy tych motyli na żywo (nie mam z nimi żadnego opatrzenia). Za to wiele razy spotykałem zarówno C. exanthemata (u motyla ze zdjęcia nie pasuje mi kształt skrzydeł) jak i A. albulata (motyl wiele delikatniejszy, kształt skrzydeł również nie pasuje). W tym wypadku skorzystałem ze strony http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwiki.pl?Geometridae, na której znajduje się wiele dobrych zdjęć, w tym takie, które wg mnie całkiem nieźle pasują do tych załączonych powyżej.
I czy nie będę zbyt wścibski jak się spytam jak długo zajmujesz się motylkami i czy interesujesz się nimi jako hobbysta czy także zawodowo?
Motylami zajmuję się po amatorsku (raczej trudno zajmować się tym zawodowo nie ukończywszy szkoły), od 2007 roku regularnie świecę lampę (o łowach nie mogę tu powiedzieć, bo kolekcji nie posiadam).

Moje oznaczenia to tylko moje zdanie na temat tych motyli; aby wiedzieć ze stuprocentową pewnością co to jest, trzeba poczekać na specjalistów

Pozdrawiam
Harvi

Dziękuję za odpowiedz. Rzeczywiście te gatunki które wymieniłem mają obłe krawędzie skrzydeł, a te na zdjęciach są "kanciaste".
Dzięki także za linka. Strona bardzo interesująca, tylko muszę się niemieckiego nauczyć. :mrgreen: Dużo zamieszczonych zdjęć i niektóre można trochę powiększyć, czego brakuje mi na lepidoptera.eu.
W jakim celu zwabiasz motyle? Piszesz, że ich nie kolekcjonujesz, nie zajmujesz się nimi także zawodowo. Po to by poobserwować, robić zdjęcia?
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Po to by poobserwować, robić zdjęcia?
Tak, a przede wszystkim po to żeby wiedzieć co mogę u siebie spotkać
ODPOWIEDZ