Ala
elegantka...
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
elegantka...
Szukałam na stronie K. J. ale nie znalazłam
- pierwszy raz spotkałam taką elegantkę
. Proszę o identyfikację
Ala
Ala
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:05:18 14:50:40Image taken on:18 maja 2012, 12:50 - ptFocus length:60 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/14ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 1000D
-
laik
Re: elegantka...
Aneta,a brałaś pod uwagę ten gatunek ?,bo gąsienica jest podobna,a którego w zeszłym roku wyhodowałem http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Lutatella
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Brałam, stąd cf. w nazwie. Ale wyczytałałam, na UK Moths bodajże, że u gąsienic H. lutatella kolor tej zesklerotyzowanej płytki na 5 segmencie ma odcień bardziej czerwonobrązowy, a u H. rufescens ciemniejszy, oliwkowy. A do gąsienicy Almandyn właśnie ten drugi kolor mi pasuje.
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Poza tym co powiedziała Aneta, na lepiforum.de wyraźnie widać, że Helcystogramma rufescens ma na grzbiecie płytkę a Helcystogramma lutatella jakby obrączkę. Taką różnicę widzę ze zdjęć 
-
Łukasz
Aneto pomocy...
Moja aż tak elegancka nie jest, ale jest dość duża (2 do 2,5cm) i mimo wszystko ładna. Zebrałem kilka takich gąsienic dziś u siebie (CA30), siedziały w przypadkowych miejscach (źdźbła traw, schronienie w lisciu poziomki)... I bez oznaczenia nie wiem co im dać jeść
Bardzo proszę o pomoc!!
Moja aż tak elegancka nie jest, ale jest dość duża (2 do 2,5cm) i mimo wszystko ładna. Zebrałem kilka takich gąsienic dziś u siebie (CA30), siedziały w przypadkowych miejscach (źdźbła traw, schronienie w lisciu poziomki)... I bez oznaczenia nie wiem co im dać jeść
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Najbardziej przypomina mi to Aphelia sp., jednakowoż ja z gąsienicami micro nie zawsze mam po drodze...
-
Łukasz
Zawsze to jakiś punkt zaczepienia, dzięki
Wrzucę im co będzie pod ręką, zobaczymy co wyjdzie ciekawego.