Skąd czerpać wiedzę poza forum ... banalne, a jednak je zadam

Ważki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Skąd czerpać wiedzę poza forum ... banalne, a jednak je zadam

Post autor: GrzegorzGG »

Witajcie

Entomologia kręci mnie od dawna, choć ostatnio postanowiłem zagłębić się bardziej w temat, nie poprzestawać jedynie na robieniu zdjęć. Zastanawiam się skąd bierzecie informacje o tym jakie cechy szczególne ma dany osobnik, gdzie żyje, czym się żywi, itp ?
Do tego fachowe słownictwo i terminy ... brak ich znajomości utrudnia mi rozumienie tego, o czym piszecie. Weźmy na przykład "chetopory przedklatkowe". Na wikipedii nie znalazłem, google też zbyt wiele nie pokazuje, z wyjątkiem linków do tego forum :)

Gdzie więc tego szukać ? Skąd czerpać informacje o tym wszystkim o czym pisałem ?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Skąd czerpać wiedzę poza forum ... banalne, a jednak je zadam

Post autor: Antek Kwiczala † »

Entomologia to bardzo obszerna dziedzina wiedzy, więc i słownictwo specjalistyczne jest rozbudowane. Jeśli nie znajdujesz konkretnego terminu w internecie, musisz szukać w specjalistycznej literaturze. Na początek proponowałbym nabycie pracy J. Razowskiego "Słownik entomologiczny". Tam też nie ma wszystkiego, ale sporo jest, a o specjalistycznej literaturze do ważek pewnie wypowiedzą się ważkarze...
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

Na pewno literatura, dużo literatury i jeszcze raz bardzo dużo literatury. Doświadczeni entomolodzy kiedy jeszcze "neta" nie było musieli sobie jakoś radzić. :D
Na pewno dużym źródłem informacji są giełdy, sympozja czy prywatne spotkania kolegów z fachu. :wink:

Pozdr.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

A jest ktoś z Bielska ? :D

Przyznam, że w wielu moich pasjach brakuje mi rzeczywistego kontaktu z kimś kto wiedziałby ode mnie więcej :)
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Czy aby na pewno chodzi Ci konkretnie o ważki?
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Chodzi mi o wszystkie owady. Akurat wybór padł na ten dział ... bo w sumie głupio by było pytać na każdym dziale o to samo.
Być może przykład terminu entomologicznego mogłem lepiej dobrać pod kątem ważek.

Mam nadzieję, że nie łamię netykiety :)
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

No więc o np: ważkach możesz sobie sporo poczytać na http://www.wazki.pl oraz http://www.odonata.pl - tu również są dostępne klucze do oznaczania.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Zacznij od ściągnięcia kluczy ze strony PTE ,tam w większości informacji wstępnych masz rysunki z opisami co i jak się zowie ,bez tego czasem ciężko ruszyć z miejsca. Potem jeśli masz jakieś problematyczne gatunki wklep sobie w google nazwy owadów + pdf i wyskoczy ci dosyć sporo artykułów ,w bibliografii tychże znajdziesz kolejne tytuły ,wtedy szukasz tego co cię interesuje, jeśli nie znajdziesz w necie ,to pytasz na forum i albo dostaniesz odpowiedź, albo nie(wtedy szukasz dalej :P ) :ok: .
Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
eutanatos

Post autor: eutanatos »

Jeżeli chodzi o ważki.
Moje problemy z oznaczaniem skończyły się, kiedy zainwestowałem pieniążki w książkę:
Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe - Dijkstra K.;D., Lewington.
Zanim do mnie trafiła, zdarzało mi się pisać straszne głupoty, które później prostowali przyjaźni ludzie z forum.
Znajdują się tam też informacje co do zasięgu gatunku, biologii oraz wymagań siedliskowych.
Dodatkowo strony które podał Piotr.

Co do wybranych gatunków oraz występowania ważek w regionie w którym operuje to dopytuje szczegółów na forum oraz utrzymuje kontakt mailowy z kilkoma osobami które mi pomagają.
Spotykam się z nimi również przy okazji różnych zjazdów towarzystw entomologicznych, wtedy zabieram ze sobą różne mapy i mnóstwo pytań. :mrgreen: Bardzo cenię sobie ich pomoc i cierpliwość.

Fachowe terminy są nieco problematyczne dla osób które nie studiują/nie studiowały niczego o profilu biologicznym. W końcu anatomia owadów jest troszkę inna niż ssaków naczelnych. Tu podpieram się literaturą ale po Polsku.
Podobnie jeżeli chodzi o np. hydrologię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”