Euchalcia variabilis
-
Łukasz
Euchalcia variabilis
lepidoptera.eu podaje, zapewne powielając dane z atlasu Nowackiego, że gąsienica żeruje latem, od lipca do września. Natomiast na portalu lepiforum zamieszczono szereg zdjęć sugerujących inną porę - kwiecień - czerwiec. Z drugiej strony bliźniaczy gatunek E. modestoides ma gąsienice wiosną (zimuje jajo?) Ma ktoś inne wiarygodne źródła na ten temat? Pytam, bo chciałbym poszukać larw na tojadzie za kilka tygodni.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Euchalcia variabilis
Według dostępnej mi czeskiej literatury ("Motyli a housenky středni Evropy / Nočni motyli II") gąsienica E. variabilis żeruje od sierpnia do czerwca z przerwą na zimowanie. Podobny okres życia gąsienicy podaje też praca J. Fajčika "Motyle strednej Europy/ zv.II Noctuidae". Obie więc strony wymienione przez Ciebie podają prawdę, ale niepełną. W pierwszej z wymienionych przeze mnie prac podają też ciekawą informację, że zdarzają się przypadki częściowego drugiego pokolenia we wrześniu (pewnie na południu Czech - mój komentarz). Sugeruje to, że część gąsienic faktycznie kończy żerowanie w sierpniu i się przepoczwarcza. Brak natomiast pełnej informacji co z tym drugim pokoleniem - czy ginie bezpotomnie, czy znosi jaja, które zimują, czy też wylegają się z tych jaj gąsienice, i te dopiero zimują.
Co do E. modestoides, zdania są podzielone. Słowacy sugerują zimowanie jajeczek, a Czesi uważają, że gąsienica lęgnie się jeszcze jesienią i zimuje, a żerowanie przypada na okres wiosenny. Być może obie wersje są prawdziwe, i zależą od temperatury, gatunek ten bowiem częściej pojawia się w górach.
Co do E. modestoides, zdania są podzielone. Słowacy sugerują zimowanie jajeczek, a Czesi uważają, że gąsienica lęgnie się jeszcze jesienią i zimuje, a żerowanie przypada na okres wiosenny. Być może obie wersje są prawdziwe, i zależą od temperatury, gatunek ten bowiem częściej pojawia się w górach.
-
Łukasz
Dzięki serdeczne Antku!
Na niemieckojęzycznej Wikipedii doczytałem się informacji o zimujących gąsienicach E. variabilis. A czy te czeskie książki podają konkretne gatunki tojadu? Na lepiforum przedstawiony jest w większości tojad lisi A. lycoctonum (vulparia), zaś ten gatunek najbliżej nas znaleźć można dopiero w Beskidzie Żywieckim.
Na niemieckojęzycznej Wikipedii doczytałem się informacji o zimujących gąsienicach E. variabilis. A czy te czeskie książki podają konkretne gatunki tojadu? Na lepiforum przedstawiony jest w większości tojad lisi A. lycoctonum (vulparia), zaś ten gatunek najbliżej nas znaleźć można dopiero w Beskidzie Żywieckim.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Nie. Podano ogólnie: Aconitum spp. i Thalictrum spp.czy te czeskie książki podają konkretne gatunki tojadu?