Euchalcia variabilis

ODPOWIEDZ
Łukasz

Euchalcia variabilis

Post autor: Łukasz »

lepidoptera.eu podaje, zapewne powielając dane z atlasu Nowackiego, że gąsienica żeruje latem, od lipca do września. Natomiast na portalu lepiforum zamieszczono szereg zdjęć sugerujących inną porę - kwiecień - czerwiec. Z drugiej strony bliźniaczy gatunek E. modestoides ma gąsienice wiosną (zimuje jajo?) Ma ktoś inne wiarygodne źródła na ten temat? Pytam, bo chciałbym poszukać larw na tojadzie za kilka tygodni.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Euchalcia variabilis

Post autor: Antek Kwiczala † »

Według dostępnej mi czeskiej literatury ("Motyli a housenky středni Evropy / Nočni motyli II") gąsienica E. variabilis żeruje od sierpnia do czerwca z przerwą na zimowanie. Podobny okres życia gąsienicy podaje też praca J. Fajčika "Motyle strednej Europy/ zv.II Noctuidae". Obie więc strony wymienione przez Ciebie podają prawdę, ale niepełną. W pierwszej z wymienionych przeze mnie prac podają też ciekawą informację, że zdarzają się przypadki częściowego drugiego pokolenia we wrześniu (pewnie na południu Czech - mój komentarz). Sugeruje to, że część gąsienic faktycznie kończy żerowanie w sierpniu i się przepoczwarcza. Brak natomiast pełnej informacji co z tym drugim pokoleniem - czy ginie bezpotomnie, czy znosi jaja, które zimują, czy też wylegają się z tych jaj gąsienice, i te dopiero zimują.
Co do E. modestoides, zdania są podzielone. Słowacy sugerują zimowanie jajeczek, a Czesi uważają, że gąsienica lęgnie się jeszcze jesienią i zimuje, a żerowanie przypada na okres wiosenny. Być może obie wersje są prawdziwe, i zależą od temperatury, gatunek ten bowiem częściej pojawia się w górach.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Dzięki serdeczne Antku!
Na niemieckojęzycznej Wikipedii doczytałem się informacji o zimujących gąsienicach E. variabilis. A czy te czeskie książki podają konkretne gatunki tojadu? Na lepiforum przedstawiony jest w większości tojad lisi A. lycoctonum (vulparia), zaś ten gatunek najbliżej nas znaleźć można dopiero w Beskidzie Żywieckim.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

czy te czeskie książki podają konkretne gatunki tojadu?
Nie. Podano ogólnie: Aconitum spp. i Thalictrum spp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”