Jak w temacie, o ile jest to możliwe na podstawie zdjęcia...chrząszcz ma ok. 23mm długości.
Pochodzenie Sri-Lanka ok. Nelluwa
Prośba o oznaczenie Bogatka
-
Tomasz Świderski
Prośba o oznaczenie Bogatka
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:04 11:59:24Image taken on:04 marca 2012, 10:59 - ndzFocus length:100 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
-
Tomasz Świderski
Re: Prośba o oznaczenie Bogatka
Szczególnie w świetle słonecznym....jednak aparat jest ułomny
i nie potrafi oddać wiernie kolorów...tego cuda....okaz widziany na żywo w słońcu wpada bardziej w jasną zieleń...
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Re: Prośba o oznaczenie Bogatka
Zdjęcie wysłałem do Romka Hołyńskiego, oto co mi odpisał:
Bogatek należy do rodzaju Iridotaenia Deyr., podrodzaju Iridomroczkowskia Hoł., a gatunek wygląda na I. (I.) sulcata (Thb.) [to zresztą jedyna Iridomroczkowskia znana z Cejlonu - pozostałe występują daleko na wschodzie: 1 znany z Molukków, 1 z wysp Lanyu (=Botel Tobago) koło Formozy (=Tajwan), reszta z Filipin.
Mam nadzieję, że czujesz się usatysfakcjonowany, w tych najładniejszych orientalnych bogatkach nie ma chyba na świecie lepszego od Romana
Bogatek należy do rodzaju Iridotaenia Deyr., podrodzaju Iridomroczkowskia Hoł., a gatunek wygląda na I. (I.) sulcata (Thb.) [to zresztą jedyna Iridomroczkowskia znana z Cejlonu - pozostałe występują daleko na wschodzie: 1 znany z Molukków, 1 z wysp Lanyu (=Botel Tobago) koło Formozy (=Tajwan), reszta z Filipin.
Mam nadzieję, że czujesz się usatysfakcjonowany, w tych najładniejszych orientalnych bogatkach nie ma chyba na świecie lepszego od Romana
-
Tomasz Świderski
-