Calathus cinctus
-
Radosław Mroczyński
- UTM: DE03/DE65
- Been thanked: 1 time
Calathus cinctus
Witam wszystkich. Męczy mnie kilka spraw. Jedna z nich to pytanie dlaczego w Katalogu Fauny Polski nie ma Calathus cinctus? Czy ktos jest w stanie mi to wyjaśnić? Czy nie był wogóle notowany? A moze nie odróżniano go od innego gatunku z rodzaju?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Re: Calathus cinctus
W takich sytuacjach zaglądam:
https://entomo.pl/checklist/species.php?id=899
Calathus (Neocalathus) cinctus Motschulsky, 1850
Synonimy: erythroderus Gemminger & Harold, 1868a: 362 [RN]; ruficollis Gautier des Cottes, 1868: 323 [RN]; deplanatus Chaudoir, 1843b: 762 A: TR; jureceki Mařan, 1938e: 87
Skoro w polu KFP jest + to oznacza, że został dodany do Checklisty po wydaniu KFP. Trzeba pamiętac, że Carabidae były wydane jako pierwsze czyli baaardzo dawno temu, bo w 1973 (Tom II).
Tutaj go nie ma
http://coleoptera.ksib.pl/search.php?ta ... pl&dds=par
bo cały czas widać gatunki z KFP czyli wykazane do roku 1973 r. w przypadku Carabidae.
https://entomo.pl/checklist/species.php?id=899
Calathus (Neocalathus) cinctus Motschulsky, 1850
Synonimy: erythroderus Gemminger & Harold, 1868a: 362 [RN]; ruficollis Gautier des Cottes, 1868: 323 [RN]; deplanatus Chaudoir, 1843b: 762 A: TR; jureceki Mařan, 1938e: 87
Skoro w polu KFP jest + to oznacza, że został dodany do Checklisty po wydaniu KFP. Trzeba pamiętac, że Carabidae były wydane jako pierwsze czyli baaardzo dawno temu, bo w 1973 (Tom II).
Tutaj go nie ma
http://coleoptera.ksib.pl/search.php?ta ... pl&dds=par
bo cały czas widać gatunki z KFP czyli wykazane do roku 1973 r. w przypadku Carabidae.
-
Radosław Mroczyński
-
Radosław Mroczyński
I sie urodzilo kolejne pytanie. Kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy stwierdzil wystepowanie C. cinctus w naszym kraju?
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
Wyjaśnienie jest całkiem proste - nie był odróżniany od C. mollis. Jako osobny gatunek wyróżnił go dopiero Aukema (a właściwie przywrócił mu status samodzielnego gatunku - tak to chyba należy określić):Radosław Mroczyński pisze:Witam wszystkich. Męczy mnie kilka spraw. Jedna z nich to pytanie dlaczego w Katalogu Fauny Polski nie ma Calathus cinctus? Czy ktos jest w stanie mi to wyjaśnić? Czy nie był wogóle notowany? A moze nie odróżniano go od innego gatunku z rodzaju?
http://www.habitas.org.uk/groundbeetles ... ?item=7306
Nie pamiętam pracy, w której C. cinctus byłby formalnie wykazany jako gatunek nowy dla kraju (co nie znaczy, że takiej nie ma, bo mogę o czymś nie wiedzieć). Tak na szybko znalazłem, że jest wymieniany przez Aleksandrowicza w serii "Fauna Polski - charakterystyka i wykaz gatunków" z 2004, na nic starszego szukając pobieżnie nie trafiłem, choć przypuszczam, że są takie prace. Wcześniej niejednokrotnie był wykazywany, ale jako C. mollis, np. w opracowaniu "Owady PK Wzniesień Łódzkich" Jaskuły i in. z 2010 jest sprostowanie, że wszystkie rekordy C. mollis z tego terenu dotyczą w istocie C. cinctus.Radosław Mroczyński pisze:I sie urodzilo kolejne pytanie. Kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy stwierdzil wystepowanie C. cinctus w naszym kraju?
-
Radosław Mroczyński
Dzieki Bartku, wiele wyjaśniłes. Zastanawia mnie jednak brak w Faunie Polski (2004) Calathus mollis.
-
Bartek Pacuk
A popatrz, na to nie zwróciłem uwagi...Trzeba by zapytać autora wykazu, dlaczego dla odmiany pominął ten gatunek. Być może chodziło o fakt, że w momencie tworzenia zestawienia wszystkie krajowe okazy znane prof. Aleksandrowiczowi okazały się być C. cinctus, a okazy C. mollis nie były mu znane? Ale to tylko moje przypuszczenie. Choć mogło coś w tym być, C. cinctus jest dużo częściej spotykany, właściwie to jest u nas raczej pospolitym gatunkiem, natomiast C. mollis trafia się rzadko. Przynajmniej z moich własnych doświadczeń tak to wygląda.Radosław Mroczyński pisze:Dzieki Bartku, wiele wyjaśniłes. Zastanawia mnie jednak brak w Faunie Polski (2004) Calathus mollis.
- M. Stachowiak
Calathus mollis w Polsce jest bardzo rzadko spotykany, znany dotąd zaledwie z kilku stanowisk rozmieszczonych w północnej części Polski. Bardzo trudno odróżnić go od C. cinctus, który jest gatunkiem pospolitym w całym kraju, preferującym siedliska na glebach lżejszych, dobrze nasłonecznione. Według mojej wiedzy C. mollis zdaje się być gatunkiem psammofilnym, bowiem większość znanych jego stanowisk to wydmy nadmorskie, rzadziej śródlądowe.
To ja po raz pierwszy wykazałem w 2001 roku C. cinctus z Polski z stanowiska w rezerwacie „Cisy Staropolskie im. L. Wyczółkowskiego” w Wierzchlesie.
To ja po raz pierwszy wykazałem w 2001 roku C. cinctus z Polski z stanowiska w rezerwacie „Cisy Staropolskie im. L. Wyczółkowskiego” w Wierzchlesie.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Tak właśnie spjrzałem do zbioru mam C. mollis, zgadza mi się siedlisko, odłowiony na plaży w Trzęsaczu, zgadzaloby się więc z tym co napisałeś.
-
Bartek Pacuk
Już niemalże gotową (w 95%) mam pracę, w której będzie wymienione stanowisko C. mollis z Suwalszczyzny, a w kolejnej pracy (jeszcze się pisze) będzie stanowisko z Pomorza. Oba okazy Mietku widziałeś (to te z agrocenoz). Mam też zeszłoroczne podejrzane okazy z toruńskiego poligonu (wspominałem o tym Radkowi w prywatnej wiadomości). Jeszcze nie oznaczone, ale są jednolitej barwy, więc bardzo możliwe, ze się okażą C. mollis.M. Stachowiak pisze:Calathus mollis w Polsce jest bardzo rzadko spotykany, znany dotąd zaledwie z kilku stanowisk rozmieszczonych w północnej części Polski. Bardzo trudno odróżnić go od C. cinctus, który jest gatunkiem pospolitym w całym kraju, preferującym siedliska na glebach lżejszych, dobrze nasłonecznione. Według mojej wiedzy C. mollis zdaje się być gatunkiem psammofilnym, bowiem większość znanych jego stanowisk to wydmy nadmorskie, rzadziej śródlądowe.
A tak, teraz pamiętam, to ta praca, co jej nie mam i miałeś mi przekazać przy najbliższej okazjiM. Stachowiak pisze:To ja po raz pierwszy wykazałem w 2001 roku C. cinctus z Polski z stanowiska w rezerwacie „Cisy Staropolskie im. L. Wyczółkowskiego” w Wierzchlesie.
-
Radosław Mroczyński
Złowiłem C. mollis również w agrocenozie, jednak po przeczytaniu postu Pana Mietka nabrałem obaw co do poprawności oznaczenia. Panie Mietku czy znalazłby Pan chwile czasu na sprawdzenie 1 okazu z tego rodzaju gdybym wysłał? Od razu żeby nie wysyłać jednej sztuki podesłał bym jeszcze kilka innych kłopotliwych (Bradycellus, Bembidion) 
- M. Stachowiak
Oczywiście nie odmawiam weryfikacji poprawności oznaczeń, ale uprzedzam, że ostatnio jestem bardzo zajęty (stąd moja zmniejszona aktywność na forum) i zasypany materiałami do zweryfikowania (ba, kilku Kolegom, wśród nich Tobie od dłuższego już czasu zalegam z odesłaniem oznaczonych materiałów, za co wszystkich serdecznie przepraszam
) i może to trochę potrwać. Umówmy się w ten sposób, że prześlę Ci opracowany przeze mnie klucz do oznaczania krajowych Calathusów i jeżeli po skorzystaniu z niego jeszcze będziesz miał wątpliwości, to wówczas podeślesz okazy do sprawdzenia, OK?
-
Radosław Mroczyński
Identycznie jak tutaj (nie robie zdjęcia swojego okazu bo nie chce sie za siebie wstydzić):
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/ca ... mollis.htm
I wyraznie różni się tym od C. cinctus, którego posiadam
Patrze jednak na paramerę i wydają się bardzo podobne (dysponuje powiekszeniem max. 40x - moze to ma znaczenie). Pewna różnica jest, to miejsce gdzie ma być ząbek jest lekko wieksze ale baaardzo nieznacznie. Pozatym prawa paramera u mojego C.mollis? jest lekko wygięta na wierzchołku. Podeśle zdjęcie, ale uprzedzam że w zdjęciach nie jestem najlepszy
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:08 07:11:32Image taken on:08 marca 2012, 06:11 - czwFocus length:4.2 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:80Camera-model:C702
- M. Stachowiak
Na podstawie opisu paramery (zgrubienie w miejscu ząbka wierzchołkowego) i załączonego zdjęcia skłaniam się ku temu, że jest to Calathus cinctus, ale oznaczenie potwierdzę po otrzymaniu okazu. Tu dodatkowa informacja, że C. mollis w odróżnieniu od C. cinctus jest jednolicie ciemno ubarwiony (kolor ciemnej sepii), a lekko rozjaśnione są tylko wentryty tułowia (C. cinctus jest jaśniejszy, przy czym zauważalny jest lekki kontrast między barwą przedplacza (dość jasno brudnopomarańczowe) i pokryw (sepia); nasada ostatnich jest podobnej barwy jak tarcza — dobra cecha odróżniająca od C. melanocephalus).
Pozdrawiam
MS
Pozdrawiam
MS
-
Bartek Pacuk
Z tego by wynikało, że na stronie L. Borowca okaz podpisany jako C. mollis to w rzeczywistości C. cinctus? Przynajmniej tak mi się zawsze wydawało.M. Stachowiak pisze:Tu dodatkowa informacja, że C. mollis w odróżnieniu od C. cinctus jest jednolicie ciemno ubarwiony (kolor ciemnej sepii), a lekko rozjaśnione są tylko wentryty tułowia (C. cinctus jest jaśniejszy, przy czym zauważalny jest lekki kontrast między barwą przedplacza (dość jasno brudnopomarańczowe) i pokryw (sepia); nasada ostatnich jest podobnej barwy jak tarcza — dobra cecha odróżniająca od C. melanocephalus).
- M. Stachowiak
Pomyłka jest możliwa i to chyba ja ją popełniłem
błędnie oznaczając okaz później sfotografowany przez Lecha. Nie można jednak wykluczyć tego, że okaz ten nie jest w pełni wybarwiony, a wówczas rzeczywiście może to być Calathus mollis. Przy okazji najbliższego pobytu we Wrocławiu postaram się to zweryfikować i ewentualny błąd poprawić.
-
Radosław Mroczyński
Pewnie tą strone znacie. Szkoda, że wpadłem na to dopiero teraz. Po zdjęciach tu zamieszczonych (aparatu kopulacyjnego) skłaniam sie ku temu ze posiadam C.cinctus.
http://www.coleo-net.de/coleo/texte/calathus.htm
A tu fotka pokazująca brak kontrastu:
http://www.eurocarabidae.de/eu/?v=photo ... s=Calathus
I tu kolejne:
http://eol.org/pages/3060490/overview
Pokazane na 2 powyzszych zdjeciach osobniki są chyba wyjątkowo jasno ubarwione. W kluczu (link 1) C. mollis jest ciemniejszy.
http://www.coleo-net.de/coleo/texte/calathus.htm
A tu fotka pokazująca brak kontrastu:
http://www.eurocarabidae.de/eu/?v=photo ... s=Calathus
I tu kolejne:
http://eol.org/pages/3060490/overview
Pokazane na 2 powyzszych zdjeciach osobniki są chyba wyjątkowo jasno ubarwione. W kluczu (link 1) C. mollis jest ciemniejszy.
- M. Stachowiak
Tak, znamy, a nawet drugiej jestem współautorem
. Zarówno zdjęcie na stronie Ortwina (eurocarabidae), jak i następnej przedstawia osobniki nie w pełni wybarwione. W rzeczywistości są one dość ciemne, niemal jednolicie ubarwione, bez wyraźnego kontrastu między barwą tarczy przedplecza i pokryw. Ubarwienie ciała C. mollis jest dość dobrze odwzorowane na zdjęciu zamieszczonym w kluczu na stronie Arveda Lompe (coleo-net).