http://youtu.be/WAb2m9NhPXo , z góry dziękuję
prośba o rozpoznanie robala
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
wooper
prośba o rozpoznanie robala
witam od pewnego czasu znajduję takie robaczki u siebie w domu , najczęściej w zeszytach,albo zakamarkach , w opakowaniach po sprzęcie elektrycznym i w bardzo zakurzonych miejscach, robale są przebiegłe , kiedyś jednego wrzuciłem do szklanki z wodą ruszał się potem zesztywniał myślałem , że nie żyje wydobyłem go po jakiś 10 minutach z wody a on zaczął się ruszać to spaliłem go ogniem zwiną się w kulkę ale jak tylko zaprzestałem palenia to robal się rozwinął i zaczął łazić , co gorsza strzeliłem mu klapkiem z 5 razy a on dalej chodził ,próbowałem go zgnieść łyżką i był strasznie twardy. udało mi się zrobić zdjęcia innego ale też tego typu robala bo przypadkiem wpadł do kapsla po frugo
chciałbym wiedzieć co to za robal i czy jest niebezpieczny. proszę o pomoc. tutaj jest filmik z robalem
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: prośba o rozpoznanie robala
Larwa skórnika (Dermestidae), z tego słabawego powiększenia obstawiałabym jakiegoś szubaka (Attagenus sp.).
Jak widać po tym opisie tortur z pierwszego postu, ty jesteś bardziej niebezpieczny dla nich.wooper pisze:chciałbym wiedzieć co to za robal i czy jest niebezpieczny.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: prośba o rozpoznanie robala
Szczęście, że nie użyłeś armaty albo granatu ale z tą pomysłowością wszystko przed Tobą. Zgrzgrzrzrzrzr...wooper pisze:...
- kiedyś jednego wrzuciłem do szklanki z wodą ruszał się potem zesztywniał myślałem , że nie żyje wydobyłem go po jakiś 10 minutach z wody a on zaczął się ruszać
- to spaliłem go ogniem zwiną się w kulkę ale jak tylko zaprzestałem palenia to robal się rozwinął i zaczął łazić
- co gorsza strzeliłem mu klapkiem z 5 razy a on dalej chodził
- próbowałem go zgnieść łyżką i był strasznie twardy
...
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re:
Na pewno o to martwić się nie musisz, chociaż (czarny humor) jeśli pochowają Ciebie w "ziemi" lub ewentualnie "zimnej kwaterze" musisz brać taką ewentualność pod uwagęwooper pisze:tzn. ,że nie muszę się bać że pewnego dnia zaczną wyłazić z mojego ciała???i bardzo dziękuję za identyfikacje
-