Złotki 2x

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vitya74
UTM: DC77

Złotki 2x

Post autor: vitya74 »

Proszę o potwierdzenie lub korektę moich przypuszczeń.
Granatowa, prawie czarna złapana w połowie sierpnia br. w W-wie, na Kępie Tarchomińskiej, na skoszonej łące, siedziała na źdźble trawy. Jak widać mierzy ok. 8mm.
Ruda pochodzi z Puszczy Bolimowskiej, z łąki nad Rawką. 25.09.2011 r. widziałem kilka osobników wielkości 7-8mm na różnych roślinach zielnych.
Moje typy w nazwach plików.
Załączniki
Ch.haemoptera_DSCN7665.jpg
Przejrzano 815 razy
Ch.staphylea_DSCN7959.jpg
Przejrzano 815 razy
liszka11
UTM: Mielec

Re: Złotki 2x

Post autor: liszka11 »

Oba owady rozpoznane prawidłowo
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

liszka11 pisze:Oba owady rozpoznane prawidłowo
Ja to się nie znam.
Ale jeśli potwierdzasz oznaczenie to napisz dlaczego tak myślisz.
Jakieś argumenty.
Pzdr
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Oznaczenia są poprawne. Za Ch. staphylea przemawia wygląd przedplecza - wyraźnie widoczne są wgniecenia wzdłuż krawędzi bocznych. Za Ch. haemoptera przemawia punktowanie pokryw i ogólny pokrój ciała (tzn. jego pękatość, co dodatkowo wskazuje jeszcze, ze to samica).
Awatar użytkownika
vitya74
UTM: DC77

Post autor: vitya74 »

Dziękuję liszce, Bartkowi za potwierdzenie, a Grzegorzowi za czujność.
Prawdę mówiąc ja poszedłem na skróty i gdy znalazłem odpowiednie zdjęcia okazów w ikonografii Prof. Borowca to na stronach Coleoptera Poloniae poczytałem czy to aby przypadkiem nie wyszły mi jakieś rzadkości, no i w końcu zajrzałem do klucza PTE czytając opisy gatunków. Może to troszkę nie fair ale przynajmniej rozpoznałem, że to złotki. :D
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

vitya74 pisze:Prawdę mówiąc ja poszedłem na skróty i gdy znalazłem odpowiednie zdjęcia okazów w ikonografii Prof. Borowca to na stronach Coleoptera Poloniae poczytałem czy to aby przypadkiem nie wyszły mi jakieś rzadkości, no i w końcu zajrzałem do klucza PTE czytając opisy gatunków. Może to troszkę nie fair ale przynajmniej rozpoznałem, że to złotki.  :D
Te Twoje "skróty" to dużo więcej, niż się chce wielu osobom wrzucającym zdjęcia do oznaczenia. Wykorzystałeś 3 bardzo dobre narzędzia i dzięki temu udało Ci się poprawnie wytypować gatunki. W takiej sytuacji pytanie o potwierdzenie oznaczeń jest jak najbardziej fair 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”