który to modraszek?
-
przemek laskowski
- Been thanked: 1 time
który to modraszek?
fotka z 15 lipca 2011, kwadrat EC95. śródleśna łąka pełna posłonków, bodziszków, macierzanek, wrzosu i wyki, oraz szczodrzenców. motyle i trzmiele okupowały tego dnia kwiaty macierzanki piaskowej. Mam swój typ,ale nie chcę nic sugerować.
- Załączniki
-
- a1.jpg (53.23 KiB) Przejrzano 1892 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:15 10:34:54Image taken on:15 lipca 2011, 08:34 - ptFocus length:8.7 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
-
Ramidon
Re: który to modraszek?
Charakterystycznie przesunięta jedna z górnych plamek na tylnym skrzydle sugeruje rodzaj Aricia. Nie będzie Ci trudno określić gatunek, pod warunkiem, że pamiętasz jak wyglądała górna strona skrzydeł.
-
przemek laskowski
obstawiając gatunek,który powinien być słuszny to Aricia agestis, ale z pewną dozą nieśmiałości liczyłem na A. artaxerxes, bowiem wierzch skrzydeł był ciemno brązowy(jednak chyba było to życzenie początkującego miłośnika motyli
).
Mam 2 książki o motylach:Panów Buszki i Masłowskiego i Pana Wareckiego i szczególnie z tej drugiej książki- zdjęcia z natury- mój motylek był zbliżony do A. artaxerxes.
Ale nie zniechęcam się i będę nadal szukał ciekawych gatunków w moim kwadracie.
Dzięki za odpowiedź
Mam 2 książki o motylach:Panów Buszki i Masłowskiego i Pana Wareckiego i szczególnie z tej drugiej książki- zdjęcia z natury- mój motylek był zbliżony do A. artaxerxes.
Ale nie zniechęcam się i będę nadal szukał ciekawych gatunków w moim kwadracie.
Dzięki za odpowiedź
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Od kolegi Przemka otrzymałem zdjęcie innego motyla (niż prentowane powyżej) z tego samego stanowiska, zrobione kilka dni wcześniej. Jak dla mnie bardzo ciekawy temat bo uważam, że jest to prawdopodobnie A. artaxerxes
.
Pierwsze zdjęcie to A. agestis lub A.artaxerxes a drugie zdjęcie to samica A. artaxerxes lub A. eumedon. Gdyby była pewność, że oba zdjęcia dotyczą tego samego gatunku oznaczenie było by dużo łatwiejsze.
Pierwsze zdjęcie to A. agestis lub A.artaxerxes a drugie zdjęcie to samica A. artaxerxes lub A. eumedon. Gdyby była pewność, że oba zdjęcia dotyczą tego samego gatunku oznaczenie było by dużo łatwiejsze.
- Załączniki
-
- Aricia ssp..JPG (56.5 KiB) Przejrzano 1840 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:30 16:08:23Image taken on:30 czerwca 2011, 14:08 - czwFocus length:5.2 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
-
Ramidon
Motylek z fotografii może równie dobrze być samicą Polyommatus amandus. Aby wyjasnić kwestię Aricia agestis/artaxerxes przydałoby sie zdjęcie górnej strony skrzydeł motyla przedstawionego na pierwszej fotografii. Ale to zalezy od autora tematu, czy zechce jeszcze raz przejść sie po tym stanowisku i odszukać ten gatunek.
- Dispar
-
przemek laskowski
na początek wielkie dzięki za próbę rozwikłania zagadki. A wracając już do sedna tematu, to zdjęcie przesłane przez kolegę Dispara(motylek z wierzchu) na 100% nie przedstawia modraszka amandusa, gdyż kilka minut próbowałem zrobić mu zdjęcie i przyjrzałem się dokładnie spodowi skrzydeł motyla- miał charakterystyczne ustawienie dwóch kropek na tylnym skrzydełku- jak u agestisa lub artakserksesa. Ale jak to w takich przypadkach bywa, im ja bardziej chciałem zrobić zdjęcie spodu, tym motylek bardziej utrudniał i w końcu dałem za wygraną.(ale zdjęcie wierzchu dał sobie zrobić
). Co do modraszka eumedona, to obawiam się, że nie występuje na tym stanowisku(ale wydaje mi się tylko w oparciu o fakt, że nie spotkałem żadnego "egzemplarza" z tą charakterystyczną długą białą kreską na skrzydełku- a muszę opierać się na zdjęciach z dwóch książek o motylach dziennych: Panów Buszko i Masłowskiego i Pana Wareckiego i w obydwu książkach eumedony te białe kreski mają). Ogólnie stanowisko jest korzystne dla motyli z uwagi na występowanie dużej ilości roślin pokarmowych dla images i gąsienic i motylków lata(latało) sporo.
Ponieważ temat zainteresował doświadczonych entomologów(ja zaczynam dopiero przygodę), to jutro odwiedzę to stanowisko i postaram się pstryknąć kilka nowych fotek- z naciskiem na obydwie strony skrzydełek.
Ponieważ temat zainteresował doświadczonych entomologów(ja zaczynam dopiero przygodę), to jutro odwiedzę to stanowisko i postaram się pstryknąć kilka nowych fotek- z naciskiem na obydwie strony skrzydełek.
- Dispar
Jest już za póżno na ten gatunek- nie spotkasz nawet mocno zlatanych okazów.
-
jarecki
- Kontakt:
strasznie to przypomina zdjęcie z wiki
Polyommatus icarus
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0926183341
Polyommatus icarus
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0926183341
- Dispar
-
jarecki
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Polyommatus_icarus_Mikołów.jpg&filetimestamp=20070926183341
-
przemek laskowski