który to modraszek?

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
przemek laskowski
Been thanked: 1 time

który to modraszek?

Post autor: przemek laskowski »

fotka z 15 lipca 2011, kwadrat EC95. śródleśna łąka pełna posłonków, bodziszków, macierzanek, wrzosu i wyki, oraz szczodrzenców. motyle i trzmiele okupowały tego dnia kwiaty macierzanki piaskowej. Mam swój typ,ale nie chcę nic sugerować.
Załączniki
a1.jpg
a1.jpg (53.23 KiB) Przejrzano 1892 razy
Original image recording time:
2011:07:15 10:34:54
Image taken on:
15 lipca 2011, 08:34 - pt
Focus length:
8.7 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H7
Ramidon

Re: który to modraszek?

Post autor: Ramidon »

Charakterystycznie przesunięta jedna z górnych plamek na tylnym skrzydle sugeruje rodzaj Aricia. Nie będzie Ci trudno określić gatunek, pod warunkiem, że pamiętasz jak wyglądała górna strona skrzydeł.
przemek laskowski

obstawiając gatunek,który powinien być słuszny to Aricia agestis, ale z pewną dozą nieśmiałości liczyłem na A. artaxerxes, bowiem wierzch skrzydeł był ciemno brązowy(jednak chyba było to życzenie początkującego miłośnika motyli :wink: :cry: ).
Mam 2 książki o motylach:Panów Buszki i Masłowskiego i Pana Wareckiego i szczególnie z tej drugiej książki- zdjęcia z natury- mój motylek był zbliżony do A. artaxerxes.
Ale nie zniechęcam się i będę nadal szukał ciekawych gatunków w moim kwadracie.
Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Od kolegi Przemka otrzymałem zdjęcie innego motyla (niż prentowane powyżej) z tego samego stanowiska, zrobione kilka dni wcześniej. Jak dla mnie bardzo ciekawy temat bo uważam, że jest to prawdopodobnie A. artaxerxes :D .
Pierwsze zdjęcie to A. agestis lub A.artaxerxes a drugie zdjęcie to samica A. artaxerxes lub A. eumedon. Gdyby była pewność, że oba zdjęcia dotyczą tego samego gatunku oznaczenie było by dużo łatwiejsze.
Załączniki
Aricia ssp..JPG
Aricia ssp..JPG (56.5 KiB) Przejrzano 1840 razy
Original image recording time:
2011:06:30 16:08:23
Image taken on:
30 czerwca 2011, 14:08 - czw
Focus length:
5.2 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H7
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Motylek z fotografii może równie dobrze być samicą Polyommatus amandus. Aby wyjasnić kwestię Aricia agestis/artaxerxes przydałoby sie zdjęcie górnej strony skrzydeł motyla przedstawionego na pierwszej fotografii. Ale to zalezy od autora tematu, czy zechce jeszcze raz przejść sie po tym stanowisku i odszukać ten gatunek.
Awatar użytkownika
Dispar

W tym przypadku nabicie tego okazu na szpilkę było by bardzo uzasadnione :D .
przemek laskowski

na początek wielkie dzięki za próbę rozwikłania zagadki. A wracając już do sedna tematu, to zdjęcie przesłane przez kolegę Dispara(motylek z wierzchu) na 100% nie przedstawia modraszka amandusa, gdyż kilka minut próbowałem zrobić mu zdjęcie i przyjrzałem się dokładnie spodowi skrzydeł motyla- miał charakterystyczne ustawienie dwóch kropek na tylnym skrzydełku- jak u agestisa lub artakserksesa. Ale jak to w takich przypadkach bywa, im ja bardziej chciałem zrobić zdjęcie spodu, tym motylek bardziej utrudniał i w końcu dałem za wygraną.(ale zdjęcie wierzchu dał sobie zrobić :evil: ). Co do modraszka eumedona, to obawiam się, że nie występuje na tym stanowisku(ale wydaje mi się tylko w oparciu o fakt, że nie spotkałem żadnego "egzemplarza" z tą charakterystyczną długą białą kreską na skrzydełku- a muszę opierać się na zdjęciach z dwóch książek o motylach dziennych: Panów Buszko i Masłowskiego i Pana Wareckiego i w obydwu książkach eumedony te białe kreski mają). Ogólnie stanowisko jest korzystne dla motyli z uwagi na występowanie dużej ilości roślin pokarmowych dla images i gąsienic i motylków lata(latało) sporo.
Ponieważ temat zainteresował doświadczonych entomologów(ja zaczynam dopiero przygodę), to jutro odwiedzę to stanowisko i postaram się pstryknąć kilka nowych fotek- z naciskiem na obydwie strony skrzydełek.
Awatar użytkownika
Dispar

Jest już za póżno na ten gatunek- nie spotkasz nawet mocno zlatanych okazów.
jarecki
Kontakt:

Post autor: jarecki »

strasznie to przypomina zdjęcie z wiki
Polyommatus icarus

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0926183341
Awatar użytkownika
Dispar

Podaj poprawny link .
jarecki
Kontakt:

Post autor: jarecki »

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Polyommatus_icarus_Mikołów.jpg&filetimestamp=20070926183341
przemek laskowski

No niestety. Znalazłem tylko jednego P.daphnis i kilka P.ikarus. :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”