Dasypogon diadema

Muchówki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
avidal
Kontakt:

Dasypogon diadema

Post autor: avidal »

Nieoczekiwanie, bo zazwyczaj latają u mnie takie w odcieniach czerni i szarości. Również urodziwe, ale ten robi jednak większe wrażenie. Laphria flava to dal mnie egzotyka. Raz trafił się Choerades. Tym razem także wziąłem go za przedstawiciela tego rodzaju. Ale czerwone nogi mi nie pasują. Ani do C. marginata, ani do C.gilva. I pomyślałem sobie, ze być może to coś ciekawszego. Może to Molobratia teutonus?
Łódź. 12 lipca.
Na tej identyfikacji szczególnie mi zależy. Bardzo proszę o jakiekolwiek typy, czy wskazówki. Spróbuję się odwdzięczyć. Na razie na wszelki wypadek schwytałem łowika, gdyby ktoś kolekcjonował, lub potrzebował do badań. O ile to nie jakiś pospolicicuh i trzymam go niepotrzebnie.
Załączniki
asilid.jpg
Przejrzano 2425 razy
asilid_.jpg
Przejrzano 2425 razy
asilid..jpg
Przejrzano 2425 razy
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Re: Nieoczekiwanie piękny łowik.

Post autor: red45 »

Dasypogon diadema - samica?
Awatar użytkownika
avidal
Kontakt:

No jasne. Nawiedzały mnie dotąd same samce i dlatego nie wziąłem pod uwagę tego gatunku. A zatem owad w miarę często spotykany, bez rewelacji. Za chwilę znajdzie się na pasie startowym na balkonie. Jestem zawiedziony, ale tylko trochę. Dzięki, Red.
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Post autor: red45 »

Chwila, chwila - CL-VU :-)
Awatar użytkownika
avidal
Kontakt:

Wiem, co ci chodzi po głowie. Ale u mnie na serio nie jest wyjątkowo rzadki, co w jakimś stopniu potwierdza Twoje podejrzenia. Z drugiej strony to spora bestia, ciężko ją przeoczyć.
Edit: Przepraszam, trafiłem już raz samicę, Łukasz mi ją oznaczył. Tamto ujęcie było niezbyt, nie eksponowało należycie odwłoka, stąd moje przeoczenie.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Wielka szkoda, że fotografując tak efektowne owady, ciągle jeszcze nie zwracasz uwagi na kadr...

Paweł
Awatar użytkownika
avidal
Kontakt:

Odcięte odnóża, wiem. Wytłumaczenie, choć marne, mam. Słońce sprawiło, że nic nie widziałem na wyświetlaczu lcd (kto zna minoltę z3, wie o czym piszę). Potem przełączyłem na wizjer i mam sporo zdjęć owada w całości. Ale te wydały mi się najbardziej diagnostyczne, wiec to je umieściłem.
Niemniej oczywiście masz zupełną rację. Fotograf dupa to ja.
Zawaliłem tyle fajnych momentów, że czasem mam ochotę tłuc głową w ścianę.
Dzisiaj zwiała mi jakaś Phytoecia. Zanim się złożyłem do zdjęcia, już jej nie było. A raczej ich, bo to parka mi umknęła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „DIPTERA”