Witam, mam do oznaczenia dwie gąsienice. Podejrzewam, iż są to zawisaki, ponieważ znalazłem je na przytulii. Oba osobniki są jednak maleńkie (około 14 mm) i nie jestem w stanie określić, co to za gatunki. Wydaje mi się, że na obu gąsieniczkach widzę maleńki zalążek charakterystycznego dla zawisaków rogu, ale nie wiem czy przypadkiem moja nadzieja co do zawisaków nie podowuje po prostu, że mi się ten róg wydaje. Załączam zdjęcia makro. Proszę o oznaczenie.
EDIT:
Gąsienice znalezione w Józefowie pod Lublinem, 25.06.2011, godzina około 5:30-7:00. Warunki pogodowe: wilgotny, słoneczny poranek, temperatura na oko jakieś 13-15 stopni.
Dwie gąsienice
-
Deadache
- Wojtek Guzik
Re: Dwie gąsienice
Niestety, są to larwy jakichś błonkówek.
Zawisaki od razu po wykluciu z jaja mają dość pokaźny w stosunku do reszty ciała róg (oczywiście z pominięciem D. porcellus).
Szukaj dalej, sezon na gąsienice zawisaków dopiero się zaczyna, na pewno jeszcze coś znajdziesz
Zawisaki od razu po wykluciu z jaja mają dość pokaźny w stosunku do reszty ciała róg (oczywiście z pominięciem D. porcellus).
Szukaj dalej, sezon na gąsienice zawisaków dopiero się zaczyna, na pewno jeszcze coś znajdziesz
-
Deadache