Czy to Merodon equestris (Syrphidae)?
- Witek Płachta
Czy to Merodon equestris (Syrphidae)?
Niestety mucha nie dała mi szansy na cyknięcie lepszego zdjęcia. Wydaje mi się jednak że mimo to jest na tyle charakterystyczna że spece ją oznaczą. Na Diptera.info znalazłem podobną Merodon equestris. Może to ona? Mucha oblatywała wysychający rów melioracyjny.
Dziekuję
Witek.
Dziekuję
Witek.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:20 10:46:58Image taken on:20 maja 2011, 08:46 - ptFocus length:5 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:COOLPIX S5100
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Re: Czy to Merodon equestris (Syrphidae)?
To raczej nie jest Merodon (po użyłkowaniu, ale też nie widać prawie nic) a najgrosze, że nie mogę z niczym innym lepiej skojarzyć. Na Volucella bombylans - nie to ubarwienie, ani Pocota, może Malota tricolor. Czy mucha została pojmana? 
Najważniejsze co trzeba ująć fotografując, żeby dalo się oznaczyć (nie dotyczy zdjęć artystycznych) to użyłkowanie skrzydeł i twarz z profilu a najlepiej z pólprofilu.
Najważniejsze co trzeba ująć fotografując, żeby dalo się oznaczyć (nie dotyczy zdjęć artystycznych) to użyłkowanie skrzydeł i twarz z profilu a najlepiej z pólprofilu.
- Witek Płachta
Re: Czy to Merodon equestris (Syrphidae)?
Tak, tak Jacku, najgorsze jest to że owady fotografowane w naturze nie zawsze dadzą się podejść ze strony umożliwiającej ich identyfikację a do tego niektóre są bardzo płochliwe i niecierpliwe
Ja nie łapię więc szanse na oznaczenie raczej przepadły. No cóż, mówi się trudno
Mój typ opierał się na porównaniu z tą muchą http://www.diptera.info/photogallery.php?photo_id=2261
Dzięki za odzew.
Witek.
Dzięki za odzew.
Witek.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- Witek Płachta