Proszę o oznaczenie
-
Monia
- Kontakt:
Proszę o oznaczenie
fotki zrobione w okolicach stawów na opolszczyznie w ostatnich dniach
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:03 17:31:30Image taken on:03 lipca 2010, 15:31 - sobFocus length:72 mmShutter speed:1/1000 SecF-number:f/5ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
-
Filip S.
Re: Proszę o oznaczenie
Proponuję poszukać tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Owady_Pols ... Odonata.29 bo to dojść pospolite gatunki i ewentualnie tu http://www.odonata.pl/index.php jeżeli nie chce się przeszukiwać wikipedii.
- tiktaalik
Pospolite nie znaczy łatwe do oznaczenia. Ja na przyklad nie jestem pewien, czy zdjecie DSCO3167 przedstawia młodego samca Orthetrum cancellatum, czy raczej jest to reprezentant Sympetrum danae. Prawdopodobnie znajdzie sie ktoś bardziej wyrozumialy i życzliwy od Filipa Siedleckiego. Trochę cierpliwosci, Monia.
Oczywiscie próby autorskie jak najbardziej wskazane. Jednak i tak potrzebna będzie weryfikacja, jako ze jesteś zdaje sie początkująca.
Oczywiscie próby autorskie jak najbardziej wskazane. Jednak i tak potrzebna będzie weryfikacja, jako ze jesteś zdaje sie początkująca.
-
Filip S.
Na jakiej podstawie sądzisz, że jestem nieżyczliwy? Po prostu nic tak nie cieszy jak samodzielne oznaczenie. Po za tym to edukacja.
- tiktaalik
Odesłaleś więc koleżankę na stronę Odonata z czystej bezinteresownej sympatii? Oznaczanie wazek wymaga wprawy i opatrzenia, czy też nawet umiejętności poslugiwania sie kluczem. Naprawdę sądzisz, ze nowicjuszka jest w stanie samodzielnie oznaczyć często podobne do siebie gatunki? Nie wierzę, ze jesteś tak naiwny.
Od jakiegoś czasu niektorym tutaj zwykło się traktować nowicjuszy z arogancką wyższoscią, jakby sztuka rozpoznawania owadow byla obowiazkowa i w jakiś szczegolny nobilitująca. Tymczasem zjawiają sie tu po prostu ludzie potrzebujący pomocy. Nie edukacji, ale identyfikacji. Chcą wiedzieć, cóż wlaściwie zaobserwowali. Jeśli chętnych na oznaczenie brak, odejdą z kwitkiem. Nie ma potrzeby kształcić ich na entomologów. Jeśli złapią bakcyla, sami zaczną się dokształcać.
Od jakiegoś czasu niektorym tutaj zwykło się traktować nowicjuszy z arogancką wyższoscią, jakby sztuka rozpoznawania owadow byla obowiazkowa i w jakiś szczegolny nobilitująca. Tymczasem zjawiają sie tu po prostu ludzie potrzebujący pomocy. Nie edukacji, ale identyfikacji. Chcą wiedzieć, cóż wlaściwie zaobserwowali. Jeśli chętnych na oznaczenie brak, odejdą z kwitkiem. Nie ma potrzeby kształcić ich na entomologów. Jeśli złapią bakcyla, sami zaczną się dokształcać.
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Proszę o spokój
Mam nadzieję, że Tiktaaliku nie prowokujesz awanturki
Samodzielne oznaczanie to wspaniała przygoda, która daje nie tylko satysfakcję, ale też możliwość zapytania siebie: po co ja robię w ogóle te zdjęcia? Jeżeli to coś głębszego, niż tylko masówka do pokazania, to Monia chętnie skorzysta z propozycji. Ale to będzie jej wybór, więc nie ma co roztrząsać czyichś pobudek ( czyli pobudek Filipa ). Poczekajmy na to co powie Monia 
Mam nadzieję, że Tiktaaliku nie prowokujesz awanturki
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
A ja wezmę tu stronę Tiktaalika, bo ważki wbrew pozorom nie są łatwe do ID - IMO laik czy początkujący nawet używając klucza może mieć kłopoty (a już z Wiki na pewno nie da się ich oznaczać).
Co do meritum zaś - zanim zjawią się ważkolodzy może parę ode mnie (weryfikacja ofkors mile widziana):
DSC03095 - Platycnemis pennipes
DSC03167, IMG_7090, DSC03226 - Orthetrum cancellatum (ostatni - samiec)
DSC03274, DSC03291 - Sympetrum sanguineum
IMG_7113 - Libellula quadrimaculata
Co do meritum zaś - zanim zjawią się ważkolodzy może parę ode mnie (weryfikacja ofkors mile widziana):
DSC03095 - Platycnemis pennipes
DSC03167, IMG_7090, DSC03226 - Orthetrum cancellatum (ostatni - samiec)
DSC03274, DSC03291 - Sympetrum sanguineum
IMG_7113 - Libellula quadrimaculata
-
Monia
- Kontakt:
Aneta dzieki
tiktaalik Almandyn tak dla mnie to czarna magia znaczy te które nie są do siebie podobne znaczy nie różnia się tylko drobnymi detalami staram się sama oznaczać a raczej próbować ale dla mnie dobrze jest jak ktoś oznaczy ja sobie podpisze i wiem że nastepny podobny sfocony owad bedzie porównywany do tego co mam oznaczonego i być moze nie bedzie pomyłki.
Przyznam że interesuje się w zasadzie całą przyrodą począwszy od owadów na ssakach kończąc i z każdego po trochu się uczę.Mam książki o owadach Bellmanna i przewodnik owady.Często do nich zaglądam czytajac występowanie wygląd i wogóle.
Teraz jestem na etapie robienia swojej fotoksiązki i dlatego potrzebuję nazwy owadów,które bym chciała,żeby sie w niej znalazły.Oczywiście jest ona tylko dla mnie i znajomi beda mogli podziwiać świat przyrody a do tego wiedzieć co za stworzenie oglądaja na fotce:)
tiktaalik Almandyn tak dla mnie to czarna magia znaczy te które nie są do siebie podobne znaczy nie różnia się tylko drobnymi detalami staram się sama oznaczać a raczej próbować ale dla mnie dobrze jest jak ktoś oznaczy ja sobie podpisze i wiem że nastepny podobny sfocony owad bedzie porównywany do tego co mam oznaczonego i być moze nie bedzie pomyłki.
Przyznam że interesuje się w zasadzie całą przyrodą począwszy od owadów na ssakach kończąc i z każdego po trochu się uczę.Mam książki o owadach Bellmanna i przewodnik owady.Często do nich zaglądam czytajac występowanie wygląd i wogóle.
Teraz jestem na etapie robienia swojej fotoksiązki i dlatego potrzebuję nazwy owadów,które bym chciała,żeby sie w niej znalazły.Oczywiście jest ona tylko dla mnie i znajomi beda mogli podziwiać świat przyrody a do tego wiedzieć co za stworzenie oglądaja na fotce:)
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Monia - same zdjęcia do oznaczania nie wystarczą, trzeba jeszcze wiedzieć na co patrzeć
Na odonata.pl jest klucz:
http://www.odonata.pl/kluczfam.php
możesz próbować identyfikować wg niego i podawać tu swoje oznaczenia do weryfikacji.
http://www.odonata.pl/kluczfam.php
możesz próbować identyfikować wg niego i podawać tu swoje oznaczenia do weryfikacji.
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
1 -Platycnemis pennipes
2 - O.cancellatum
3 - S.sanguineum
4 - S.sanguineum
5 - Platycnemis pennipes
6 -O.cancellatum
7 - L.quadrimaculata
8 - S.sanguineum
9 - O.cancellatum
Oznaczenia Anety poprawne ofkors.
2 - O.cancellatum
3 - S.sanguineum
4 - S.sanguineum
5 - Platycnemis pennipes
6 -O.cancellatum
7 - L.quadrimaculata
8 - S.sanguineum
9 - O.cancellatum
Oznaczenia Anety poprawne ofkors.
-
Monia
- Kontakt:
A to husarz władca?fotka pochodzi z 2003r zrobiona w okolicach dubienki na stawie latem
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Aeshna affinis. Podaj proszę lokalizację w klasyczny sposób. Obecnie affinis jest niemal wszędzie w pewnych regionach ale w 2003 roku wcale tak nie było (względnie nie wiedzieliśmy o tym jeszcze).
-
Monia
- Kontakt:
To podaje dokładną lokalizację:
staw -wieś Radziejów,gmina dubienka pow.chełmski
zrobione w dniu 17.08.2003r
przyznam,że wtedy tak sobie robiłam fotki wszystkiemu co się ruszało:)jeszcze mam 2 fotki ale gorszej jakosci bo robione kodakiem z 3,2mpix a ważka była dość uparta jeśli chodzi o pozowanie biegałam miedzy dwoma stawami obsadzonymi wierzbami kulistymi i zwykłymi,plus trzciny wokół.tyle moge napisać bo nie wiem co jeszcze,widziałam tylko 1 osobnika.
staw -wieś Radziejów,gmina dubienka pow.chełmski
zrobione w dniu 17.08.2003r
przyznam,że wtedy tak sobie robiłam fotki wszystkiemu co się ruszało:)jeszcze mam 2 fotki ale gorszej jakosci bo robione kodakiem z 3,2mpix a ważka była dość uparta jeśli chodzi o pozowanie biegałam miedzy dwoma stawami obsadzonymi wierzbami kulistymi i zwykłymi,plus trzciny wokół.tyle moge napisać bo nie wiem co jeszcze,widziałam tylko 1 osobnika.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Dzięki, taki opis wystarczy. Interesująca jest data stwierdzenia - niemal najpóźniejsza jaką znam 
-
Monia
- Kontakt:
Może też kiedyś ktoś pstryknął fotkę i nie wstawił jej nigdzie tak jak ja,byłam przekonana że to husarz władca i tak zostało a ostatnio robiac album w picassie przypomniałam sobie,że była jeszcze fotka tej ważki i odnalazłam płytę.Tak mnie coś pokusiło by się upewnić co do nazwy:)
Mam jeszcze do oznaczenia tą ważkę zrobione dzisiaj nad przegiem odry/obrowiec
Mam jeszcze do oznaczenia tą ważkę zrobione dzisiaj nad przegiem odry/obrowiec
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:20 16:51:30Image taken on:20 lipca 2010, 14:51 - wtFocus length:48 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/16ISO speed rating:800Camera-model:Canon EOS 450D
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
-
Monia
- Kontakt:
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Szablak krwisty Sympetrum sanguineum samiec,
lecicha pospolita Orthetrum cancellatum samica,
żagnica wielka Aeshna grandis samica.
lecicha pospolita Orthetrum cancellatum samica,
żagnica wielka Aeshna grandis samica.
-
Monia
- Kontakt:
A ta ważka czemu ma czerwone oczy?widziałam może ze 3 takie ważki, odrazu prosze o identyfikacje.sorki za jakość ale była daleko i przybliżenie 24x
fotka z dzisiaj staw w obrowcu/opolskie
fotka z dzisiaj staw w obrowcu/opolskie
- abruzzi83
To chyba Erythromma najas - Oczobarwnica większa. Skoro niebieska, to zapewne samiec.
- Piotr M.
-
Monia
- Kontakt:
Dziekuję za oznaczenie.Ciekawie teraz dzieje się nad wodami sporo ważek tych mniejszych i tych wiekszych.
-
Monia
- Kontakt:
proszę o potwierdzenie oznaczenia.fotka pochodzi z dzisiaj z stawów hodowlanych w byczynie(chyba jeszcze opolskie)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:14 12:49:24Image taken on:14 lipca 2012, 10:49 - sobFocus length:6 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
-
Monia
- Kontakt:
Poprosze o oznaczenie tej zółtej ważki czy to samica szablaka krwistego?
druga to lecicha pospolita?
Fotki pochodza z stawów "czerwone górki" okolice gogolina
to pierwsza wizyta na tych wysychajacych stawach więc na pewno cos jeszcze ciekawego lata:)
druga to lecicha pospolita?
Fotki pochodza z stawów "czerwone górki" okolice gogolina
to pierwsza wizyta na tych wysychajacych stawach więc na pewno cos jeszcze ciekawego lata:)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:05 13:45:53Image taken on:05 sierpnia 2012, 11:45 - ndzFocus length:72 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/5ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:05 13:53:32Image taken on:05 sierpnia 2012, 11:53 - ndzFocus length:72 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/5ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
- Piotr M.
1 - młoda samica Sympetrum fonscolombii
2 - stara samica Orthetrum coerulescens
Zgłoś obydwa rekordy do monitoringu ciepłolubów (więcej info: http://www.odonata.pl/monitoring.php). Ten szablak jest z drugiej generacji.
2 - stara samica Orthetrum coerulescens
Zgłoś obydwa rekordy do monitoringu ciepłolubów (więcej info: http://www.odonata.pl/monitoring.php). Ten szablak jest z drugiej generacji.
-
Monia
- Kontakt:
Piotr M. dzieki za oznaczenie.no to juz sporo mi sie zebrało tych gatunków ważek:)dobrze ze tam pojechalismy i znalezlismy wogóle to miejsce:)nastawilismy sie głównie na ptaki ale ze odleciały to i ważki pstrykalismy.jaszcze cos tam latało z niebieskich ale słonce ostatnio na mnie zle działa(piecze) i nie mogłam dłużej tam być. 
-