W mojej piwnicy gdzie przetrzymywane jest drewno znalazłam dużą larwę. Ma dlugość ok 8cm. Nie wiem co to jest. Nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
Wielka larwa. Co to ? [Cossus cossus]
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
kukurydza95
Wielka larwa. Co to ? [Cossus cossus]
Witam.
W mojej piwnicy gdzie przetrzymywane jest drewno znalazłam dużą larwę. Ma dlugość ok 8cm. Nie wiem co to jest. Nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
PS. przepraszam za słabą jakość zdjęcia.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:03:19 12:53:28Image taken on:19 marca 2011, 11:53 - sobCamera-model:GT505
Ostatnio zmieniony 19 marca 2011, 13:16 - sob przez kukurydza95, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł Walkiewicz
- Kontakt:
-
kukurydza95
-
jon
Re: Wielka larwa. Co to ? [Cossus cossus]
Więc ten okaz raczej też będzie cossusem a nie terebrą. Początkowo podpaliłem się, że jest blada jak na cossusa. Tak czy inaczej cieszę się również z cossusa. Wylazło toto z klocków na opał.
No, coś obie blade jak na czerwicę... C.cossus kiedyś mi zbladł w bułce, ale dopiero jak zaczął już puchnąć wszerz. Nadal był jednak różowy na grzbiecie. Cóż więc przemawia za tym że te powyżej to nie terebry?
- Witek Płachta
Trafiał może ktoś na imago w połowie maja? Czy może tak jak podaje lepidoptera.eu początek czerwca jest najwcześniejszym terminem lotu tej ćmy?
- Witek Płachta
Pytałem bo teściu w połowie marca robiąc porządki w psiej budzie znalazł w jego posłaniu wyrośniętą larwę Cossus cossus. Wziąłem ją do domu i przetrzymałem aż do momentu przepoczwarczenia. Tyle że nie wiem czy nie zrobiłem jej niedźwiedziej przysługi
bo chyba miała za ciepło i wyszła kilka dni temu. Sądząc po majowych temperaturach to ta moja raczej ma nikłe szanse by spotkać w naturze jakiegoś kawalera 
-
jon
Poczwarka w kokonie C. cossus. Ciekawe czy skuteczną metodą na hodowlę nie byłoby zainstalowanie jaj w korze starego drzewa w ogrodzie, powiedzmy jabłoni? Drzewo mogłoby potem pójść do pieca.
-