Chrząszczarze z płn-zach. Polski - odezwijcie się :)

Chrząszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Been thanked: 3 times

Chrząszczarze z płn-zach. Polski - odezwijcie się :)

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Koledzy - jestem ze Szczecina i powiem szczerze - że z moich okolic nie znam żadnego chrząszczarza. Proszę więc o ujawnienie się :) kto się zajmuje chrząszczami z północno-zachodniej części Polski. Napiszcie też jakie rodziny Was interesują. Mam sporo okazów z 18-letniego okresu poławiania w Szczecinie, Trzebieży, Dobieszczynie, Tanowie, Lubczynie, też z Ińska, okolic nadmorskich, oraz z polskich gór. Zapraszam do wymiany doświadczeń i okazów :)
Maciej Zelek

Post autor: Maciej Zelek »

Witam, ja mimo, że dopiero w tym roku się tym zainteresowałem, to biorę to w pełni na poważnie i mimo mojego młodego wieku zamierzam rozwijać wiedzę o chrząszczach i zbierać okazy (głównie z rodzin: Carabidae, Scarabeidae), ale również z innych, tyle, że w mniejszym stopniu: np. Curculionidae i Cerambycidae i innych, pomniejszych rodzin. Jak na razie mój zbiór jest dość skromny, jednak ciągle rozwijający się, zwłaszcza w związku z tegorocznym sezonem i dużą ilością wolnego czasu (wakacje). Na ten czas posiadam narazie same "pospoliciaki", ale gdy znajdę coś ciekawszego na terenie Pomorza Zachodniego, to się odezwę. :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN

witaj Maćku

No i proszę - jest pierwsza osoba, takich zapalonych do pozyskiwania wiedzy młodych entomologów nam potrzeba :) Co tam ciekawego udało Ci się ułowić?
Maciej Zelek

Ciekawego to może nie, ale tak poza tym, to między innymi: Meloe proscarabaeus, sporo Pterostichus niger, kilka innych biegaczowatych, Lagria sp. - w lasach w mojej okolicy jest bardzo liczna populacja tej rodziny, Anomalia dubia (to już w Międzyzdrojach), kilka ryjkowcowatych, Melolontha melolontha, Phosphuga atrata. A z obserwacji, to często w mojej okolicy natrafiam na Ciołki matowe, ale jak narazie miałem okazję obserwować same samce (wszystkie znajdowałem w mieście - chodniki, ulice, mury itp.), a dopiero dizisaj natrafiłęm an osobnika spijającego sok z obrąbanego pnia drzewa.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN

Meloe

Czyli troche już pooglądałeś :) Ciołki w mieście - to ciekawe obserwacje, mi się udawało w centrum Szczecina znajdować duże rohatyńce Oryctes nasicornis. A w jakich okolicznościach znajdowałeś oleice i o jakiej konkretnie porze roku?
Maciej Zelek

Oleicę znalazłem dokładnie jedną jak narazie - Meloe proscarabaeus, wczesną wiosną (marzec/kwiecień) na polnej drodze, na skraju lasu. Kiedyś, jak nie interesowałem się jeszcze entomologią, to zdarzyło mi się zaobserwować jeszcze jeden okaz, w bardzo podobnych okolicznościach.
A co do tych rohatyńców: czy w tym roku może zaobserwowałeś kilka sztuk?
Gdyż chciałbym spróbować ich hodowli.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN

rohatyńce

Niestety, w tym roku nie chodziłem za rohatyńcami, ale są miejsca gdzie je znajdowałem co roku, w dużych stertach liści, nawet w samym Szczecinie - tam znajdowałem imaginesy i larwy, choć nigdy nie udało mi się znaleźćkokolitów. Z tego co wiem to hodowla larw jest prosta, o ile się utrzyma w miare stałą temoeraturę substratu dla larw, co nie jest łatw; postaci dorosłych nie hodowałem.
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Re: rohatyńce

Post autor: CARABUS12 »

Rafał pisze:Niestety, w tym roku nie chodziłem za rohatyńcami, ale są miejsca gdzie je znajdowałem co roku, w dużych stertach liści, nawet w samym Szczecinie - tam znajdowałem imaginesy i larwy, choć nigdy nie udało mi się znaleźćkokolitów. Z tego co wiem to hodowla larw jest prosta, o ile się utrzyma w miare stałą temoeraturę substratu dla larw, co nie jest łatw; postaci dorosłych nie hodowałem.
oj chyba coś się zdublowało :mrgreen:
Pzdr.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

chyba coś się zdublowało
Usunąłem ten dubel - teraz jest OK.
Awatar użytkownika
CARABUS12

Re: rohatyńce

Rafał pisze:Niestety, w tym roku nie chodziłem za rohatyńcami, ale są miejsca gdzie je znajdowałem co roku, w dużych stertach liści, nawet w samym Szczecinie - tam znajdowałem imaginesy i larwy, choć nigdy nie udało mi się znaleźćkokolitów. Z tego co wiem to hodowla larw jest prosta, o ile się utrzyma w miare stałą temoeraturę substratu dla larw, co nie jest łatw; postaci dorosłych nie hodowałem.
mam Rafał podobne doświadczenia
w Warszawie na dzielnicy Ochota nie raz spotykałem rohatyńce
a ich kryjówką była sterta kompostu na terenie domu dziecka
Pzdr.
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

Nie znalazles bo nie buduja kokolitow tylko wygniataja ciałem kolebke. Co do hodowli to jest ona b. prosta. Utrzymanie stałej temperaturu substratu nie jest wazne dobrze nawet larwy przezimowac na dworze, natomiast duzo wazniejsza jest wilgotnosć. Najwiekszym problemem jest bardzo długi cykl rozwojowy.
Co do występowania, to w naturalnych siedliskach jeszcze tego gat nie znalazłem, natomiast w poblizu starych tartakow jest on nawet masowy. Pierwsze osobniki tego gat dostałem od znajomego, ktory kupił trociny jako opał, a gratis dostał dziesiatki larw i kilka imago :)
Awatar użytkownika
CARABUS12

w Bułgarii jak kiedyś byliśmy było sporo Oryctes nasicornis :cool:
Pzdr.
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

Jak znasz okolice Drawska to zapraszam.... resztę na priva
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”