co to za owad?

ORTHOPTERA
Zablokowany
polimic

co to za owad?

Post autor: polimic »

Witam,
Podzczas prac w ogrodzie znalazłem w ziemi dziwnego owada i nie mogę dojść co to za stworzenie. Miał około 5-6 cm długości, ubarwienie jak u osy, na grzbiecie coś co przypominało skrzydła, na głowie jakby pancerz, czułki z przodu i dwa długie wąsy z tułu ciała. Udało mi się zrobić jedynie zdjęcia słabej jakości, odłożyłem go do pojemniczka, żeby go później lepiej sfotografować ale mi uciekl. Dodam, że przednie odnóża były jakby przystosowane do kopania w ziemi i prawdopodobnie się gdzieś zakopał. Kiedyś już w pobliżu miejsca gdzie go znalazłem widziałem już podobny okaz (ukryty w piasku). Jeśli ktoś może mi pomóc, proszę o informacje.
Osobiście podejrzewam, że może być to jakaś odmiana larwy ważki, w okolicy jest nieduży staw ale zupełnie się na tym nie znam.
Pozdrawiam
Załączniki
Składanka zdjęć, przepraszam za jakość :)
Składanka zdjęć, przepraszam za jakość :)
Przejrzano 1513 razy
Salticus
Specjalność: Orthoptera
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: co to za owad?

Post autor: Salticus »

Turkuć podjadek (Gryllotalpa gryllotalpa). Z ważkami nie ma wiele wspólnego (ich larwy żyją wyłącznie w wodzie) - to owad z rzędu szarańczaków.
Mamil
Has thanked: 1 time

Post autor: Mamil »

Nie szarańczaków lecz turkuciowatych(Gryllotalpidae).
Pewnie chodziło Ci o rząd prostoskrzydłe (Orthoptera)
Potwierdzam oznaczenie :)
Salticus
Specjalność: Orthoptera
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: Salticus »

Orthoptera tradycyjnie zwie się po polsku zarówno prostoskrzydłymi, jak i szarańczakami. Pisząc dla laików, wolę używać tej drugiej nazwy, bo ona wzbudza konkretne skojarzenia i ułatwia mentalne przyporządkowanie zwierzęcia do znanej grupy owadów (każdy słyszał o szarańczy, niektórzy kojarzą, że ma ona coś wspólnego z konikami polnymi i pasikonikami). Komuś, kto nie ma do czynienia z entomologią, nazwa "prostoskrzydłe" kompletnie nic nie mówi, a nawet może wywoływać mylne skojarzenia (ważki niewątpliwie też mają proste skrzydła...).
polimic

Post autor: polimic »

Dziękuję bardzo za oznaczenie, pozdawiam!
Zablokowany

Wróć do „Prostoskrzydłe: świerszcze, pasikoniki i inne. [FOTO-oznaczanie]”