Temat preparowania muchówek jest raczej rzadko poruszany. Uzupełniłem o swoje nowe doświadczenia rozpoczęty w zeszłym roku przez Ł.Mielczarka wątek dotyczący preparowania bzygów.
Myślę, że warto przejrzeć:
Preparowanie bzygów
Pozdrawiam
Robert Żóralski
Preparowanie muchówek (bzygi)
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Preparowanie muchówek (bzygi)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:03 10:00:46Image taken on:03 maja 2011, 08:00 - wtFocus length:48 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/5.6Camera-model:NIKON D50
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Re: Preparowanie muchówek (bzygi)
...cóż ,jako motylarz mam pewne przyzwyczajenia których ,pewnie się nie wyzbędę
,"chłopaki" z forum Roberta wiedza jak to wygląda ,screen preparatorski
Co do rączycy też się na podobną naciąłem
.
Pozdrawiam Rafał.
edit:Melangyny to oczywiście samczyki ,zapomniałem wymazać ikonki
Co do rączycy też się na podobną naciąłem
Pozdrawiam Rafał.
edit:Melangyny to oczywiście samczyki ,zapomniałem wymazać ikonki
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:12 16:43:04Image taken on:12 kwietnia 2011, 14:43 - wtFocus length:31.8 mmShutter speed:8 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:09 15:48:31Image taken on:09 kwietnia 2011, 13:48 - sobFocus length:34.7 mmShutter speed:25 SecF-number:f/8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H7
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Preparowanie muchówek (bzygi)
Rafał, pisząc ten wątek pomyślałem też przez chwilę właśnie o Twoim sposobie preparowania i zdjęciach wrzuconych ostatnio na forum, tzn. że przydałoby się w tym wątku do uzupełnienia całego obrazu pokazać parę zdjęć tak rozpiętych bzygów. No i jest
Fajnie, że wrzuciłeś zdjęcia. Ten motylarski sposób rozpinania mi się osobiście bardzo podoba. Trochę więcej miejsca w gablotach trzeba ale okazy prezentują się jakby bardziej elagancko
. Najlepiej chyba po prostu konsekwentnie trzymać się jednego własnego sposobu, żeby zbiór był w miarę jednolity. Chociaż i tu nie ma znaczenia - po wymianach się wymiesza. 
Pozdrowienia!
Robert
Pozdrowienia!
Robert
-